HomeΚΟΣΜΟΣTo Bέλγιο ετοιμάζεται για τετραήμερη εργασία

To Bέλγιο ετοιμάζεται για τετραήμερη εργασία

Τι προβλέπει το ευέλικτο σχέδιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έτοιμο να υιοθετήσει προσεχώς την τετραήμερη εργασία εμφανίζεται το Βέλγιο, και δεν αποκλείεται οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Η υγειονομική κρίση άλλαξε δραστικά τον τρόπο που εργαζόμαστε. Η ιδέα είναι να δοθεί στους εργαζομένους περισσότερη ευελιξία για να οργανώσουν την εβδομάδα εργασίας τους», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Εργασίας του Βελγίου, που βαδίζει στα βήματα άλλων χωρών, όπως π.χ. η Ιαπωνία. Με τη μεγαλύτερη ευελιξία θα μειωθούν οι ημέρες εργασίας από πέντε σε τέσσερις, αλλά σύμφωνα με την πρόταση του Βελγίου ο αριθμός των εργάσιμων ωρών ανά εβδομάδα θα παραμείνει ο ίδιος. Για να πάρουν το έξτρα ρεπό οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εργάζονται περίπου 9,5 ώρες ημερησίως για να συμπληρώσουν τις 38 με 40 ώρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο η πρόταση για την υιοθέτηση της τετραήμερης εργασίας κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στον επτακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του Βελγίου. Όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη, θα καταρτιστούν λεπτομερώς τα επόμενα βήματα. Το πλαίσιο της τετραήμερης εργασίας θα συγκροτηθεί σε συνεργασία με εκπροσώπους των εργοδοτών και των συνδικάτων και στη συνέχεια θα μπορούσε να γίνει νόμος του κράτους, διαδικασία, ωστόσο, που μπορεί να πάρει τουλάχιστον έξι μήνες.

Εφόσον επιτευχθεί αυτό, τότε οι προτάσεις του Βελγίου θα ξεπεράσουν προηγούμενα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πειράματα τετραήμερης εργασίας στην Ισπανία  και την Ισλανδία. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από δοκιμές τετραήμερης εργασίας στην Ισλανδία το 2015 και το 2017 οι εργαζόμενοι είχαν λιγότερο άγχος και διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο εξάντλησης από τη δουλειά, ενώ δεν καταγράφηκαν αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητά τους ή την παροχή υπηρεσιών. Οι δοκιμές αυτές οδήγησαν σε επαναδιαπραγμάτευση με τα σωματεία για τα εργασιακά μοτίβα και πλέον το 86% των εργαζομένων στη χώρα είτε έχει ήδη επιλέξει να εργάζεται λιγότερες ώρες με την ίδια αμοιβή, είτε θα αποκτήσει σύντομα το δικαίωμα. Η κυβέρνηση του Βελγίου ξεκαθάρισε πάντως στο Euronews ότι δεν σκοπεύει να καταστήσει υποχρεωτική την τετραήμερη εργασία.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση