HomeΕΛΛΑΔΑΜόσιαλος: Θα ήταν προτιμότερο το «άνοιγμα» να γίνει μετά από έναν μήνα όταν θα έχει λάβει 3η δόση οι ευπαθείς ομάδες

Μόσιαλος: Θα ήταν προτιμότερο το «άνοιγμα» να γίνει μετά από έναν μήνα όταν θα έχει λάβει 3η δόση οι ευπαθείς ομάδες

Ο καθηγητής ανέλυσε τους κινδύνους από την «ελευθερία» των εμβολιασμένων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι, ειδικότερα μεγαλύτερων ηλικιών, επισήμανε σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος. Από χθες, οι εμβολιασμένοι μπορούν να βρίσκονται στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης χωρίς να φορούν μάσκα, να είναι όρθιοι και να χορεύουν, κάτι που ανησυχεί μέρος της επιστημονικής κοινότητας για τη διασπορά του ιού.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), ανέλυσε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, εξηγώντας αρχικά πως «η πλειοψηφία των εμβολιασμένων έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να κολλήσουν. 80% λιγότεροι εμβολιασμένοι συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους θα κολλήσουν κορονοϊό. Επίσης, έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους που θα είναι δίπλα τους». Παράλληλα σημείωσε πως είναι 29 φορές μικρότερη η πιθανότητα νοσηλείας αν κολλήσουν σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο

Ο ίδιος θεωρεί πως το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις συναθροίσεις μεταξύ εμβολιασμένων αλλά στο αν νοσήσει κάποιος εμβολιασμένος και μεταφέρει τον κορωνοιό σε σπίτι που μπορεί να συζεί με ανεμβολιαστους ηλικιωμένους γονείς, καθώς όπως τόνισε περίπου 600.000 άτομα άνω των 60 ετών στην χώρα μας είναι ανεμβολίαστοι και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Σημείωσε ότι η πλειοψηφία των νεκρών στην χώρα μας λόγω της πανδημίας είναι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών. «Εκει είναι το μεγάλο πρόβλημα» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η άρση των απαγορεύσεων δε θα έχει μεγάλες επιπτώσεις. Σημείως όμως, πως, «προσωπικά, θα προτιμούσα αυτό το άνοιγμα να γίνει ένα μήνα αργότερα, ώστε να έχει γίνει η τρίτη αναμνηστική δόση στις ευπαθείς ομάδες».

Και συνέχισε λέγοντας: «Το πρόβλημα είναι αν νοσήσει κάποιος εμβολιασμένος και είναι ασυμπτωματικός και μεταφέρει τον ιό στο σπίτι του, που υπάρχουν ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι. Περίπου 600.000 άτομα στη χώρα μας άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί. Προσωπικά, θα προτιμούσα αυτό το άνοιγμα να γίνει ένα μήνα αργότερα, ώστε να έχει γίνει η τρίτη αναμνηστική δόση στις ευπαθείς ομάδες».

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσίας, ο Ηλίας Μόσιαλος ξεκαθάρισε πως «με την παραλλαγή δέλτα δεν θα φτάσουμε στο τείχος ανοσίας. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για πάρα πολλά χρόνια με τον ιό».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση