HomeHL-9Σεισμός: Τι σπίτια δίνουν στους σεισμόπληκτους – Αγώνας δρόμου για τη στέγαση τους

Σεισμός: Τι σπίτια δίνουν στους σεισμόπληκτους – Αγώνας δρόμου για τη στέγαση τους

Ζουν ακόμα οικογένειες σε σκηνές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το μείζον θέμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες είναι η εξεύρεση στέγης για τους σεισμόπληκτους. Ο καιρός χαλάει, το κρύο τσουχτερό το βράδυ και κανείς δεν μπορεί να μείνει σε σκηνές ή σε αυτοκίνητα.

Οι εργασίες συνεχίζονται για την διαμόρφωση του χώρου που θα στεγάσει τους οικίστους στο Αρκαλοχώρι αλλά και σε άλλες περιοχές.

Συνεργεία έχουν επισκεφθεί αρκετούς οικισμούς όπως Βόνη, Κάτω Πουλιές, Ίνι  προκειμένου να βρεθεί κατάλληλος χώρος. Όλοι οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που κρίθηκαν κατάλληλα έδωσαν το πράσινο φως για να στεγαστούν εκεί οι χωριανοί τους, αφού γίνουν πρώτα οι κατάλληλες εργασίες για να περάσουν τα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης αλλά και ηλεκτρικού ρεύματος,

38 κατοικίες από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου

Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου έχει στη διάθεση της 38 σπίτια για να στεγάσει τους σεισμόπληκτους. Οι αιτήσεις προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ένα από τα σπίτια του προγράμματος ESTIA στο Ηράκλειο, ήταν αρκετές.

Ήδη κάποιοι τοποθετήθηκαν σε αυτά, με άλλους ωστόσο να απογοητεύονται από την εικόνα που αντίκρισαν και προτίμησαν να επιστρέψουν πίσω στις σκηνές. Όπως καταγγέλλουν στο cretapost, πρόκειται για σπίτια στο κέντρο του Ηρακλείου, πολύ παλιά και μάλιστα σύμφωνα με μία καταγγελία το σπίτι που τους έδωσαν ήταν υπόγειο.

Σπίτια με συγκάτοικο

Αρκετοί σεισμόπληκτοι που έκαναν αίτηση για να φιλοξενηθούν σε ένα από τα σπίτια του προγράμματος ESTIA ήταν δυσαρεστημένοι καθώς όπως τους ενημέρωσαν υπάλληλοι της Αναπτυξιακής Ηρακλείου θα έπρεπε να συγκατοικήσουν με άλλα άτομα που δεν γνώριζαν και να μοιράζονται μπάνιο και κουζίνα.

«Πως θα πάω να μείνω με κάποιους που δε γνωρίζω» δήλωσε μια ηλικιωμένη γυναίκα.

Οι αντιδράσεις των σεισμόπληκτων από την απόφαση αυτή ήταν έντονες και πολλές.

Ερωτηθείς ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Γιώργος Μαυρογιάννης τόνισε ότι «Η αρχική μας σκέψη ήταν η συγκατοίκηση, προκειμένου να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι και να μην είναι στο κρύο. Είδαμε όμως ότι υπήρχαν αντιδράσεις όποτε αποφασίσαμε ότι αυτό δεν θα γίνει. Έχουμε προς το παρόν 38 σπίτια τα οποία θα τα δώσουμε με σειρά προτεραιότητας σε οικογένειες πολυμελείς, οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά και οικογένειες που έχουν προβλήματα υγείας».

Σκηνές σε χωριά

Πολλοί είναι ακόμα εκεί που παραμένουν στα χωριά τους και κοιμούνται σε σκηνές που τους παραχώρησε η πολιτική προστασία.
Κάτοικοι που έχουν ζώα και που δεν μπορούν να τα εγκαταλείψουν.

Στις Κάτω Πουλιές από την πρώτη νύχτα οι κάτοικοι ζουν στο παρκάκι του χωριού ενώ μαγειρεύουν και τρώνε όλοι μαζί στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου.
Και εκείνοι περιμένουν τους οικίσκους για να μπορέσουν να ζεσταθούν μιας και το κρύο είναι τσουχτερό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση