HomeHL-TOPΜητσοτάκης από τις σεισμόπληκτες περιοχές: «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε»

Μητσοτάκης από τις σεισμόπληκτες περιοχές: «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε»

Ετοιμάζεται για ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Θα φτιάξουν όλα, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε» ανέφερε κατά την άφιξή του στο Χουδέτσι του δήμου Αρχανών Αστερουσίων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

mhtsotakis-xoudetsi

Ο κ. Μητσοτάκης, μετά την ιστορική συμφωνία στο Παρίσι και το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, έφτασε σήμερα εσπευσμένα στην Κρήτη προκειμένου να επισκεφτεί τις σεισμόπληκτες περιοχές.

xoudetsi-mhtsotakis-2

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκαν στο Χουδέτσι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, όπου ήταν ο πρώτος σταθμός του, κυβερνητικοί παράγοντες, ο Περιφερειάρχης Κρήτης και ο Δήμαρχος Μανώλης Κοκκοσάλης.

htsotakis-xoudetsi-2

Ο κ. Μητσοτάκης αφού συνομίλησε με τους τοπικούς παράγοντες έκανε μία βόλτα συνομιλώντας με μαθητές αλλά και κατοίκους.

mhtsotakis

Μάλιστα, αρκετό ενδιαφέρον έδειξε ο πρωθυπουργός για τα σχολεία που δεν είναι πλέον κατάλληλα σε χρήση με τους ειδικούς να τον ενημερώνουν πως πρόκειται για πάνω από 30 σχολεία στην περιοχή.

gademis-rakes

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης πήγε στο Αρκαλοχώρι προκειμένου να επισκεφτεί από κοντά τα ερείπια του φονικού σεισμού.

Θα ανακοινώσει μέτρα 30 εκ. ευρώ

Ο κ. Μητσοτάκης αφού ολοκληρώσει την επίσκεψη του τις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, θα ανακοινώσει το πλέγμα των μέτρων που έχει ετοιμάσει ήδη η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για ενισχύσεις θα προκύψουν μετά τις αυτοψίες. Οι σχετικές διατάξεις ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον σεισμό θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα.

xoudetsi-mhtsotakis

Ουσιαστικά και στην Κρήτη θα εφαρμοστεί το μοντέλο Καρδίτσας και Εύβοιας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής και σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, πλέον οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας από τις διάφορες καταστροφές έχουν τυποποιηθεί.

gkandemis

mhtsotakis-kriti

Επί της ουσίας, ανάλογα των μέτρων για τους πυρόπληκτους θα είναι τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους στο νησί, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επεσήμανε δε, ότι «θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και η πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως».

mhtsotakis-arkaloxvri

Ξεκίνησαν οι καταγραφές των ζημιών

Και ενώ η γη συνεχίζει να τρέμει οι μηχανικοί της Κρήτης και της Αθήνας που έσπευσαν στο Αρκαλοχώρι έχουν ξεκινήσει τις καταγραφές των ζημιών και πραγματοποιούν αυτοψίες σε σπίτια που υπέστησαν ζημιές προκειμένου να αποφανθούν εάν τα σπίτια είναι κατοικήσιμα ή όχι.

Eιδικότερα, στην Κρήτη και στις πληγείσες περιοχές από τον σεισμό βρίσκεται ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Επίσης, ξεκίνησαν οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών , εκτός από κατοικίες, σε επαγγελματικούς χώρους,  δημόσια κτήρια, σχολικές μονάδες και κέντρα υγείας των πληγεισών περιοχών στον δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Σήμερα ενισχύθηκε το δυναμικό (20 είχαν μεταβεί χθες) και ο αριθμός των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανήλθε σε 56:

– 10 μηχανικοί του ΟΑΚ ΑΕ

– 6 μηχανικοί της ΚΤΥΠ ΑΕ

– 40 μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Και στο Ηράκλειο όμως, εκτός από το Αρκαλοχώρι, μεταβαίνουν συνεργεία για αυτοψίες σε δημόσια κτίρια.

Ο πρωινός ισχυρός μετασεισμός κινητοποίησε τις αρμόδιες αρχές που επεκτείνουν τις αυτοψίες και σε κτίρια του Ηρακλείου, προκειμένου να διαπιστωθεί η στατική επάρκεια.

Στο Ηράκλειο Χρήστος Παππας και Νίκος Ζαχαριάδης

Στο Ηράκλειο βρέθηκαν επίσης σήμερα ο Χρήστος Παππας και Νίκος Ζαχαριάδης. Συμμετείχαν σε σύσκεψη με τους φορείς του Αρκαλοχωρίου παρουσία και του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

klimakio

klimakio-arkaloxvri

riza-arkaloxwri-2

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κοντά στους πολίτες και θα πιέσει την κυβέρνηση για να δοθούν μέτρα στήριξης για να απαλύνει η πολιτεία τον πόνο που δημιούργησε η φυσική καταστροφή», δήλωσαν χαρακτηριστικά. «Να ξεκινήσουν άμεσα η αποζημιώσεις και η αποκατάσταση των ζημιών».

arkaloxwri-klhmakio

limakio-3

syriza-arkaloxvri

Διαφήμιση
Διαφήμιση