HomeΚΟΣΜΟΣΚαταδικάστηκε ο Σαρκοζί σε ένα χρόνο φυλάκισης για την υπόθεση Bygmalion

Καταδικάστηκε ο Σαρκοζί σε ένα χρόνο φυλάκισης για την υπόθεση Bygmalion

Βραχιολάκι και κατ' οίκον περιορισμός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας το 2012 κρίθηκε πριν από λίγο ο Νικολά Σαρκοζί.

O πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κρίθηκε ένοχος για υπέρβαση σχεδόν στο διπλάσιο του νόμιμου ορίου των 22,5 εκατ. ευρώ στην καμπάνια επανεκλογής του το 2012, όταν έχασε τελικά τη μάχη από τον Σοσιαλιστή αντίπαλό του, Φρανσουά Ολάντ. Ο ίδιος απουσίαζε από την αίθουσα του δικαστηρίου στο Παρίσι, όταν ανακοινώθηκε η ετυμηγορία.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας την πενταετία 2007-2012, αρνήθηκε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες.

To δικαστήριο καταδίκασε τον Σαρκοζί σε φυλάκιση ενός έτους, ποινή που μπορεί να εκτίσει με κατ’ οίκον περιορισμό, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιολάκι παρακολούθησης. Η εισαγγελία είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους, εκ των οποίων το ήμισυ με αναστολή, και πρόστιμο 3.750 ευρώ. Ο Σαρκοζί αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Όσον αφορά στους συγκατηγορούμενους του Σαρκοζί στην υπόθεση, ο Ζερόμ Λαβριλέ, προσωπάρχης του Ζαν Φρανσουά Κοπέ, τότε επικεφαλής του δεξιού κόμματος UMP και αναπληρωτής διευθυντής της καμπάνιας του Σαρκοζί, καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση, ποινή που θα αναπροσαρμοστεί.

Ο Λαβριλέ ήταν ο πρώτος που ομολόγησε πως συμμετείχε σε μια εκτεταμένη απάτη με πλαστά τιμολόγια, ώστε να καλυφθεί η υπέρβαση του ορίου του ποσού για την προεκλογική εκστρατεία. Οι ποινές φυλάκισης των δύο ιδρυτών της Bygmalion μετατρέπονται σε κατ’ οίκον κράτηση, υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Σαρκοζί έγινε ο πρώτος στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας πρόεδρος στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης (τρία έτη, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή) για διαφθορά και «κατάχρηση εξουσίας» στην υπόθεση Πιλ Μπισμού, καθώς πρόσφερε μια θέση στο Πριγκιπάτο του Μονακό σε δικαστή, με αντάλλαγμα πληροφορίες για την εις βάρος του έρευνα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας. Ο Σαρκοζί άσκησε αμέσως έφεση και δεν οδηγήθηκε στη φυλακή, καθώς οι δικαστές έκριναν ότι θα μπορούσε να φορά ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Μαζί με τον Σαρκοζί δικάζονταν άλλα 13 άτομα στην υπόθεση Bygmalion, ανάμεσά τους μέλη του δεξιού κόμματος των Republicains, λογιστές και μέλη της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Bygmalion, που είχε αναλάβει τη διοργάνωση των προεκλογικών συγκεντρώσεων του πρώην προέδρου της Γαλλίας, για πλαστογράφηση, απάτη και συνέργεια σε παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας. Ορισμένοι εξ αυτών παραδέχθηκαν την ενοχή τους και αποκάλυψαν το σύστημα πλαστών τιμολογίων που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκάλυψη της υπέρβασης του ορίου χρηματοδότησης.

Πρόκειται για άλλο ένα ταπεινωτικό χαστούκι της γαλλικής Δικαιοσύνης στον Σαρκοζί, που εξακολουθεί, μολαταύτα, να ασκεί επιρροή και να έχει απήχηση στους δεξιούς ψηφοφόρους.

Τα μέλη του κόμματός του, Les Republicains, ανυπομονούν να μάθουν ποιον από τους διεκδικητές του χρίσματος της Δεξιάς θα υποστηρίξει ο Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση