HomeΚΡΗΤΗΤο ΚΕΘΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Το ΚΕΘΕΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

«Η Ψυχική Υγεία σε έναν Άνισο Κόσμο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χθες Κυριακή 10 Οκτωβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας έχει θέμα «Η Ψυχική Υγεία σε έναν Άνισο Κόσμο». Αυτό το θέμα επιλέχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), διότι οι ανισότητες  αποτελούν ίδιον του σύγχρονου κόσμου. Οι ανισότητες λόγω εθνότητας και φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και η έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικά ευάλωτων ατόμων, αποτελούν βασικό τροχοπέδη στη ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Το στίγμα και οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα, αποτελούν βασικούς λόγους για την άνιση πρόσβασή τους σε βασικούς τομείς, όπως της υγείας, της εκπαίδευσης, της εργασίας, και της κοινωνικής ζωής. Τα στερεότυπα γύρω από τις ψυχικές διαταραχές, δημιουργούν  έναν φαύλο κύκλο κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Αυτό το γεγονός  έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται όλο και περισσότερο η κατάστασή τους, να δυσκολεύεται η αποκατάσταση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και να ενισχύονται  οι  ανισότητες. Αντιθέτως, η κοινωνική αποδοχή, η πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, οι ευκαιρίες για εκπαίδευση, επαγγελματική αποκατάσταση και συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ισότιμη αντιμετώπιση των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

20-09-2021-ergastiri-glyptikis-me-chartopolto_-003

Η Μονάδα για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ  απευθύνεται σε άτομα με διπλή διάγνωση δηλαδή αφορά τη συνύπαρξη ψυχικής νόσου και εξάρτησης. Τα άτομα αυτά αποτελούν ένα ειδικό πληθυσμό και χρειάζονται ειδική φροντίδα διότι εκτός από την αντιμετώπιση της εξάρτησης και της διαχείριση της ψυχικής νόσου, βιώνουν  και διπλό στίγμα από την κοινωνία.  Χωρίς αμφιβολία, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων με διπλή διάγνωση και καθώς περνούν τα χρόνια υπάρχει η τάση να αυξάνεται. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά θεραπευτικά πλαίσια τα οποία να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων με διπλή διάγνωση. Η μονάδα μας παρέχει υπηρεσίες τόσο για την εξάρτηση όσο και για την ψυχική νόσο, ενταγμένες σε ένα ενιαίο θεραπευτικό πλαίσιο. Εκτός από τις ομάδες θεραπείας μελών και οικογένειας, στη μονάδα μας λειτουργεί και κέντρο ημέρας .

01-09-2021-episkepsi-sto-archeologiko-mousio-2

Στόχος του Κέντρου είναι η εκπαίδευση δεξιοτήτων αυτοφροντίδας, οικιακών δραστηριοτήτων (μαγειρική, καθαριότητα χώρου κλπ) μέσα από την συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες (κατασκευές, καλλιτεχνικές, αθλητικές και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες).

Όλες οι υπηρεσίες μας είναι δωρεάν. Η μονάδα είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810322708

Email: [email protected]

Facebook: Μονάδα Ψυχιατρικής Συννοσηρότητας- ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ

Διαφήμιση
Διαφήμιση