HomeHL-9Υψίστης σημασίας η ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων από το σεισμό

Υψίστης σημασίας η ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων από το σεισμό

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση οι σεισμόπληκτοι στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βεβαρημένη είναι η ψυχολογική κατάσταση των κατοίκων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται μετά το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΠΑΓΝΗ, τη Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Κλινική ΠΑΓΝΗ, το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, το Σύνδεσμο μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και ν. Ηρακλείου παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό.

Οι επιστήμονες ψυχικής υγείας των παραπάνω φορέων – μαζί και με εθελοντές – έχουν αναλάβει δράση από την πρώτη στιγμή στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει διαμορφωθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε ενήλικες και παιδιά.

Παράλληλα, κλιμάκια ψυχιάτρων, ψυχολόγων και κοινωνικών επιστημόνων πραγματοποιούν επιτόπιες επισκέψεις στους οικισμούς και στις κοινότητες του Δήμου.

Στόχος των επισκέψεων είναι η ανίχνευση των περιστατικών που χρήζουν ψυχοκοινωνικής στήριξης και η άμεση παρέμβαση.

Επισκέψεις και στους κλειστούς χώρους φιλοξενίας 

Επιπλέον, σε καθημερινή βάση τα παραπάνω επιστημονικά στελέχη πραγματοποιούν επισκέψεις και στους κλειστούς χώρους φιλοξενίας ώστε να διαπιστωθούν οι ανάγκες και να πραγματοποιηθεί άμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Η ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων αποτελεί προτεραιότητα υψίστης σημασίας στην παρούσα πρωτόγνωρη κατάσταση και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας όλοι οι συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι συμπολίτες μας στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας για θέματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης είναι: 2891340335 και 2891340200.

Η Κοινωνική επιστήμονας, ειδικός ψυχικής Υγείας του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου, Ελένη Γερακάκη, μιλώντας στο cretapost, είχε επισημαίνει πως η ψυχολογία ορισμένων είναι η χειρότερη δυνατή. Όπως σημειώνει όμως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για ό,τι έχει να κάνει με την εξάλειψη του μαζικού τραύματος των ανθρώπων που επλήγησαν.

psyxologikh-yposthrixsh

«Οι καταστροφές είναι μεγάλες και πάντα όταν έχουμε ένα χωροχρονικά συμπυκνωμένο καταστροφικό γεγονός, σαν αυτό που έγινε στην περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, είναι νωρίς για συμπεράσματα. Όμως πραγματικά καταγράφονται εικόνες τόσο κοντά στο Ηράκλειο που δεν μπορεί να τις φανταστεί κάνεις. Μόνο όσοι δουν από κοντά την καταστροφή αντιλαμβάνονται για τι μιλάμε», σημειώνει η κ. Γερακάκη στο cretapost, η οποία συνεχίζει λέγοντας πως:

«Μιλώντας για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ανθρώπων δε θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι και προσπαθούμε συνδυαστικά με την 7η ΥΠΕ Κρήτης να στηρίξουμε τον κόσμο, γιατί βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή καλύπτονται οι βιοποριστικές ανάγκες, αλλά υπάρχει ανάγκη για ψυχολογική στήριξη.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει τα σπίτια τους, αλλά και τις δουλειές τους. Επιχειρηματίες κατεστραμμένοι. Μια βόλτα να κάνει κάποιος στον κεντρικό δρόμο του Αρκαλοχωρίου θα καταλάβει ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα καταστήματα».

brefos-seismos34

Μόνο που μας βλέπουν βουρκώνουν

Όπως αναφέρει η κ. Γερακάκη αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό ο κόσμος να μιλήσει για να ανακουφιστεί:  «Τους στηρίζουμε αυτή τη στιγμή με ανακουφιστική αφήγηση, περπατάμε μαζί τους στο χώρο γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη ο κόσμος να ακουστεί. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Οι άνθρωποι και μόνο που μας βλέπουν βουρκώνουν. Οργανώνουμε δίκτυο εθελοντών και καλούμε ακόμη και ανθρώπους που ασχολούνται με το ψυχοπαιδαγωγικό κομμάτι, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη ο κόσμος να ακουστεί για να αντέξει το βάρος».

Χάθηκαν όλα σε μια στιγμή

Το γεγονός ότι όλα καταστράφηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάνει την κατάσταση ακόμη πιο τραγική. «Είναι πραγματικά απίστευτο. Τη μια στιγμή να είσαι σπίτι σου και να πίνεις καφέ με έναν φίλο και την άλλη να του στήνει τη σκηνή γιατί το σπίτι του γκρεμίστηκε. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν θέλουν να μιλήσουν, θέλουν να ακουστούν. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις, οι συναισθηματικές επιπτώσεις, οι κρίσεις πανικού και άλλες τέτοιες συμπεριφορές και γενικότερα οι εφιάλτες, σίγουρα θα έρχονται. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν και ξαναζούν το σεισμό, με σκοπό να το συνειδητοποιήσουν», τονίζει η. ειδικός ψυχικής Υγείας του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου, Ελένη Γερακάκη, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η διαχείριση όλων των παραπάνω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι.

seismos-paidia

Το καλό είναι ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από εθελοντές ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που επιθυμούν να βοηθήσουν. Όμως όπως λέει η κ. Γερακάκη η ανάγκη είναι ακόμη μεγάλη. Για αυτό πρέπει να έρθουν όλοι όσοι μπορούν.

«Προσπαθούμε να έχουμε ομάδες αλληλοϋποστήριξης. Ανθρώπους που βλέπουμε ότι είναι πιο δραστήριοι και δυνατοί, θέλουμε να τους εντάξουμε σε αυτές τις ομάδες, ώστε να μπορούν να παρέχουν οι ίδιοι βοήθεια στους συντοπίτες τους. Είναι χρήσιμοι και οι πολίτες που μπορεί να μην έχουν την εκπαίδευση, αλλά έχουν βιώσει το πρόβλημα και το έχουν διαχειριστεί καλύτερα», δηλώνει η κ. Γερακάκη, που συνεχίζει λέγοντας ότι: «Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Αυτή η προσπάθεια μας είναι η πρώτη «χείρα βοηθείας». Σε βάθος χρόνου αυτό που θέλω να πω είναι ότι εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για όλους τους ανθρώπους. Οι πολίτες όταν βιώσουν μια τέτοια καταστροφή και χάσουν τα πάντα, εν μέσω και πανδημίας, θέλουν μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση με ευαισθησία. Για αυτό και τους προσεγγίζουμε σιγά -σιγά, για να τους βοηθήσουμε προσπαθώντας να διαχειριστούμε με προσοχή αυτή την κρίση. Είμαστε εκεί και για το άμεσο, αλλά και για το απώτερο μέλλον».

psyxologikh-yposthriksh

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση