HomeHL-WorldΗ ΕΕ ενισχύει με 5,4 δισ. ευρώ τα κράτη μέλη που επλήγησαν από το Brexit

Η ΕΕ ενισχύει με 5,4 δισ. ευρώ τα κράτη μέλη που επλήγησαν από το Brexit

Από την Ιρλανδία και τη Γαλλία ξεκινά η διανομή των πόρων έκτακτης ανάγκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών ενέκριναν σήμερα την αποδέσμευση 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσουν τα πλέον πληγέντα κράτη μέλη από τις οικονομικές συνέπειες του Brexit αρχίζοντας από την Ιρλανδία και τη Γαλλία.

Η Ιρλανδία, η μόνη χώρα της Ένωσης που μοιράζεται χερσαία σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο, θα λάβει 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ για να βοηθηθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες που προκλήθηκαν από την εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών.

Η Γαλλία θα επωφεληθεί με 735 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία ένα μεγάλο ποσό προορίζεται για τον τομέα της αλιείας η πρόσβαση της οποίας στα βρετανικά ύδατα μειώθηκε δραστικά.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 24 Δεκεμβρίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ εγγυάται την κυκλοφορία χωρίς τελωνειακούς δασμούς για την πλειονότητα των αγαθών, αλλά οι νέοι τελωνειακοί κανονισμοί (διαδικασίες καταγραφής και ελέγχων στα σύνορα) έχουν ως συνέπεια σημαντικές δαπάνες για τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές.

Το Λονδίνο εισήγαγε τα δικά του προγράμματα υποστήριξης στις βρετανικές εταιρίες που επλήγησαν από το οικονομικό σοκ του Brexit.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση