HomeΚΟΣΜΟΣΣυνομιλίες Πούτιν- Ερντογάν: Δεν υποχωρούμε για τους S-400 διαμηνύει ο Τούρκος Πρόεδρος

Συνομιλίες Πούτιν- Ερντογάν: Δεν υποχωρούμε για τους S-400 διαμηνύει ο Τούρκος Πρόεδρος

Η αμυντική συνεργασία φαίνεται πως φέρνει μια θετική προσέγγιση σε πληθώρα ζητημάτων όπως η Συρία, η Λιβύη, η Κριμαία και στην πώληση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία από την Τουρκία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Να παραβλέψουν τις διαφορές τους και να εστιάσουν στο θέμα των εξοπλισμών, κυρίως των S-400 κατάφεραν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κι ο Τούρκος ομόλογος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις συνομιλίες που είχαν στο ρωσικό θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, νωρίτερα.

Σχεδόν τρεις ώρες κράτησαν οι συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο και η τουρκική προεδρία, μετά το πέρας των συνομιλιών.

Η αμυντική συνεργασία φαίνεται πως φέρνει μια θετική προσέγγιση σε πληθώρα ζητημάτων όπως η Συρία, η Λιβύη, η Κριμαία και στην πώληση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία από την Τουρκία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον περιορισμό της αναζωπύρωσης της βίας στη βορειοδυτική Συρία και για την πιθανή επέκταση των πωλήσεων στρατιωτικών αμυντικών συστημάτων της Μόσχας στην Άγκυρα παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, αλλά και θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος και διεθνών σχέσεων. Ι

διαίτερα ο Πούτιν επισήμανε την επιτυχή συνεργασία των δύο χωρών αναφορικά με την κατάσταση στην Συρία και την Λιβύη, ενώ αναφέρθηκε ξεχωριστά και στην λειτουργία του κέντρου ελέγχου της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ρώσου πρόεδρου, η συνεργασία αυτή συνιστά «σοβαρή εγγύηση σταθερότητας» στην περιοχή.

Στην ημερήσια διάταξη υπήρχαν και τα ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας. Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την στάση που τήρησε στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, χάρη στον οποίο η Τουρκία νοιώθει αυτοπεποίθηση αυτή την περίοδο της κρίσης στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε με την σειρά του στο κοινό έργο, την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου, ο πρώτος αντιδραστήρας τους οποίου ενδέχεται να ξεκινήσει την λειτουργία του το επόμενο έτος.

Ο Ερντογάν κατά την έναρξη των συνομιλιών τους είπε στον Πούτιν ότι «τα βήματα που κάνουμε από κοινού όσον αφορά τη Συρία έχουν μεγάλη σημασία. Η ειρήνη εκεί εξαρτάται από τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας».

Ο Πούτιν έκανε μόνο μια φευγαλέα αναφορά στη Συρία στα εισαγωγικά σχόλιά του, λέγοντας ότι είναι ένας από τους τομείς όπου οι δύο χώρες συνεργάζονται με αρκετή επιτυχία. Ο Ρώσος ηγέτης είπε μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι μερικές φορές δύσκολες, αλλά ότι οι δύο χώρες έχουν μάθει πώς να βρίσκουν αμοιβαία επωφελείς συμβιβασμούς.

Παρότι δεν υπήρξε αναφορά στο θέμα της πιθανής αγοράς από την Τουρκία περισσότερων ρωσικών συστοιχιών πυραυλικής άμυνας S-400, ο Ερντογάν σε μια προφανή αναφορά στους Αμερικανούς, είπε στον Πούτιν, ότι θέλει να συζητήσει περαιτέρω την αμυντική συνεργασία, ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

«Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τα συνηθισμένα άτομα μας ρώτησαν ειδικά για ορισμένα θέματα, συγκεκριμένα φυσικά», είπε ο Ερντογάν στον Πούτιν.

«Τους δώσαμε την απαραίτητη απάντηση ούτως ή άλλως. Δεν είναι δυνατόν για μας να γυρίσουμε πίσω μετά τα βήματα που κάναμε. Το πιστεύω ιδιαίτερα αυτό: έχει μεγάλη σημασία για εμάς να συνεχίσουμε ενισχύοντας καθημερινά τους δεσμούς Τουρκίας-Ρωσίας».

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει αγοράσει ρωσικές συστοιχίες αντιπυραυλικής άμυνας S-400 το 2019 προκαλώντας την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ σε βάρος της αμυντικής της βιομηχανίας και προειδοποιήσεις από την Ουάσινγκτον για περαιτέρω μέτρα σε περίπτωση που προβεί σε αγορές και άλλων ρωσικών εξοπλισμών.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία εξακολουθεί να προτίθεται να προμηθευτεί μια δεύτερη συστοιχία S-400, λέγοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να υπαγορεύσει τις ενέργειες της Άγκυρας.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση