HomeHL1-Culture«Πολυτελής» τουαλέτα 2.700 ετών ανακαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ

«Πολυτελής» τουαλέτα 2.700 ετών ανακαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ

Δείτε εικόνες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια τουαλέτα ηλικίας 2.700 ετών βρέθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών σε μια πρώην βασιλική έπαυλη στην Ιερουσαλήμ.

Η τουαλέτα, χρονολογούμενη στα τέλη του 7ου π.Χ. αιώνα, ανακαλύφθηκε στα ερείπια του κτηρίου, το οποίο έχει θέα στον αρχαιολογικό χώρο της Πόλης του Δαυίδ και το Όρος του Ναού, , σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA), που εκδόθηκε την Τετάρτη.

Το βασιλικό κτήμα λειτουργούσε στο τέλος της περιόδου των Βασιλέων του Ιούδα, πριν το Ισραήλ συντριβεί από τους Ασσύριους.

Λαξευμένο στην πέτρα, το μπάνιο πρόκειται για μια ορθογώνια καμπίνα με σκαλιστή τουαλέτα, τοποθετημένη πάνω από μια βαθιά σηπτική δεξαμενή.

toualeta3

Ο Γιάακοβ Μπίλιγκ, διευθυντής της ανασκαφής για το IAA, είπε ότι οι ιδιωτικές τουαλέτες ήταν πολύ σπάνιες στην αρχαιότητα και μόνο λίγες έχουν βρεθεί.

«Στην πραγματικότητα, μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να αγοράσουν τουαλέτες», είπε ο Μπίλιγκ στη συνέντευξη Τύπου. «Χίλια χρόνια αργότερα, το Μισνά και το Ταλμούδ έθεσαν διάφορα κριτήρια, που όριζαν το ποιος θεωρείται πλούσιος. Ο Ραβίνος Γιόσι πρότεινε ότι το να είσαι πλούσιος σημαίνει “να έχεις τουαλέτα δίπλα από το τραπέζι σου”», εξηγεί ο Μπίλιγκ.

Το Μισνά είναι η παλαιότερη γραπτή κωδικοποίηση του εβραϊκού προφορικού νόμου, ενώ το Ταλμούδ είναι μια συλλογή αρχαίων διδασκαλιών. Ο Ραβίνος Γιόσι ήταν ένας από τους πιο διάσημους δασκάλους του Μισνά.

Η σηπτική δεξαμενή κάτω από την τουαλέτα περιείχε μεγάλη ποσότητα αγγείων και οστών ζώων. Η μελέτη αυτών των υλικών θα μπορούσε να προσθέσει στην κατανόηση του τρόπου ζωής και της διατροφής της περιόδου, καθώς και των αρχαίων ασθενειών, ανέφερε η IAA.

toualeta2

Στον ευρύτερο χώρο της ανασκαφής, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πέτρινα κιονόκρανα σε ένα τυπικό στυλ της εποχής και μικρούς κίονες που χρησιμοποιούνταν ως κάγκελα για παράθυρα. Η ομάδα βρήκε επίσης στοιχεία ότι υπήρχε ένας κήπος κοντά στην τουαλέτα, με καλλωπιστικά δέντρα, οπωροφόρα δέντρα και υδρόβια φυτά, υποδεικνύοντας την παρουσία ενός τεράστιου ανακτόρου, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

«Είναι συναρπαστικό το να βλέπουμε ότι κάτι που οι σημερινοί άνθρωποι θεωρούν δεδομένο, όπως οι τουαλέτες, ήταν ένα είδος πολυτελείας κατά την εποχή των Βασιλέων του Ιούδα. Η Ιερουσαλήμ δεν σταματά να μας εκπλήσσει», δήλωσε ο διευθυντής της IAA, Ιλάι Εσκοσίντο.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ανασκαφή αναμένεται να αποκαλυφθούν σε ένα συνέδριο, με τίτλο «Καινοτομίες στην Αρχαιολογία της Ιερουσαλήμ και τα περίχωρά της», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Ιερουσαλήμ και διαδικτυακά.

Eleftherostypos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση