HomeΕΛΛΑΔΑΑνησυχία για τη Θήβα: “Δεν αποκλείεται σεισμός 5,5 Ρίχτερ”

Ανησυχία για τη Θήβα: “Δεν αποκλείεται σεισμός 5,5 Ρίχτερ”

Τι λένε Λέκκας – Παπαδόπουλος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η περίπτωση της Θήβας , λόγω των πολλών σεισμών που σημειώνονται, βρέθηκε στο επίκεντρο έκτακτης σύσκεψης της Επιτροπής Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο enikos.gr τόνισε ότι είναι λογικό στη Θήβα να επικρατεί μια ανησυχία στους κατοίκους, καθώς γίνονται πολλοί σεισμοί και είναι όλοι αισθητοί.

“Η σεισμική ακολουθία ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου στη Θήβα και παράλληλα στο Αρκαλοχώρι. Οι σεισμοί εξελίσσονταν παράλληλα, γι’αυτό η επιτροπή συνήλθε εκτάκτως και αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο “Εγκέλαδος” και για τις δύο περιοχές. Στο Αρκαλοχώρι ήδη έγινε ο σεισμός” περιέγραψε ο καθηγητής σεισμολογίας.

“Επειδή στη Θήβα συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία, ιδίως από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, συνήλθε εκ νέου η επιτροπή μας. Με αυτά τα δεδομένα θα ήταν παράλογο να πιστέψει κανείς ότι θα αρθεί το σχέδιο “Εγκέλαδος”. Αποφασίστηκε η παράταση του σχεδίου και ισχύει για την πλήρη προληπτική εφαρμογή” σημείωσε.

“Στη Θήβα είναι πολλοί οι σεισμοί, είναι λογικό να ανησυχούν οι κάτοικοι, γιατί τους καταλαβαίνουν” τόνισε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

“Τα μέτρα από το σχέδιο “Εγκέλαδος” πρέπει να τα εφαρμόζουν στην περιοχή, κάποια ήδη είναι σε λειτουργία. Με βάση το σχέδιο πρέπει να επικαιροποιηθούν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης από τον Δήμο, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εφαρμογή τους το συντομότερο” κατέληξε.

Λέκκας για τη σεισμική δραστηριότητα σε Θήβα και Αρκαλοχώρι

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε στο enikos.gr ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή.

“Η σύσκεψη έγινε χθες, ήταν η δεύτερη που έγινε για τη Θήβα και το Αρκαλοχώρι. Το πιο ακανθώδες ζήτημα για τη Θήβα είναι ότι εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί η σεισμική ακολουθία για κάποιο χρονικό διάστημα. Η πιθανότητα να γίνει σεισμός είναι μικρή αλλά υπαρκτή, αλλά όχι πάνω από 6 Ρίχτερ” τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

“Δεν θα γίνει πάνω από 6 Ρίχτερ γιατί το δυναμικό της περιοχής δεν είναι για τόσο. Είναι γύρω στο 5,4 -5,5 και η πιθανότητα επαναλαμβάνω να γίνει είναι μικρή, κάτω από 10%” πρόσθεσε.

“Θα πρέπει ξανά να επικαιροποιηθούν τα σχέδια των δήμων και της περιφέρειας και να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες. Όπως τις είδαμε στο Αρκαλοχώρι, δηλαδή κάποια πράγματα μπορούν να βελτιωθούν για να είμαστε έτοιμοι” είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

“Πιο έτοιμοι με χώρους συγκέντρωσης, γραφείο εξυπηρέτησης στον δήμο που λειτουργεί όλο το 24ωρο, οι βασικές δομές στον δήμο αν είναι έτοιμες, να ελεγχθούν τα απαραίτητα όπως σκηνές κτλ.

Ο καθηγητής Λέκκας σημείωσε ότι στο Αρκαλοχώρι διαπιστώθηκε ότι ήταν ο κύριος σεισμός και η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση