HomeHL-9ΣΕΕΕΗ: Επίσκεψη στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου και των κοντινών χωριών

ΣΕΕΕΗ: Επίσκεψη στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου και των κοντινών χωριών

Παρέδωσε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στα Πεζά, στο Γαλατά και στο Αρκαλοχώρι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 30 Σεπτέμβρη ο Σύλλογος Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ) αποφάσισε να μεταβεί στα σεισμόπληκτα χωριά για να παραδώσει τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης που είχε συλλέξει. Η πενταμελής αντιπροσωπεία του ΣΕΕΕΗ μοίρασε τα προϊόντα στα Πεζά, στο Γαλατά και στο Αρκαλοχώρι.

Στο δρόμο γίναμε μάρτυρες της καταστροφής που έζησαν τα χωριά της ενδοχώρας του Ηρακλείου. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι, σε αντίθεση με ό,τι παρουσιάζεται κυρίως στα περισσότερα ΜΜΕ, έχουν πληγεί και χωριά που απέχουν μόλις 20 λεπτά από την πόλη του Ηρακλείου. Το Αρκαλοχώρι, το Χουμέρι, το Αρχοντικό, η Μαχαιρά, ο Σαμπάς, η Ζίντα, το Θραψανό, ο Πατσίδερος, η Βόνη, ο Γαλατάς, τα Ρουσσοχώρια, οι Πουλιές, το Ίνι, το Λευκοχώρι, το Μοναστηράκι και δεκάδες άλλα χωριουδάκια του Ηρακλείου της Κρήτης έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από τους σεισμούς.

Επισκεφτήκαμε το κλειστό γυμναστήριο στις Μελέσσες, όπου έχουν τοποθετηθεί κρεβάτια για αυτούς που έχασαν ξαφνικά τα σπίτια τους. Είδαμε ανθρώπους 65 χρονών να ζητάνε να μιλήσουν με την ψυχολόγο “για να τους φτιάξει λίγο το κέφι”.

Στο Γαλατά, οι πληγέντες κάτοικοι μένουν σε δύο σκηνές που στήθηκαν βιαστικά το βράδυ της Δευτέρας. Άνθρωποι κυρίως μεγάλης ηλικίας, που δεν ξέρουν τι θα απογίνουν. Άνθρωποι που είναι περήφανοι και δε θέλουν να γίνουν επαίτες, αλλά που έχουν χάσει τα απλά καθημερινά πράγματα και “δε μπορούν να μπουν σπίτι τους ούτε για να πάρουν τα ξυριστικά τους”. Η υπεύθυνη του πολιτιστικού συλλόγου να προσπαθεί να τα προλάβει όλα και να τους βοηθήσει όλους. Οι εμπειρογνώμονες έκαναν μία πρώτη αυτοψία στα σπίτια τους και θα κάνουν ξανά σε λίγες μέρες. Μάθαμε ότι για κάποιες οικογένειες, που τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα, θα υπάρξουν κοντέινερ. Όμως θα είναι πολύ λίγα και κατά πάσα πιθανότητα θα τοποθετηθούν σε ένα διπλανό χωριό που θα έχει περισσότερο χώρο.

Στο Αρκαλοχώρι, που είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της περιοχής, η συλλογή τροφίμων και άλλων ειδών γίνεται σε μία αποθήκη στο Εκθεσιακό Κέντρο. Το ίδιο το κτίριο του Εκθεσιακού έχει υποστεί ζημιές και ήταν προσωρινά ακατάλληλο προς χρήση. Χθες, 2 Οκτώβρη, το κλειστό γυμναστήριο Αρκαλοχωρίου πήρε το “πράσινο φως” από τα ειδικά κλιμάκια μηχανικών και προετοιμάστηκε για να φιλοξενήσει τους πληγέντες από το σεισμό. Η αλληλεγγύη του κόσμου είναι συγκινητική: η αποθήκη είναι ασφυκτικά γεμάτη και υπάρχει μεγάλος αριθμός εθελοντών που βοηθάνε.

Ωστόσο, ακούσαμε ότι υπάρχουν προβλήματα στη διανομή των ειδών από την αποθήκη στα γύρω χωριά. Στο Γαλατά, για παράδειγμα, υπήρχε έλλειψη σε είδη πρώτης ανάγκης. Ακούσαμε ότι υπάρχουν χωριά που επειδή ανήκουν σε άλλο δήμο δεν μπορούν να πάρουν είδη από την αποθήκη.

Η προετοιμασία ατομικών μερίδων φρεσκομαγειρεμένου φαγητού βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε εθελοντική εργασία/προσφορά. Από τις έως τώρα πληροφορίες από εθελοντές, φαίνεται ότι ο δήμος κυρίως εμπλέκεται στη διανομή έτοιμων μερίδων φαγητού. Στον Εκθεσιακό χώρο είδαμε δύο κινητές κουζίνες που στηρίζονται από εθελοντές και προσέφεραν φρεσκομαγειρεμένο φαγητό σε όσους ερχόντουσαν εκεί, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ηλικίας, βαθμού καταστροφής από το σεισμό: Ο ΑλλοςΑνθρωποςΚοινωνικηΚουζιναΔωρεανΦαγητο Για Ολους και η ομάδα του Λευτέρη Σουλτάτου από το Chef’sBox. Μερίδες έτοιμου φαγητού παραδίδονται από κατοίκους και επιχειρήσεις εστίασης της ευρύτερης περιοχής. Σε συνομιλία με εθελοντές στην παρασκευή φαγητού δόθηκε η εκτίμηση ότι υπάρχει ανάγκη για 1000+ μερίδες φαγητού σε κάθε γεύμα. Λίγο πιο οργανωμένη φαίνεται να είναι η διαδικασία που χειρίζεται το Δημαρχείο Πεζών όπου προετοιμάζονται γεύματα δύο φορές την ημέρα (το μεσημέρι στο Βρεφονηπιακό Σταθμό/Νηπιαγωγείο και το βράδυ στο εστιατόριο “Λαβύρινθος & Ίριδα”) και μοιράζονται στα γύρω χωριά. Μας είπαν ότι χρειάζονται και φρέσκα προϊόντα, π.χ. κρέας, λαχανικά, για να είναι πιο ολοκληρωμένη η διατροφή των ανθρώπων.

Από τη μεριά μας δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πληγέντες από τον σεισμό. Είμαστε σίγουροι ότι κι άλλα σωματεία, φορείς και μεμονωμένα άτομα θα σταθούν δίπλα τους. Δεν έχουμε να στηριχτούμε παρά μόνο στην αλληλεγγύη!

Απαιτούμε:

– Άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση της στέγασης, της σίτισης, της ένδυσης όσων έχουν ανάγκη. Μέτρα στήριξης στους πληγέντες με όλες τις απαραίτητες υποδομές (τροφή, νερό, στέγαση, θέρμανση). Να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους υπερήλικες και τις ευπαθείς ομάδες.
– Επίταξη ξενοδοχειακών μονάδων για την στέγαση των πληγέντων.
– Να γίνει άμεσα ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην περιουσία του λαού της περιοχής και στις μικρές επιχειρήσεις.
– Να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι δε θα εργαστούν σε χώρους δουλειάς, για όσο διάστημα η πολιτική προστασία καλεί τους κατοίκους να μείνουν εκτός κατοικίας. Κανένας εργαζόμενος, που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στο χώρο δουλειάς του, να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του.
– Άμεσα να προχωρήσει ο έλεγχος και η αποκατάσταση ζημιών σε δημόσια κτίρια, υποδομές, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, αλλά και σε χώρους δουλειάς.

image10

image2

Η αποθήκη στο Αρκαλοχώρι

image8

Σκηνές στο Αρκαλοχώρι

image11

image7

Γκρεμισμένα σπίτια στο Αρχοντικό

image4

Συνομιλία με τους κατοίκους στο Γαλατά

Διαφήμιση
Διαφήμιση