HomeHL-TOPΈφτασαν οι πρώτες λυόμενες σχολικές αίθουσες για τα παιδιά των σεισμόπληκτων

Έφτασαν οι πρώτες λυόμενες σχολικές αίθουσες για τα παιδιά των σεισμόπληκτων

Ο σχεδιασμός για τη λειτουργία των σχολείων- Αγώνας δρόμου για τη χρήση των οικίσκων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προτεραιότητα της δημοτικής αρχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδος αποτελεί εκτός από τη στέγαση των σεισμόπληκτων και η επιστροφή των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σήμερα έφτασαν στα Χανιά οι πρώτες λυόμενες σχολικές αίθουσες που πρόκειται να στεγάσουν σχολεία της περιοχής που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό.

«Έφτασαν στα Χανιά οι πρώτες λυόμενες σχολικές αίθουσες. 9 φτάνουν σήμερα, αύριο φτάνουν άλλες 9. Είναι 10 στην ουσία (9 και wc), αύριο πάλι έρχονται 9 και wc και την Τετάρτη θα έρθουν οι 4. Θα έρθουν συνολικά δηλαδή 22 λυόμενες αίθουσες σε πρώτη φάση» δήλωσε στο cretapost o Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης.

seismos-sxoleia

Ο σχεδιασμός για τα σχολεία

Ο κ. Φραγκάκης μιλώντας στο cretapost, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της δημοτικής αρχής ώστε τα παιδιά της περιοχής να  μπουν άμεσα μέσα  σε αίθουσες και να κάνουν μάθημα.

«Μετά τον επανέλεγχο των σχολικών κτιρίων βγήκαν τέσσερα σχολεία είχαν κριθεί κίτρινα. Εκεί θα επιδιορθωθούν οι βλάβες ώστε να γίνουν λειτουργικά. Για αυτό θα προσπαθήσουμε να πάμε τις λυόμενες σε σχολεία που δεν θα λειτουργήσουν εύκολα και γρήγορα.

Θα τις πάμε λοιπόν τώρα αυτές στο κολυμβητήριο και θα εξυπηρετήσουμε τα δύο δημοτικά.
Το ένα δημοτικό είναι εύκολα κατασκευάσιμο, το άλλο είναι πιο δύσκολη περίπτωση (το 1ο δημοτικό σχολείο).

Μας έχουν ζητήσει 16, 17 αίθουσες και αυτό που θα γίνει είναι να πηγαίνουν εναλλάξ οι μαθητές πρωί- βράδυ ώστε να προλάβουμε σε ένα μήνα να φτιάξουμε το δεύτερο και να μπούμε σε μία κανονικότητα.
Με αυτές τις αίθουσες πάντως θα εξυπηρετήσουμε και τα δύο δημοτικά.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Είναι προτεραιότητα μας να μπουν τα παιδιά σε αίθουσες και να κάνουν μάθημα», δήλωσε ο δήμαρχος.

sxoleia-seismos-4

Άμεση η χρήση των οικίσκων

Όπως έχει ήδη αναφέρει το cretapost, τα πρώτα 34 προκατασκευασμένα σπιτάκια που θα στεγάσουν προσωρινά τους σεισμόπληκτους του δήμου Μινώα έφτασαν την Τετάρτη στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Οι πρώτοι 8 οικίσκοι μεταφέρθηκαν στη Βόνη ενώ οι υπόλοιποι 26 τοποθετήθηκαν στο Αρκαλοχώρι όπου συνεχίζονται οι τεχνικές εργασίες για την τελική χρήση τους.

Εκτιμάται ότι την Κυριακή, το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα τεθούν σε λειτουργία.

Σε σχέση με τους οικίσκους ο κ. Φραγκάκης δήλωσε στο cretapost: «Μπορεί να τεθούν σε χρήση και πριν τη Δευτέρα. Μπορεί την Κυριακή. Εγώ έχω κάνει έγγραφο για 420 οικίσκους στο Υπουργείο. Δε βλέπω όμως να παίρνουμε πάνω από 100. Θα μας δώσει και κάποιους η Περιφέρεια. Έχει δρομολογήσει να πάρει και για τους δύο δήμους Μινώα και Αρχανών Αστερουσίων, περίπου 100. Αυτό μας έχει υποσχεθεί ο κ. Αρναουτάκης. Εκτός από τους 34 που παραλάβαμε χθες θα έρθουν 50-60. Πιστεύω αν πάρουμε και από την Περιφέρεια, σε πρώτη φάση θα βολευτούμε. Έχουμε και το Κλειστό, τα ξενοδοχεία. Η προτεραιότητα μας είναι να φύγουν όλοι από τις σκηνές. Δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής, θέρμανσης, έρχεται χειμώνας».

Ελάχιστοι στα σπίτια της Αναπτυξιακής αλλά και στο Κλειστό

Την ίδια ώρα ελάχιστη χρήση γίνεται από τους σεισμόπληκτους για τα σπίτια που διατίθενται από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

«Στα σπίτια της Αναπτυξιακής δεν έχουν πάει πολλοί. Δεν πολυθελουν να πάνε. Επίσης εκεί που είναι πραγματικά καλές οι συνθήκες, είναι στο Κλειστό που έχουμε 80 καινούρια κρεβάτια, στρώματα σε άριστη κατάσταση, ο κόσμος σε απόσταση ο ένας από τον άλλο. Υπάρχουν συνθήκες υγιεινής γιατί ήταν ένα λειτουργικό αθλητικό κέντρο, με ντους, ντουζιέρες, τουαλέτες. Επίσης έχουμε κλείσει τους χώρους για την ιδιωτικότητα των σεισμόπληκτων. Είναι μόλις 35 θέσεις από τις 80. Δεν έχουν καλυφτεί δηλαδή όλες. Έχουμε δίπλα χώρο για ανεμβολίαστους που χωράει 25 άτομα περίπου, δeν είναι όμως κανένας. Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφορα«, ανέφερε ο κ. Φραγκάκης.

seismos2

Διαφήμιση
Διαφήμιση