HomeΚΟΣΜΟΣΝορβηγία: Εργατικοί και Κεντρώοι συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού

Νορβηγία: Εργατικοί και Κεντρώοι συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού

«Είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση», ανακοίνωσε ο αρχηγός των Εργατικών και πιθανός νέος πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, αφού ολοκληρώθηκαν οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Κέντρου, το οποίο υπερασπίζεται κυρίως τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Εργατικό και το Κεντρώο Κόμμα της Νορβηγίας, οι νικητές των βουλευτικών εκλογών της 13ης Σεπτεμβρίου, συμφώνησαν σήμερα να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας, η σύνθεση και το πολιτικό πρόγραμμα της οποίας θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

«Είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση», ανακοίνωσε ο αρχηγός των Εργατικών και πιθανός νέος πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, αφού ολοκληρώθηκαν οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Κέντρου, το οποίο υπερασπίζεται κυρίως τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου.

Ο Τρίγκβε Σλάγκσβολντ Βέντουμ του Κεντρώου κόμματος διευκρίνισε ότι η πολιτική πλατφόρμα της νέας κυβέρνησης θα παρουσιαστεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Τα δύο αυτά κόμματα μαζί με τη σοσιαλιστική Αριστερά απέσπασαν την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, βάζοντας τέλος στην οκταετή διακυβέρνηση της χώρας από τη συντηρητική πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ. Η Αριστερά ωστόσο αποσύρθηκε στη συνέχεια από τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, λόγω των διαφορετικών απόψεων με τα άλλα δύο κόμματα σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των πλουσίων και τη συνέχιση των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων της χώρας εν μέσω της κλιματικής κρίσης.

Ο δικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός θα διαθέτει μόνο 76 έδρες στο 185μελές κοινοβούλιο και θα πρέπει κάθε φορά να διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα για να περνά τα νομοσχέδιά του.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση