HomeΕΛΛΑΔΑΑλμα στις τιμές αγοράς-ενοικίασης κατοικίας το τρίτο τρίμηνο

Αλμα στις τιμές αγοράς-ενοικίασης κατοικίας το τρίτο τρίμηνο

Σημαντική αύξηση στις ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών καταγράφεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στα προάστια. Που βρίσκονται οι ακριβότερες τιμές σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αύξηση τιμών κατά σχεδόν 10% παρουσιάζουν οι τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων στα Βόρεια προάστια της Αθήνας, σύμφωνα με τον δείκτη SPI που καταρτίζει η πλατφόρμα Spitogatos.

Σταθερή διατηρείται επίσης και η αύξηση ζητούμενων τιμών για ακίνητα στα Νότια και Δυτικά προάστια της Αθήνας, καταδεικνύοντας έτσι την αναζωπύρωση της ζήτησης.

Σύμφωνα με τον δείκτη SPI που καταρτίζει και επεξεργάζεται η πλατφόρμα στο γ’ τρίμηνο του 2021, οι τιμές ενοικίασης κατοικιών στα Βόρεια προάστια παρουσίασαν άνοδο κατά 10,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ οι ζητούμενες τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 9,90%.

Στα Νότια προάστια, οι τιμές στο γ’ τρίμηνο του 2021- σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλεί η πλατφόρμα- οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν κατά 7,4% ενώ για ενοικίαση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,10%.

Στην περιοχή πάντως διατηρούνται οι υψηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η μέση τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό διαμορφώνεται στα 2.813 ευρώ (300 ευρώ υψηλότερα απ’ ότι στα Βόρεια προάστια) ενώ η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται στα 10,21 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στα Δυτικά προάστια της Αθήνας η άνοδος των τιμών πώλησης άγγιξε το 9,3% (1.444 ευρώ ανά τ.μ. ) ενώ για ενοικίαση η τιμή αυξήθηκε κατά 4,7% (μέση τιμή 6,94 ευρώ ανά τ.μ.) στο γ’ τρίμηνο της χρονιάς, και πάντα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Άνοδο κατά 7,2% σημείωσε και ο Πειραιάς με την μέση τιμή πώλησης να αγγίζει τα 1.540 ευρώ/τ.μ., ενώ ακόμα μεγαλύτερη (8,7%) ήταν η αύξηση στα προάστια του Πειραιά, με την μέση τιμή να αγγίζει τα 1.270 ευρώ/τ.μ. Ηπιότερη ήταν η εξέλιξη των τιμών στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4,2% σε 1.612 ευρώ/τ.μ., από 1.548 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο.

Στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 8,1% σε 1.600 ευρώ/τ.μ. από 1480 ευρώ/τ.μ. κατά το περσινό τρίτο τρίμηνο, ενώ στους περιφερειακούς δήμους του Νομού της Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1.200 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 6,7%.

Όσον αφορά στο ύψος των ενοικίων, στο αθηναϊκό κέντρο το μέσο ζητούμενο ενοίκιο διαμορφώνεται σε 9 ευρώ ανά τ.μ., αμετάβλητο έναντι του περσινού τρίτου τριμήνου.

Στον αντίποδα, σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στα ζητούμενα ενοίκια των Ανατολικών προαστίων, με 7,3% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα η μέση τιμή να αγγίζει πλέον τα 7 ευρώ/τ.μ. (6,92 ευρώ/τ.μ.), από 6,45 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο.