HomeHL-9Στοιχεία «φωτιά» για το άγριο πιστολίδι στο Ασήμι – Τι αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα

Στοιχεία «φωτιά» για το άγριο πιστολίδι στο Ασήμι – Τι αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα

Όλες οι λεπτομέρειες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ογκώδης δικογραφία με φόντο το διπλό άγριο πιστολίδι στο Ασήμι, τον Φεβρουάριο του 2020,  ανάμεσα σε μέλη δύο μεγάλων οικογενειών του Μονοφατσίου (δύο αδέρφια από τη μία πλευρά και δύο από την άλλη) παίρνει πλέον το δρόμο του ακροατηρίου.

Είναι μία δικογραφία με ποινική βαρύτητα, όμως, παράλληλα, στις σελίδες της περιγράφονται  καταστάσεις κοινωνικής και ηθικής παρακμής.

Ψέματα με ερωτικό υπόβαθρο, ψεύτικοι όρκοι, πρώην κολλητοί και «συνέταιροι» στην παραβατικότητα που γίνονται εχθροί και «μιλούν» με τα όπλα, ακόμα και σε δημόσια θέα, εκβιάσεις, ζωοκλοπές, κλοπές κλπ

Το περιεχόμενο των καταγεγραμμένων συνομιλιών (επισυνδέσεων), τις οποίες επικαλείται κατ’ επανάληψη το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου,  είναι …αποστομωτικό.

Καθόλου τυχαία νομικοί κύκλοι σχολίαζαν, όταν «έσκασε» η υπόθεση, ότι μέρος των επισυνδέσεων θα έπρεπε να απαλειφθεί  οριστικά για λόγους κοινωνικής ειρήνης.

Όταν σημειώθηκε το άγριο πιστολίδι στο Ασήμι, βραδινές ώρες της 8ης  Φεβρουαρίου και πρωινές ώρες της 10ης  Φεβρουαρίου του 2020, αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος είχαν ήδη ενεργοποιήσει τις επισυνδέσεις σε βασικούς εμπλεκόμενους, καθώς ερευνούσαν από μέρες τη δράση εγκληματικής ομάδας που έκλεβε αυτοκίνητα και στην συνέχεια εκβίαζε τους ιδιοκτήτες, απαιτώντας χρήματα για την επιστροφή των οχημάτων τους, με τον απαράβατο όρο της απόλυτης σιωπής.

«Να γατέχεις ότι το Ν… τονέ μπαλώταρα εγώ, να το ξέρεις αυτό, δεν ξέρω ήντα γροικάτε, στην αριστερή χέρα έχει φάει μπαλωθιά από το μπιστόλι, από τη βραδιά αυτή, στη πρώτη συμπλοκή» συνομιλεί στο τηλέφωνο με δικό του βασικός κατηγορούμενος, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος.

Σε άλλη συνομιλία συγγενικό πρόσωπο έτερου  βασικού  κατηγορούμενου ακούγεται να λέει: «18 τσι παίξανε πάνω στο αμάξι».

Σύμφωνα με το βούλευμα, από το σύνολο της προανάκρισης ως  αιτία για τα δύο ένοπλα περιστατικά φέρεται να στάθηκαν όσα φέρεται να επικαλέστηκε στον 30χρονο η σύζυγος του, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο 40χρονος επιχείρησε να την προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο. Πάντως, το βούλευμα κάνει ιδιαίτερη μνεία σε αναφορές του περιβάλλοντος της κοπέλας ότι προφασίστηκε ψευδώς όσα είπε στον σύζυγο της προκειμένου να μην αποκαλυφθεί ότι απο την ίδια είχαν διαρρεύσει πληροφορίες σχετικά με στοιχεία της εγκληματικής δράσης του συζύγου της και του μέχρι τότε συνεργού του, σε τρίτους αναφορικά με τις κλοπές ι.χ. οχημάτων που διέπρατταν. Από την αποκάλυψη αυτής της διαρροής διακινδύνευαν τόσο οι μεταξύ τους σχέσεις (του ζευγαριού), όσο και οι ποινικές και κοινωνικές ευθύνες που θα βάρυναν τους εμπλεκόμενους.

