HomeHL-WorldΔιαδηλώσεις στην Πολωνία για το φόβο του Polexit

Διαδηλώσεις στην Πολωνία για το φόβο του Polexit

Οργή για τα κυβερνητικά σχέδια, ανοίγουν δρόμο για έξοδο από την ΕΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Mεγάλες διαδηλώσεις έγιναν χθες σε διάφορες περιοχές της Πολωνίας με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν την υποστήριξή της στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ μετά την πρόσφατη ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου στη Βαρσοβία.

Επκριτές της ακροδεξιάς εθνικιστικής κυβέρνησης της Πολωνίας φοβούνται ότι η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικά κάποια άρθρα των Συνθηκών της ΕΕ, όσον αφορά στην υπεροχή του κοινοτικού έναντι του εθνικού δικαίου, μπορεί να οδηγήσει σε “Polexit” ή στον εξαναγκασμό της χώρας να εγκαταλείψει την Ένωση. Στο ιστορικό κέντρο της Βαρσοβίας οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Κάστρου κρατώντας στα χέρια σημαίες της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μένουμε», «Θα μείνουμε» και «Είμαστε Ευρώπη». Ανάλογες διαδηλώσεις παραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από εκατό πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα – μεταξύ άλλων στο Γκντανσκ, το Πόζναν, και την Κρακοβία αλλά και σε αρκετά αστικά κέντρα στο εξωτερικό.

Το κορυφαίο στέλεχος της αντιπολίτευσης στην Πολωνία και πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ είχε απευθύνει έκκληση στους συμπατριώτες του να μετάσχουν στις διαδηλώσεις, που τις χαρακτήρισε προσπάθεια υπεράσπισης της παραμονής της χώρας στο μπλοκ των 27. Απευθυνόμενος στο πλήθος στη Βαρσοβία ο Τουσκ δήλωσε ικανοποιημένος από το θέαμα των χιλιάδων διαδηλωτών, κατήγγειλε τις ενέργειες του κυβερνώντος κόμματος του Γιάροσλαβ Κατζίνσκι, που είναι εδώ και χρόνια στα μαχαίρια με τις Βρυξέλλες καθώς το κόμμα του επιδιώκει να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στη Δικαιοσύνη – κινήσεις που η ΕΕ θεωρεί ότι συνιστούν διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών και ισορροπιών.

Η συμμετοχή στην ΕΕ είναι λίαν δημοφιλής στην Πολωνία καθώς συνέβαλε στην ελευθερία των μετακινήσεων των πολιτών της στο εξωτερικό και την οικονομική μεταμόρφωση της χώρας που στέναζε επί δεκαετίες μέχρι το 1989 υπό τον κομμουνιστικό ζυγό.

Στην ομιλία του ο Τουσκ προειδοποίησε ότι «ένα ψευτοδικαστήριο, μια ομάδα ατόμων που φορούν δικαστικούς μανδύες και εκτελούν τις εντολές του κομματάρχη τους αποφάσισαν κατά παράβαση του πολωνικού Συντάγματος να οδηγήσουν την πατρίδα μας εκτός της ΕΕ. Γνωρίζουμε πολύ καλά γιατί θέλουν να φύβουν από την ΕΕ, για να παραβιάζουν τα δικαιώματα των πολιτών ατιμωρητί, να παραβιάζουν τις δημοκρατικές αρχές και να κλέβουν», είπε.

Ο Κατζίνσκι έχει αρνηθεί ότι θέλει να οδηγήσει την Πολωνία εκτός της ΕΕ, ο πρωθυπουργός του, Ματέους Μοραβιέτσκι επανέλαβε πάνω κάτω τα ίδια, αλλά πρόσφατες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) υποδεικνύουν ότι αυτός ίσως είναι ο στόχος τους. Ο Γιάτσεκ Σασίν, επιφανές στέλεχος του PiS χαρακτήρισε «εφεύρημα μιας αδύναμης αντιπολίτευσης που στερείται άλλων ιδεών» την ιδέα του Polexit. Το κρατικό δίκτυο, φερέφωνο του PiS, δεν κάλυψε τις μεγάλες συγκεντρώσεις, αντίθετα πρόβαλε κυλιόμενους τίτλους όπως «διαδήλωση κατά του Πολωνικού Συντάγματος» και «ο Τουσκ επιτίθεται στην πολωνική κυριαρχία».

Ο Λεχ Βαλέσα, στον οποίο είχε απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης για τους αγώνες του κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πολωνίας, μίλησε καταχειροκροτούμενος σε διαδήλωσε στο Γκντανσκ. Ο Βαλέσα, συχνός επικριτής της κυβέρνησης, την κατηγορεί ότι καταστρέφει πολλά από τα δημοκρατικά επιτεύγματα της χώρας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση