HomeHL-WorldForeign Policy: Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Ερντογάν είναι άρρωστος

Foreign Policy: Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Ερντογάν είναι άρρωστος

Μπορεί να παραμείνει στην ηγεσία της Τουρκίας;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο μικροσκόπιο του διεθνούς Τύπου έχει μπει η υγεία του Τούρκου Προέδρου μετά τα δημόσια περιστατικά αδυναμίας του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου Foreign Policy «ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας»!

Ο Steven A. Cook, αναφέρει πως  «ο Ερντογάν μπορεί πράγματι να είναι ευάλωτος πριν από το 2023, όχι όμως με τον τρόπο που πιστεύουν οι περισσότεροι, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι πολύ άρρωστος για να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή».

Τους τελευταίους μήνες, εμφανίστηκε μια σειρά βίντεο στα οποία ο Τούρκος ηγέτης δεν είχε καλή εμφάνιση. Ορισμένα από αυτά δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο άλλα, αλλά, όλα μαζί εγείρουν κάποια προφανή ερωτήματα σχετικά με την υγεία του Ερντογάν. Σε ένα κλιπ, για παράδειγμα, ο πρόεδρος της γειτονικής μας χώρας φαίνεται να χρειάζεται τη βοήθεια της γυναίκας του.

Σε ένα άλλο, φαίνεται  να δυσκολεύεται να περπατήσει στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και, σε ένα τρίτο βίντεο που έλαβε μεγάλη προσοχή τον περασμένο Ιούλιο, ο Ερντογάν φαίνεται να μπερδεύει τα λόγια του κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού χαιρετισμού για τα μέλη του ΑΚΡ.

Παρά τις εικόνες και τις φήμες που κυκλοφορούν στην Τουρκία για αναπνευστικά προβλήματα και εμφύτευση εσωτερικού απινιδωτή το άρθρο επισημαίνει ότι μπορεί να είναι απλά συμπτώσεις ή διαρροές από πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Steven A. Cook παρουσιάζει και τις προβλέψεις του τουρκικού Συντάγματος σε περίπτωση που ο πρόεδρος της χώρας βρεθεί σε αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Σύμφωνα με το άρθρο 106 ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι θα αναλάβει τις ευθύνες και τις εξουσίες που έχει τώρα ο Ερντογάν μέχρι να γίνουν εκλογές (σε 45 ημέρες) και να ορκιστεί ένας νέος πρόεδρος.

Σε ό,τι  αφορά στους πιθανούς διαδόχους του το άρθρο αναφέρει τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης,  Έκρεμ Ιμάμογλου, τον ομόλογό του στην Άγκυρα, Μανσούρ Γιαβάς, τη Meral Aksener του Good Party,  τον Χακάν Φιντάν, ο οποίος είναι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση