HomeHL-TOPΜητσοτάκης από Αρκαλοχώρι: Δεν θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ για ’21, ’22 και ’23

Μητσοτάκης από Αρκαλοχώρι: Δεν θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ για ’21, ’22 και ’23

Μέτρα «μοντέλου Εύβοιας» και στην Κρήτη – Θα δοθεί συνέντευξη Τύπου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το «μοντέλο Εύβοιας» αναμένεται να ισχύσει στα μέτρα ενίσχυσης του κράτους για τους σεισμόπληκτους του Ηρακλείου, σύμφωνα με τα όσα τόνισε με δηλώσεις του από το Αρκαλοχώρι, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού εξέφρασε για μία ακόμα φορά τα συλλυπητήριά του για τον άδικο χαμό του Γιώργου Τσαγκαράκη κατά τη διάρκεια του σεισμού, επεσήμανε πως μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται συνέντευξη Τύπου από τους αρμόδιους υπουργούς για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των σεισμόπληκτων.

«Η Ελληνική Πολιτεία διαθέτει πλέον πλαίσιο κρατικής αρωγής το οποίο παρέχει ουσιαστική και γρήγορη στήριξη σε συμπολίτες μας που έχουν πέσει θύματα φυσικών καταστροφών. Είναι το πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην Εύβοια και αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα. Ένας συμπολίτης που έχει χάσει το σπίτι του από το σεισμό και κρίνεται κατεδαφιστέο θα μπορεί να προσδοκά άμεσα να πάρει από το κράτος 20.000 ευρώ, 14.000 στεγαστική συνδρομή και 6.000 η κρατική αρωγή και αναλόγως διαμορφώνονται τα ποσά σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που κάποιος έχει υποστεί», επεσήμανε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης ενώ παράλληλα τόνισε πως έχει ήδη εκταμιευθεί 1 εκ. ευρώ για τους δύο δήμους που επλήγησαν από το σεισμό ώστε μπορέσει να καλύψει άμεσα τις ανάγκες της η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στους σεισμόπληκτους τόνισε πως δεν πρόκειται να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

«Για όσους έχετε πάρει τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ όποιος έχει ζημιά δεν θα πληρώσει ούτε για το 2021, ούτε για το 2022, ούτε για το 2023», επεσήμανε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τι θα γίνει με όσους έμειναν άστεγοι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε όλους όσοι έμειναν άστεγοι εξαιτίας του σεισμού.

«Κινούμαστε σε τρεις δρόμους ως προς τους ανθρώπους που δεν έχουν αυτή τη στιγμή στέγη: α) προσωρινή στέγη (εννοώ κάλυψη αναγκών λίγων ημερών) σε σκηνές, β) προμήθεια οικίσκων για τους μικρότερους οικισμούς που θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους και γ)θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα Εστία: Έχουμε άδεια νοικιασμένα σπίτια στο Ηράκλειο που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες», δήλωσε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.

xoudetsi-mhtsotakis

Σε κοντέινερ και… τηλεκπαίδευση τα μαθήματα

Αρκετό πλήγμα έχουν δεχθεί και τα σχολικά συγκροτήματα από τον σεισμό καθώς όπως ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα περισσότερα σχολεία στις σεισμόπληκτες περιοχές έχουν υποστεί αρκετές ζημιές.

«Αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που αφορούν τα σχολεία. Θα πρέπει πολύ γρήγορα το υπουργείο Υποδομών να στείλει τα σχετικά κοντέινερ που σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν για αίθουσες. Επίσης όπου χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί και η τηλεκπαίδευση», τόνισε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.

xoudetsi-mhtsotksi-3

«Είναι σκληρό πράγμα ο σεισμός»

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους πολίτες για την κατανόηση που έχουν δείξει ενώ τόνισε πως όλο αυτό θα ξεπεραστεί.

«Να ευχαριστήσω όλους τους συντοπίτες για την κατανόηση. Ξέρω πόσο άγριο είναι το φαινόμενο του σεισμού. Είμαστε μία χώρα σεισμογενής, μαθαίνουμε να ζούμε με τους σεισμούς. Εδώ στο Αρκαλοχώρι έχουν γίνει πολλές ζημιές, πρέπει να ξεπεράσουμε το αρχικό σοκ. Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, έχουμε μία αποκλιμάκωση του φαινομένου. Οι πολίτες περιμένουν από το κράτος να είναι κοντά τους. Θα το ξεπεράσουμε και αυτό και θα ξαναφτιάξουμε τις υποδομές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, συνοδεύεται από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανιδη, τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Γιώργο Καράγιαννη, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτερη Αυγενάκη, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα αλλά και τοπικούς φορείς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση