HomePost ItΣημαντικές παρεμβάσεις και εξαγγελίες από τους Υπουργούς για τις σεισμόπληκτες περιοχές

Σημαντικές παρεμβάσεις και εξαγγελίες από τους Υπουργούς για τις σεισμόπληκτες περιοχές

Από τον Βασίλη Κεγκέρογλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρείς επίκαιρες ερωτήσεις, του Γραμματέα της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου συζητήθηκαν σήμερα στη Βουλή για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης που προκάλεσε ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός που ισοπέδωσε την ευρύτερη περιοχή των Δήμων Μινώα Πεδιάδας, του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων καθώς και των γειτονικών Δήμων Χερσονήσου, Γόρτυνας και Οροπεδίου.

Η οικιστική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς, προϋποθέτει εκτός από άμεσα μέτρα στήριξης του κάθε πληγέντα και οργανωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης με άμεση υλοποίηση του.

Α.Προτεραιότητες για στήριξη των πληγέντων:

Α1. Ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου ελέγχου και άμεση διενέργεια του δευτεροβάθμιου

Α2.Διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης σε όσους κρίθηκαν ακατάλληλες οι κατοικίες

Α3.Επαναλειτουργία σχολείων και δημοτικών υπηρεσιών

Α4.Επαναλειτουργία  και στήριξη της τοπικής αγοράς

Α5.Αναπλήρωση μέρους του χαμένου εισοδήματος  επαγγελματιών, επιχειρήσεων και εργαζομένων

Α6.Διόρθωση των στρεβλώσεων που προκαλούνοι  Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που αποκλείουν χωρίς λόγο επιχειρήσεις και πάνω από 60 οικισμούς των Δήμων που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Β. Οργανωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής:

Β1.Άμεση ανάθεση της εκπόνησης του χωρικού σχεδίου με την κατ’ εξαίρεση διαδικασία λόγω τουκατεπείγοντος

Β2.Προσαρμογή των προδιαγραφών του χωρικού σχεδίου με προτεραιότητες: α)την fasttruck τοπική πολεοδόμηση για όλους τους οικισμούς που έχουν μεγάλο ποσοστό καταστροφής και β) την οριοθέτηση και πολεοδόμηση 2 νέων πρότυπων οικισμών.

Β3.Την δημοσίευση του πολεοδομικού σχεδίου Αρκαλοχωρίου

Β4.Την προώθηση του πολεοδομικού σχεδίου Καστελίου.

Οι απαντήσεις:

1.Ο Υφυπουργός Υποδομών, κ.Καραγιάννης, αφού συνεχάρη για άλλη μια φορά των κ.Κεγκέρογλου για την ταχύτητα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που ακολουθεί, ενημέρωσε τη Βουλή, επ’ ευκαιρίας της ερώτησης ότι στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου βρίσκονται 120 μηχανικοί, οι οποίοι διεξάγουν ημερησίως πάνω από 1000 ελέγχους. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουν ελεγχθεί 9.327 ακίνητα, εκ των οποίων ακατάλληλα έχουν κριθεί τα 5.205 ενώ ανακοίνωσε ότι σήμερα ξεκινούν και οι δευτεροβάθμιοιέλεγχοι, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Επίσης εξήγγειλε συμπληρωματική ΚΥΑ που θα περιλαμβάνει όλους τους οικισμούς που επλήγησαν, χωρίς εξαιρέσεις καθώς επίσης και δύο (2) ακόμη κοινές υπουργικές αποφάσεις που θα αφορούν στη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής, ενοικίου κλπ.

Για τις σχολικές μονάδες,  προανήγγειλε ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης στο 2ο Δημοτικό Αρκαλοχωρίου, στο Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου,στο 1ο ΕΠΑΛ και στο Γυμνάσιο Λύκειο Καστελίου που είναι επισκευάσιμα.

Στην κριτική που άσκησε ο κ.Κεγκέρογλου για την διαδικασία αλλά και για τον μικρό αριθμό των οικισκών, ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν σε νέες παραγγελίες ενώ παραδέχθηκε ότι η κατεδάφιση των κτιρίων πρέπει να γίνει με την επίβλεψη του Υπουργείου Υποδομών, όπως και η αποκατάσταση των σχολικών μονάδων.

2.Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ.Α.Γεωργιάδης ανέφερε ότι μόλις τώρα ενημερώθηκε, μέσω της επίκαιρης ερώτησης για το λάθος που έχει γίνει με τις Κοινές Υπουργικές αποφάσεις και τον αποκλεισμό δεκάδων οικισμών που επλήγησαν και δεσμεύτηκε ότι εντός της ημέρας, θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος. Σε ότι αφορά την ενίσχυση των πληγέντων ανέφερε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία για την λήψη μέτρων για την απώλεια εισοδήματος επιχειρήσεων και εργαζομένων. Για την απαλλαγή των επιχειρήσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή απέφυγε να δεσμευτεί.

3.Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ.Ταγαράς συμφώνησε με όλες τις επισημάνσεις και  τις προτεραιότητες που κατέθεσε ο κ.Κεγκέρογλου και δεσμεύτηκε ότι θα γίνει προσαρμογή των προδιαγραφών του χωρικού στα νέα δεδομένα. Ο προϋπολογισμός του είναι  1εκ 400 χιλιάδες ευρώ, χωρίς ΦΠΑ και η θεσμοθέτηση του θα γίνει μέσω Π.Δ για να μην  έχει νομικά ελαττώματα. Ωστόσο δεν αποδέχθηκε την άμεση ανάθεση λόγω του κατεπείγοντος αλλά είπε πως ελπίζει να μη γίνουν ενστάσεις και να έχουμε ανάδοχο μέχρι τον Δεκέμβρη. Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί σε 1 χρόνο, δηλαδή  μέχρι τέλος 2022.

Ο Βουλευτής  στη δευτερολογία του, επέμεινε στην ανάγκη άμεσης ανάθεσης του χωρικού σχεδίου και για τις κατά προτεραιότητα τοπικές πολεοδομήσεις που απαιτούνται στους οικισμούς που επλήγησαν.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα χωριά που εξαιρούνται από τις ΚΥΑ και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των Υπουργών  αναμένεται να συμπεριληφθούν τις επόμενες ημέρες:

-Όλοι οι οικισμοί της Δημοτικής Ενότητας Καστελίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

-Από την Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου δεν έχουν συμπεριληφθεί οι κοινότητες: Δεματίου, Καραβάδω, Κασάνων, Καστελλιανών. Παναγιάς, Πανοράματος.

-Από τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων δεν έχουν συμπεριληφθεί οι  οικισμοί:

Μαδές, Αστρακοί, Καλύβια, Νεοχώρι, Πύργος, Χάρακας, Μεσοχωριό, Παρανύφοι, Αχεντριάς, Δαμάνια και ενδεχομένως άλλοι οικισμοί για τους οποίους θα καταθέσουμε νέες προτάσεις.

Διαφήμιση
Διαφήμιση