HomeHL-9Στους δρόμους σήμερα καθηγητές και δάσκαλοι

Στους δρόμους σήμερα καθηγητές και δάσκαλοι

Σχεδόν καθολική η συμμετοχή στην απεργία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί βγήκαν στους δρόμους τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την τράπεζα θεμάτων αλλά και τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία. Στα μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια συμμετέχουν φοιτητές αλλά και μαθητές.

ekpaideytikoi-2

Στην Κρήτη το ποσοστό συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην απεργία ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

ekpaideytikoi

Οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας ενώ δυναμικό ήταν το παρόν μαθητών και γονέων που τάσσονται στο πλευρό τους ζητώντας ένα δίκαιο δημόσιο σχολείο.

Τα περισσότερα σχολεία του Ηρακλείου σήμερα ήταν κλειστά. Ελάχιστα άνοιιξαν τις πύλες τους για τους μαθητές με ελάχιστους καθηγητές και δασκάλους.

245180098_1750542028489498_1437697445054364109_n

Τι σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί
Οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι με το μέτρο της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων τα σχολεία κατηγοριοποιούνται σε «καλά» και «κακά» και υπογραμμίζουν ότι είναι πλέον ανοικτός ο κίνδυνος «λουκέτων».

«Η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών έχει ως αποκλειστικό στόχο να μεταφερθούν οι ευθύνες του κράτους στους εκπαιδευτικούς και να στοχοποιηθούν τα δημόσια σχολεία και οι εκπαιδευτικοί για τις διαχρονικές ελλείψεις και αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος, που στην ουσία αποτελούν πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων», σημειώνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

ekpaideytikoi-poreia-3

Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ υπογραμμίζει ότι «η συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία είναι θέμα τιμής και αξιοπρέπειας για τον κλάδο μας στον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας εκπαίδευσης» και τονίζει ότι «για άλλη μία φορά με διαδικασίες fast track που παραβιάζουν τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η κυβέρνηση προσπαθεί να απαγορεύσει το δικαίωμα στην απεργία».

Η κόντρα μεταξύ εκπαιδευτικών και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως έχει πάρει διαστάσεις καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει σε απανωτές προσφυγές στη Δικαιοσύνη όσο αφορά στις απεργίες και τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση.

ekpaideytikoi-6

Στο συλλαλητήριο της Αθήνας μεγάλη ήταν η κινητοποίηση των εκπαιδευτικών οι οποίοι βρέθηκαν αρχικά στο Εφετείο, όπου εκδικάζεται η έφεση που άσκησε το υπουργείο Παιδείας με αίτημα η πρωτόδικη απόφαση, η οποία έκρινε παράνομη την απεργία -αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση, να την κρίνει καταχρηστική και άμεσα εκτελεστέα.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν ασκήσει έφεση στην προσφυγή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία έχει ζητήσει να καταστεί άμεσα εκτελεστέα η πρωτοβάθμια απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που είχε κρίνει μεν παράνομη την απεργία – αποχή των εκπαιδευτικών για την αξιολόγηση, αλλά όχι και άμεσα εκτελεστέα.

ekpaideytikoi-4

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών είναι πλέον υποχρεωτική, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Αφορά 160.000 εκπαιδευτικούς και 15.000 σχολικές μονάδες. Παράλληλα, θα υπάρχει αξιολόγηση του έργου και των στελεχών εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά στόχος θα είναι η βελτίωσή τους. Κάθε εκπαιδευτικός θα αξιολογείται από δύο αξιολογητές σε σειρά κριτηρίων-δεικτών και με συνέντευξη, ενώ θα αξιολογούνται και οι μέθοδοι διδασκαλίας του στην τάξη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση