HomeΓΝΩΜΕΣ«Φίδια» του Μάριου Λεβέντη

«Φίδια» του Μάριου Λεβέντη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Φίδια που γλωσσεύουν και ζώνουν την καθημερινότητά μας. Φίδια που γίνονται σαλοπέτες και δεν αποχωρίζονται επ’ ουδενί τα κορμιά μας. Αυτά τα ενδυματολογικά βαρίδια της καθημερινής μας εργατιάς, απέναντι στο απρόοπτο και το απρόβλεπτο που μας τυχαίνει: στο απολύτως έκτακτο που μας θέλει πάντα στις επάλξεις των αντανακλαστικών μας. Εκείνα τα φίδια που σκαρφαλώνουν στις τιράντες των ώμων μας και κάνουν χώμα τις κλειδώσεις της ευκινησίας μας. Γιατί τα φίδια προκειμένου να μας κρατήσουν σαστισμένους είναι ικανά να μας κάνουν ένα με τη γη. Οχιά η ζωή που έγινε! Έθρεψε τόσα φίδια στον κόρφο της, που έμαθε να ρίχνει το φαρμάκι με τη σέσουλα. Και τώρα που έχουμε ανάγκη το φάρμακο, εμείς εξασκούμαστε στο φαρμάκι.

Φίδια που μοιράζουν απλόχερα λιμούς και λυγμούς, κουμπώνουν πάνω μας και μας τρώνε απ’ τα πιάτα τα νιάτα και τις προσευχές. Φίδια που αντί να σέρνονται στο ίσωμα, σέρνουν από τις ραφές την λογική μας. Πόσες φορές θα την δαγκώσουν πια αυτή τη λογική; πόσες φορές θα ράψουμε τα ίδια μυαλά στην κατανόηση; Πόσες φορές ακόμα θα δώσουμε τόπο στη οργή και εμείς θα είμαστε οι μετανάστες των συμβιβασμών; Κι αν τελικά οι τακτικοί σεισμοί που γίνονται μέσα στο κακό το κεφάλι μας, ξετρυπώνουν μόνο ζωύφια και όχι μετάνοιες, τότε άδικα στεναχωριόμαστε. Τόσο άδικα που το βρίσκει μάταιο μέχρι και η ματαιότητα.

Κι ύστερα αφού έτσι κι αλλιώς όλα είναι μάταια,  γιατί να μην αλλάξουμε εμείς τον οίστρο της σκέψης μας;  Σκέψου φίδια που αντί να σε τρώνε, να σου δίνουν να φας. Σκέψου φίδια που αντί να σε σέρνουν μαζί τους κάτω, να σε σηκώνουν όρθιο. Σκέψου φίδια που αντί να σε λούζουν με τη χολή τους, θα σου χτενίζουν τα μαλλιά να ομορφύνεις κι άλλο. Φίδια που αντί να σε καπελώνουν και να το καυχιούνται κιόλας, θα σου βγάζουν το καπέλο δείχνοντάς σου τον αμέριστο σεβασμό τους. Σκέψου αυτά κι ύστερα  αντί να δαγκώνεις, αντί να λαβώνεις, αντί να πληγώνεις και να ισοπεδώνεις, να ζεις. Να ζεις κι όπου πάει. Μόνο να φροντίσεις να πάει στο καλό, εκεί που τα φίδια αποκτούν άλλες διαστάσεις, όπως τα ξωτικά στα παραμύθια.

Μάριος Λεβέντης

Διαφήμιση
Διαφήμιση