Το πρώτο ένοπλο επεισόδιο σημειώνεται το βράδυ της 8ης  Φεβρουαρίου, έξω από σούπερ μάρκετ, στο Ασήμι. Ο 40χρονος πηγαίνει στο ραντεβού ανυποψίαστος. Ο 30χρονος τού επιτίθεται με τα χέρια και στην συνέχεια μαζί με τον αδερφό του πυροβολούν προς το μέρος του 40χρονου, ο οποίος τραυματίζεται στο αριστερό χέρι από τα πυρά του μικρότερου αδερφού.

Των πυροβολισμών ακολούθησαν διαπραγματεύσεις από οικείους των δύο πλευρών ώστε να επέλθει σασμός. Η οικογένεια των δύο αδερφών απαιτεί να μην μεταβαίνουν ο 40χρονος και μέλη της οικογένειας του στο Ασήμι, για κάποιο χρονικό διάστημα.

Δύο ημέρες μετά, στις 10 Φεβρουαρίου, ο 40χρονος παραβιάζει την άτυπη συμφωνία και μεταβαίνει στο Ασήμι, μαζί με τον αδερφό του και ένα ακόμα άτομο. Τότε, εκτυλίσσεται το δεύτερο ένοπλο επεισόδιο, μέρα-μεσημέρι, στον κεντρικό του Ασημίου, με τις σφαίρες να φεύγουν δεξιά και αριστερά. Με βάση το υλικό από κάμερες ασφαλείας, ο 30χρονος που ήταν στο αυτοκίνητο με την σύζυγο του, έκανε αναστροφή για να επιστρέψει στο σημείο που είδε τους άλλους και να πυροβολήσει εναντίον τους, όμως το πιστόλι του φαίνεται να έπαθε εμπλοκή. Αναφέρεται ακόμα ότι ο 40χρονος, ο οποίος επίσης επέβαινε σε αυτοκίνητο, εγκλωβίστηκε εντός αυτού εξαιτίας τροχαίου που προκλήθηκε από άλλο οδηγό, ο οποίος τρομοκρατήθηκε από τις ρίψεις των πυροβολισμών. Για λογαριασμό του 40χρονου, τους πυροβολισμούς φέρεται να ανταπέδωσε ο αδερφός του.

Στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να ανατρέψουν τα όσα τους αποδίδονται αλλά και τα όσα ακούγονται στις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ο 30χρονος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση και ότι πυροβόλησε στον αέρα. Ο αδερφός του φέρεται να ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν καν στο ένοπλο περιστατικό και απέδωσε τα λεγόμενά του στο τηλέφωνο στην επιθυμία του να εντυπωσιάσει. Ο 40χρονος πάλι φέρεται να ισχυρίστηκε ότι χτύπησε στο χέρι από τροχαίο και ότι αρέσκονται στις μεγάλες κουβέντες μεταξύ τους αλλά δεν κάνουν τίποτα στην πραγματικότητα.

Με βάση το    βούλευμα, το οποίο  εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, παραπέμπονται να δικαστούν συνολικά 12 άτομα με διάφορες κατηγορίες,  τόσο σε σχέση με τα δύο ένοπλα περιστατικά όσο επίσης με τα όσα αποδίδονται για κλοπές αυτοκινήτων και εκβιάσεις καθώς και ζωοκλοπές. Να σημειωθεί ότι στη φυλακή παραμένουν εδώ και 16 μήνες τρεις από τους εμπλεκόμενους στα ένοπλα επεισόδια του Ασημίου. Η εκδίκαση της δίκης αναμένεται να προσδιοριστεί σύντομα.

Εφημερίδα «Πατρίς»

Διαφήμιση
Διαφήμιση