HomeHL-9Eπιστροφή στα αμφιθέατρα για τους φοιτητές στην Κρήτη

Eπιστροφή στα αμφιθέατρα για τους φοιτητές στην Κρήτη

Σε δύο δόσεις… με μάσκες και μέτρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άνοιξαν τη Δευτέρα τις…πύλες τους Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης ενώ από σήμερα επαναλειτουργεί και το ΕΛΜΕΠΑ.

Ταυτότητες, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό rapid test και μάσκα είναι το τρίπτυχο της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς που άρχισε για χιλιάδες φοιτητές στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας.

elmepa

elmepa-2

(Φωτογραφίες από το ΕΛΜΕΠΑ που λειτουργεί από σήμερα)

Η επιστροφή στα πανεπιστήμια, πραγματοποιείται σε «δύο ταχύτητες» . Κάποια όπως το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άνοιξαν τη Δευτέρα τις πόρτες τους για πρώτη φορά ύστερα από ενάμιση χρόνο για τους φοιτητές τους, ενώ άλλα όπως το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα καθυστερήσουν για μία εβδομάδα, στις 11 Οκτωβρίου, την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου, ώστε να εξασφαλίσουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή μετάβαση στη διά ζώσης διδασκαλία.

Για όσες σχολές και τμήματα λειτούργησαν από χθες, η επιστροφή προϋπέθετε μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και έλεγχο από τους καθηγητές ή από εξειδικευμένο προσωπικό των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακού ελέγχου για τον COVID-19.

amfitheatra

Στα αμφιθέατρα με μάσκες, αλλά χωρίς αποστάσεις

Η εικόνα στα αμφιθέατρα είναι πρωτόγνωρη. Μετά από πολλούς μήνες εξ αποστάσεως μαθημάτων, οι φοιτητές προσήλθαν στη δια ζώσης διδασκαλία, με μάσκες αλλά -λόγω έλλειψης χώρων, σε πολλές σχολές- οι απαραίτητες αποστάσεις δεν ήταν δυνατόν να τηρηθούν.

Η χρήση μάσκας στα πανεπιστήμια είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).

Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και καθαριότητας/απολύμανσης σε όλους τους χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.

Το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για Covid-19, τον οποίο έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών ή

να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή

να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το edupass, στην οποία οι φοιτητές θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ. Τα πιστοποιητικά θα επιβεβαιώνονται από το σύστημα, το οποίο συνδέεται με τις βάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα δεδομένα θα διαγράφονται μετά από επτά ημέρες.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα σύμβασης παροχής υπηρεσιών από τα πανεπιστήμια να προσλαμβάνουν άτομα για τον αποκλειστικό έλεγχο της διασφάλισης τήρησης των μέτρων. Έχουν εκταμιευθεί 2,6 εκατομμύρια ευρώ προς τα Πανεπιστήμια για τον σκοπό αυτό.

Οδηγίες προς τους φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κρήτης για την ασφαλή επάνοδο στα αμφιθέατρα:
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Πανεπιστήμιο Κρήτης: «Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι υποχρεωτική, για όλα τα φυσικά πρόσωπα: α) σε όλους τους χώρους που διεξάγεται δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των Α.Ε.Ι., β) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι. και τους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους φοιτητικών εστιών, και γ) σε όλους εξωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι. που παρατηρείται συνωστισμός»
Διαβάστε αναλυτικά τις σχετικές οδηγίες εδώ:

Πανεπιστήμια
Το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων προβλέπει ότι κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης Covid-19 και τον αναπληρωτή του.

Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ, που αφορά στη διδασκαλία μαθημάτων υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής, σεμιναρίων εργαστηρίων και κλινικών ή πρακτικών ασκήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου πραγματοποιείται με διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση