HomeHL-9Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου

"Οι άνθρωποι και μόνο που μας βλέπουν βουρκώνουν" - Μεγάλη ανάγκη να συνδράμουν οι ειδικοί ψυχικής υγείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται πολλοί από τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου και των γύρω χωριών του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται μετά το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου κα τους μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Βλέπουν τις κατοικίες τους να έχουν μετατραπεί σε ερείπια και η απελπισία τους «πνίγει». Αυτό αναφέρει και η Κοινωνική επιστήμονας, ειδικός ψυχικής Υγείας του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου, Ελένη Γερακάκη, μιλώντας στο cretapost.

H κ. Γερακάκη επισημαίνει πως η ψυχολογία ορισμένων είναι η χειρότερη δυνατή. Όπως σημειώνει όμως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για ό,τι έχει να κάνει με την εξάλειψη του μαζικού τραύματος των ανθρώπων που επλήγησαν.

psyxologikh-yposthrixsh

«Οι καταστροφές είναι μεγάλες και πάντα όταν έχουμε ένα χωροχρονικά συμπυκνωμένο καταστροφικό γεγονός, σαν αυτό που έγινε στην περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, είναι νωρίς για συμπεράσματα. Όμως πραγματικά καταγράφονται εικόνες τόσο κοντά στο Ηράκλειο που δεν μπορεί να τις φανταστεί κάνεις. Μόνο όσοι δουν από κοντά την καταστροφή αντιλαμβάνονται για τι μιλάμε», σημειώνει η κ. Γερακάκη στο cretapost, η οποία συνεχίζει λέγοντας πως:

«Μιλώντας για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ανθρώπων δε θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι και προσπαθούμε συνδυαστικά με την 7η ΥΠΕ Κρήτης να στηρίξουμε τον κόσμο, γιατί βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή καλύπτονται οι βιοποριστικές ανάγκες, αλλά υπάρχει ανάγκη για ψυχολογική στήριξη.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει τα σπίτια τους, αλλά και τις δουλειές τους. Επιχειρηματίες κατεστραμμένοι. Μια βόλτα να κάνει κάποιος στον κεντρικό δρόμο του Αρκαλοχωρίου θα καταλάβει ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα καταστήματα».

brefos-seismos34

Μόνο που μας βλέπουν βουρκώνουν

Όπως αναφέρει η κ. Γερακάκη αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό ο κόσμος να μιλήσει για να ανακουφιστεί:  «Τους στηρίζουμε αυτή τη στιγμή με ανακουφιστική αφήγηση, περπατάμε μαζί τους στο χώρο γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη ο κόσμος να ακουστεί. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Οι άνθρωποι και μόνο που μας βλέπουν βουρκώνουν. Οργανώνουμε δίκτυο εθελοντών και καλούμε ακόμη και ανθρώπους που ασχολούνται με το ψυχοπαιδαγωγικό κομμάτι, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη ο κόσμος να ακουστεί για να αντέξει το βάρος».

Χάθηκαν όλα σε μια στιγμή

Το γεγονός ότι όλα καταστράφηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάνει την κατάσταση ακόμη πιο τραγική. «Είναι πραγματικά απίστευτο. Τη μια στιγμή να είσαι σπίτι σου και να πίνεις καφέ με έναν φίλο και την άλλη να του στήνει τη σκηνή γιατί το σπίτι του γκρεμίστηκε. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν θέλουν να μιλήσουν, θέλουν να ακουστούν. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις, οι συναισθηματικές επιπτώσεις, οι κρίσεις πανικού και άλλες τέτοιες συμπεριφορές και γενικότερα οι εφιάλτες, σίγουρα θα έρχονται. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν και ξαναζούν το σεισμό, με σκοπό να το συνειδητοποιήσουν», τονίζει η. ειδικός ψυχικής Υγείας του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου, Ελένη Γερακάκη, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η διαχείριση όλων των παραπάνω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι.

seismos-paidia

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και αυτό που μπορεί να γίνει τώρα είναι αυτό που χαρακτηρίζουμε ως ψυχοτραυματολογία. Να τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν αυτή την κρίση. Να ακουστούν, να δουν ότι υπάρχουν άνθρωποι να τους στηρίξουν, μέχρι να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί και πως θα το διαχειριστούν», επισημαίνει.

Το καλό είναι ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από εθελοντές ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που επιθυμούν να βοηθήσουν. Όμως όπως λέει η κ. Γερακάκη η ανάγκη είναι ακόμη μεγάλη. Για αυτό πρέπει να έρθουν όλοι όσοι μπορούν.

«Προσπαθούμε να έχουμε ομάδες αλληλοϋποστήριξης. Ανθρώπους που βλέπουμε ότι είναι πιο δραστήριοι και δυνατοί, θέλουμε να τους εντάξουμε σε αυτές τις ομάδες, ώστε να μπορούν να παρέχουν οι ίδιοι βοήθεια στους συντοπίτες τους. Είναι χρήσιμοι και οι πολίτες που μπορεί να μην έχουν την εκπαίδευση, αλλά έχουν βιώσει το πρόβλημα και το έχουν διαχειριστεί καλύτερα», δηλώνει η κ. Γερακάκη, που συνεχίζει λέγοντας ότι: «Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Αυτή η προσπάθεια μας είναι η πρώτη «χείρα βοηθείας». Σε βάθος χρόνου αυτό που θέλω να πω είναι ότι εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για όλους τους ανθρώπους. Οι πολίτες όταν βιώσουν μια τέτοια καταστροφή και χάσουν τα πάντα, εν μέσω και πανδημίας, θέλουν μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση με ευαισθησία. Για αυτό και τους προσεγγίζουμε σιγά -σιγά, για να τους βοηθήσουμε προσπαθώντας να διαχειριστούμε με προσοχή αυτή την κρίση. Είμαστε εκεί και για το άμεσο, αλλά και για το απώτερο μέλλον».

psyxologikh-yposthriksh

45 συνολικά τα παιδιά που ζουν σε σκηνές – Στο πλευρό τους το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Την ίδια ώρα 45 περίπου παιδιά βρίσκονται με τις οικογένειές τους στις σκηνές που έχουν στηθεί στο εκθεσιακό κέντρο του Αρκαλοχωρίου μετά τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας των 5,8 Ρίχτερ.

Στο… πλευρό τους είναι από την πρώτη στιγμή ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του «Χαμόγελου του Παιδιού» καθώς και ομάδα από το ΠΑΓΝΗ.

Μεταξύ των παιδιών βρίσκεται και ένα βρέφος μόλις 6 ημερών μαζί με την μητέρα και τον πατέρα του.

Έκκληση σε ειδικούς ψυχικής υγείας  να βοηθήσουν

O Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των αρμόδιων υπηρεσιών και σε συνεργασία με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, προσφέρει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αρωγής στις πληγείσες περιοχές του νησιού.

Η αλληλεγγύη, η προσφορά & η βοήθεια στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται είναι δεδομένη πάντοτε με συντονισμένες ενέργειες, στοχευμένες δράσεις και αδιάκοπη παρουσία.

Ως Φορέας μάλιστα, καλεί όσους ειδικούς ψυχικής υγείας θέλουν να βοηθήσουν, να επικοινωνήσουν μαζί μας και να ενταχθούν στην εθελοντική ομάδα ψυχοκοινωνικής στήριξης, έτσι ώστε να υπάρξει μια μεγάλη ομάδα ειδικών που θα επιχειρεί στην περιοχή και θα υποστηρίζει αδιάκοπα τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται.

Τρόποι επικοινωνίας μέσω των τηλεφωνικών γραμμών του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου: 2810-242121 & 6974301011

4

Στο Αρκαλοχώρι η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ

Εν τω μεταξύ από την περασμένη Τρίτη, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ, βρίσκεται στο Αρκαλοχώρι, για την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας, πραγματοποιώντας  επιτόπιες επισκέψεις για την αξιολόγηση των αναγκών τους.

Συγκεκριμένα, συστάθηκε γραφείο στο χώρο προσωρινής διαμονής των σεισμόπληκτων για την ψυχολογική υποστήριξή τους από εξειδικευμένους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας και ομάδα εθελοντών από την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ.

Η Κινητή Μονάδα λειτουργεί υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας, της διοικήτριας της 7ης Υ.ΠΕ. κ. Ε. Μπουρμπουδάκη, του επιστημονικού υπεύθυνου της Κινητής Μονάδας Ν. Βγόντζα και του προσωπικού του Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση