HomeHL-TOPΣεισμός: Έφτασαν οι οικίσκοι αλλά δεν είναι έτοιμος ο χώρος τοποθέτησής τους

Σεισμός: Έφτασαν οι οικίσκοι αλλά δεν είναι έτοιμος ο χώρος τοποθέτησής τους

Εντός του Σαββατοκύριακου θα είναι έτοιμοι προς χρήση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με το πλοίο της γραμμής έφτασαν σήμερα το πρωί στην Κρήτη οι 34 οικίσκοι που έστειλε το υπουργείο Υποδομών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι κάτοικοι που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έμειναν άστεγοι από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.

Οι οικίσκοι αναμένεται να μεταφερθούν στο Αρκαλοχώρι ωστόσο δεν μπορούν ακόμα να δοθούν σε χρήση καθώς δεν είναι έτοιμος ο χώρος που θα τοποθετηθούν.

«Ο χώρος δεν είναι έτοιμος για την τοποθέτηση των οικίσκων καθώς ακόμα δεν έχει στρωθεί το μπετό που απαιτείται. Την Παρασκευή θα το ρίξουν τα συνεργεία που διαμορφώνουν τον χώρο και ελπίζουμε πως το Σαββατοκύριακο θα τοποθετηθούν οι οικίσκοι και θα είναι έτοιμοι προς χρήση», ανέφερε μιλώντας στο cretapost ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Μανώλης Φραγκάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό αναμένεται να έρθουν επιπλέον οικίσκοι προκειμένου να φιλοξενηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι σεισμόπληκτοι ενώ τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν στην Κρήτη οι πρώτες 15 σχολικές αίθουσες για τις ανάγκες των μαθητών.

Την ίδια ώρα, 8 οικίσκοι μεταφέρθηκαν στην Βόνη.


Πόσοι μένουν στις σκηνές, πόσοι στο κλειστό, πόσοι σε ξενοδοχεία

Εκατοντάδες είναι οι οικογένειες που έμειναν άστεγες εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού και είτε αναγκάστηκαν να φιλοξενηθούν από συγγενείς είτε διαμένουν προσωρινά σε ξενοδοχεία και σκηνές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το cretapost, 220 μένουν σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου, 170 άτομα μένουν σε σκηνές που έχουν στηθεί σε οικισμούς του δήμου Μινώα Πεδιάδος, 128 άτομα παραμένουν σε σκηνές και 40 άτομα φιλοξενούνται στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ.

Ωστόσο, ακόμα περισσότεροι φαίνεται να είναι εκείνοι που έφυγαν από το δήμο και μένουν σε συγγενείς και φίλους.

Πάνω από 4.000 τα ακατάλληλα κτίρια

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αυτοψίες του ειδικού κλιμακίου των μηχανικών στις σεισμόπληκτες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου ενώ μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί ακατάλληλα 4.374 κτίρια.

Ήδη, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Υποδομών, έχουν ελεγχθεί συνολικά 7.561 κτίρια (κατοικίες, δημόσια κτίρια, σχολικές μονάδες, κέντρα υγείας) στις σεισμόπληκτες περιοχές των δήμων Μινώα Πεδιάδος, Αρχανών Αστερουσίων, Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Οροπεδίου Λασιθίου, Γόρτυνας, Χερσονήσου, Βιάννου, Φαιστού και Ιεράπετρας.

Από τις 7.561 αυτοψίες σε κτίρια:

Οι 6.256 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 3.567 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 320 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 173.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 181 από τις 437 αυτοψίες, ενώ σε 548 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 453 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση