HomeHL-9«Φωτιά» η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης – Θα ξεπεράσει το 1,15 ευρώ το λίτρο

«Φωτιά» η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης – Θα ξεπεράσει το 1,15 ευρώ το λίτρο

Λ. Σαμόλης: Ανοδική πορεία στις τιμές των καυσίμων – Κάθε μέρα έχουμε αύξηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

40% αναμένεται να είναι η αύξηση που θα δουν οι καταναλωτές στο πετρέλαιο θέρμανσης για φέτος τον χειμώνα.

Ακόμα η τιμή δεν έχει «κλειδώσει» ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι θα ξεπεράσει το 1,15 ευρώ το λίτρο.

«Η τιμή του πετρελαίου  θέρμανσης θα έχει αύξηση της τάξεως του 40% σε σχέση με πέρυσι», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης και συνέχισε: «Οι τιμές δεν είναι ακόμα έτοιμες. Γύρω στα μέσα του μήνα θα αναρτηθούν στα ταμπλό των πρατηρίων. Ωστόσο, εξ όσων γνωρίζουμε η τιμή θα είναι πάνω από 1,15 ευρώ το λίτρο. Μπορεί να είναι 1,18 ίσως όμως ξεπεράσει και το 1,20 ευρώ το λίτρο».

Οι τιμές αυτές σίγουρα θα προκαλέσουν έντονο προβληματισμό στους καταναλωτές καθώς θα είναι δύσκολο να προμηθευτούν το πετρέλαιο θέρμανσης.

«Το βασικό είναι ότι με τέτοιες τιμές το πετρέλαιο θέρμανσης γίνεται απαγορευτικό για τον κόσμο ενώ και σε μας θα προκαλέσει τεράστια ζημιά φέτος», επεσήμανε σχετικά ο κ. Σαμόλης.

Ανοδική πορεία στις τιμές των καυσίμων – Κάθε μέρα έχουμε αύξηση

Ανοδική όμως είναι και η πορεία των τιμών στα καύσιμα καθώς από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα ολοένα και αυξάνονται οι τιμές.

«Κάθε μέρα βλέπουμε κλιμακωτά τις αυξήσεις. Κάθε μέρα αλλάζουν οι τιμές στα πρατήρια. Χθες η μέση τιμή ήταν στο 1,75 ευρώ το λίτρο στη βενζίνη και 1,46 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης», τόνισε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Ηρακλείου λέγοντας παράλληλα πως αυτή τη στιγμή η τιμή αργού πετρελαίου έχει φτάσει στα 80 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, ο κ. Σαμόλης εξήγησε τους λόγους αυτής της τεράστιας αύξησης.

«Εξαιτίας των lockdown σε παγκόσμιο επίπεδο η τιμή του βαρελιού ήταν στα 22 δολάρια ωστόσο από όταν άρχισαν να «ανοίγουν» οι χώρες ξεκίνησε, όπως ήταν φυσικό, να αυξάνεται και η τιμή. Πλέον έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα lockdown και η κίνηση επανήλθε στα κανονικά επίπεδα. Ωστόσο ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) έχει κλείσει την παραγωγή. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει έντονη κίνηση και μικρή παραγωγή», επεσήμανε σχετικά ο κ. Σαμόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για να ανοίξει ο ΟΠΕΚ την παραγωγή του ώστε να αρχίσει σταδιακά να μειώνονται οι τιμές.

«Γίνονται κάποιες κινήσεις αποσυμπίεσης όπως να ανοίξει ο ΟΠΕΚ την παραγωγή του κατά 400.000 βαρέλια. Ωστόσο δεν ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό», υπογράμμισε ο κ. Σαμόλης.

Μόνη λύση η μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης

Μόνη λύση για το πρόβλημα στις τιμές καυσίμων και πετρελαίου θέρμανσης είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών Ηρακλείου.

«Πρέπει επειγόντως να μειωθεί ο Ειδικός φόρος κατανάλωσης για να αποσυμπιεστεί η τιμή και να κατέβει. Είμαστε η τρίτη χώρα πανευρωπαϊκά σε ακριβότερες τιμές με υψηλότερη φορολογία. Αυτή είναι η μόνη λύση ωστόσο δεν βλέπουμε κάποια θετική διάθεση από την κυβέρνηση», τόνισε σχετικά ο κ. Σαμόλης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση