HomeHL-WorldΗΠΑ: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για το «πακέτο» των 1,2 τρισ.$

ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία για το «πακέτο» των 1,2 τρισ.$

Πλήγμα για Τζο Μπάιντεν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έπειτα από πολύωρες, φρενήρεις διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισαν να αναβάλουν την ψηφοφορία, η οποία αναμενόταν να διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης, για να εγκριθεί το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις στις υποδομές που θέλει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στην προοδευτική και την κεντρώα πτέρυγα του κόμματος.

«Οι κοινοβουλευτικοί ενημερώθηκαν ότι πλέον δεν αναμένεται να γίνει καμιά ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων», ανέφερε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών, ο Στένι Χόγερ.

Η συνεδρίαση αναβλήθηκε ως το πρωί (τοπική ώρα), όταν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να συμφιλιωθούν οι Δημοκρατικοί και να εγκριθεί το σχέδιο επενδύσεων 1,2 τρισεκ. δολαρίων και το γιγαντιαίο πρόγραμμα κοινωνικών δαπανών που έχει προτείνει ο Τζο Μπάιντεν.

«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία»

«Σημειώθηκε πολλή πρόοδος αυτή την εβδομάδα και είμαστε πιο κοντά παρά ποτέ σε συμφωνία», ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, της Τζεν Ψάκι. «Όμως δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί και θα χρειαστούμε επομένως περισσότερο χρόνο για να τελειώσουμε τη δουλειά».

Το σχέδιο επένδυσης στις υποδομές, ανάμεσα στα μεγαλύτερα στην αμερικανική ιστορία, εγκρίθηκε από τη Γερουσία στις αρχές Αυγούστου με την υποστήριξη – γεγονός εξαιρετικά σπάνιο – του ενός τρίτου των Ρεπουμπλικάνων, πέραν των Δημοκρατικών.

Κόντρα μεταξύ Δημοκρατικών για το νομοσχέδιο

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι, είχε υποσχεθεί να οργανώσει οριστική ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα στους κεντρώους βουλευτές του κόμματος, που θέλουν να προχωρήσει το ταχύτερο το πολύ δημοφιλές στους ψηφοφόρους πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων στις υποδομές. Η έγκριση του νομοσχεδίου θα πρόσφερε μια καλοδεχούμενη επιτυχία στον αμερικανό πρόεδρο, που αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες.

Αλλά η προοδευτική πτέρυγα του κόμματος απείλησε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, εξοργισμένη διότι δεν έλαβε ουδεμία απτή δέσμευση από τους κεντρώους γερουσιαστές για την έγκριση του τιτάνιου σχεδίου ευρύτερων κοινωνικών δαπανών, αξίας 3,5 τρισεκ. δολαρίων.

Μολονότι οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο του Κογκρέσου, η πλειοψηφία τους στη Γερουσία είναι τόσο οριακή που ακόμη και η παραμικρή διαρροή εκμηδενίζει την πιθανότητα να εγκριθεί οποιοδήποτε σχέδιο νόμου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση