HomeHL-9Τριαντόπουλος: Mέτρα στήριξης σεισμόπληκτων περιοχών το συντομότερο στους δικαιούχους

Τριαντόπουλος: Mέτρα στήριξης σεισμόπληκτων περιοχών το συντομότερο στους δικαιούχους

Τι ανέφερε σε συνέντευξή του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα  μέτρα για την αντιμετώπιση των καταστροφών από το χτύπημα του Εγκέλαδου  στην Κρήτη «ξεδιπλώνει» σε συνέντευξη του στο ethnos.gr ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Όπως σημειώνει «έχουν δρομολογηθεί και προωθούνται οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις, με στόχο τα μέτρα στήριξης να φτάσουν το συντομότερο δυνατόν στους συμπολίτες μας που τα δικαιούνται».

Παράλληλα ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρεται στα μέτρα που «τρέχουν» στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, υπογραμμίζοντας πως μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 32.7 εκατομμύρια ευρώ σε 6.636 δικαιούχους. Μάλιστα σημειώνει πως από το εν λόγω ποσό περίπου το ένα τρίτο αντιστοιχεί στις περιοχές της Βορείου Εύβοιας.

Τέλος ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρεται στον «Ιανό» και στο θεσμικό πλαίσιο που  δημιουργήθηκε, το οποίο τώρα αξιοποιείται  για τους πληγέντες των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού και του σεισμού στην Κρήτη.

Η απάντησή του για τον σεισμό στην Κρήτη και τα μέτρα στήριξης

Ο σεισμός στην Κρήτη προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και η Κυβέρνηση, με την οδηγία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ενεργοποίησε άμεσα δέσμη μέτρων για την στήριξη και την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων περιοχών.

Ειδικότερα, για τη στήριξη των πολιτών και των νομικών προσώπων, προβλέπεται η παροχή στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιρίων (80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο), καθώς και η παροχή πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, ενώ τα ακίνητα που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ από φέτος μέχρι και το 2023.

Παράλληλα, τα νοικοκυριά θα αποζημιωθούν για την οικοσκευή και την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους μέσω του arogi.gov.gr, ενώ προβλέπεται και η επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης.

Έτσι, η πρώτη αρωγή προς μία κατοικία που καταστράφηκε ολοσχερώς διαμορφώνεται στα 20.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για τις ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας του σεισμού και θα χορηγηθεί πρώτη αρωγή έναντι αυτής της επιχορήγησης μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr.

Επιπλέον, αναστέλλεται για ένα εξάμηνο η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των πληττόμενων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών και η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, προβλέπεται η στήριξη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για τις άμεσες ανάγκες και για τις αποκαταστάσεις, καθώς και η συνεργασία με τους δήμους για την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες, το Υπουργείο Εσωτερικών, διέθεσε ένα εκατομμύριο ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των δήμων και έπονται νέες φάσεις χρηματοδότησης.

Ήδη, λοιπόν έχουν δρομολογηθεί και προωθούνται οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις, με στόχο τα μέτρα στήριξης να φτάσουν το συντομότερο δυνατόν στους συμπολίτες μας που τα δικαιούνται.

Ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση