HomeHL-9Τζανάκης: Η τρίτη δόση θα μειώσει τον αριθμό των εμβολιασμένων σε ΜΕΘ

Τζανάκης: Η τρίτη δόση θα μειώσει τον αριθμό των εμβολιασμένων σε ΜΕΘ

Ποια είναι σήμερα τα ποσοστά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυτήν την εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού της τρίτης δόσης στους πολίτες άνω των 60 ετών, ενώ μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 22.199 επαναληπτικές δόσεις σε εμβολιασμένους που δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα, λόγω ανοσοκαταστολής. Το σύνολο των εμβολιασμών τρίτης δόσης αναμένεται να “ρίξει” το ποσοστό των εμβολιασμένων που εισάγονται στα νοσοκομεία, δηλώνει στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Το φαινόμενο των εμβολιασμένων πολιτών με δύο δόσεις που εισάγονται στα νοσοκομεία με βαριά συμπτώματα, δεν ξενίζει τους επιστήμονες, καθώς έχει εντοπιστεί εδώ και μήνες -τόσο σε μελέτες, όσο και στην κλινική πράξη- ότι τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά τον βασικό εμβολιασμό.

Αυτό συμβαίνει κυρίως στους ανοσοκατασταλμένους, σε άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα για διάφορους ιατρικούς λόγους και στους ηλικιωμένους. Είναι όλοι όσοι καταμετρώνται στους “πλήρως εμβολιασμένους” που νοσηλεύονται σε κλινικές Covid-19 ή Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Φυσικά, οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις που καταλήγουν στα νοσοκομεία δεν συγκρίνονται αριθμητικά με τους ανεμβολίαστους. Ωστόσο, με την τρίτη δόση αναμένεται να ανακτήσουν την προστασία που παρέχει το εμβόλιο, με θετικό αντίκτυπο και στις νοσηλείες.

Αυτό υποστηρίζει, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης:

Όλοι αυτοί που αποτελούν περίπου το 10 με 15% των νοσηλευομένων, με την τρίτη δόση θα ενισχύσουν την ανοσία τους και αναμένεται ότι αυτό το ποσοστό θα μειωθεί. Οι ανεμβολίαστοι θα συνεχίσουν να γεμίζουν τα νοσοκομεία. Γιατί, όπως έχουμε πει – νομίζω ότι είμαι ο “πατέρας” αυτής της ρήσης- είναι ένα “πανδημικό κύμα ανεμβολιάστων”, λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ποια είναι τα ποσοστά των εμβολιασμένων με δύο δόσεις σε νοσοκομεία

Έχει αποδειχθεί πως οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις αποτελούν κατά μέσο όρο το 10% με 15% όσων νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid-19, το 10% όσων καταλήγουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το 1% με 2% όσων -δυστυχώς- καταλήγουν στον θάνατο.

“Η μεγάλη μάζα τόσο στις ΜΕΘ, όσο και στους θανάτους και τις νοσηλείες αφορά στους ανεμβολίαστους. Και συγκεκριμένα, το 90% στις νοσηλείες, το 90% με 95% στις Μονάδες και σχεδόν το 99% στους θανάτους Αν δεν εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτά τα ποσοστά”, τονίζει ο Καθηγητής κ. Τζανάκης,

Όπως ανακοίνωσαν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η τρίτη δόση του εμβολίου συστήνεται για τις ακόλουθες ομάδες του πληθυσμού:

Ανασοκατεσταλμένοι

Ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας

Πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών

Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού εμβολιασμού με τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

“Είναι όσοι ενώ έχουν λάβει το εμβόλιο κάνουν βαριά συμπτώματα. Τα ποσοστά σε αυτούς τους ανθρώπους θα πέσουν σιγά σιγά. Ο τρίτος εμβολιασμός θα έρθει προσθετικά να βοηθήσει τη συνολική προσπάθεια που κάνει η χώρα μας. Θα αρχίσει να “δουλεύει” σιγά – σιγά και θα επιτείνει την ανοσία και δεν θα έχουμε κρούσματα και νοσήσεις σε εμβολιασμένους πλέον”, τονίζει ο ειδικός.

Τζανάκης: “Ενδέχεται να έχουμε σταθεροποίηση και όχι επιβάρυνση από τα σχολεία”

Ευχάριστες προβλέψεις μέσα από τα επιδημιολογικά μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης φέρνει ο Καθηγητής Τζανάκης και για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα σχολεία, σε συνδυασμό με την επιστροφή των παιδιών από τη χαλαρότητα των διακοπών και τα ποσοστά εμβολιασμένων μαθητών που αυξάνονται, δεν αποκλείεται να αποδειχθούν η “χρυσή συνταγή” για τη μείωση της διασποράς στους νέους κάτω των 17 ετών και τη συνέχιση της διά ζώσης εκπαίδευσης.

Οι διακοπές συνέβαλαν κατά πολύ στη διάδοση του κορονοϊού, με τα κορονοπάρτι, με τις πλατείες, με τις καφετέριες με όλα αυτά. Φαίνεται ότι όλα αυτά στο σχολείο έχουν υποκατασταθεί μέσω της επιτήρησης των πολλών τεστ και δεν βλέπω καθόλου απίθανο αντί να έχουμε επιδείνωση με τα σχολεία να έχουμε σταθεροποίηση. Αυτό βέβαια θα φανεί το επόμενο διάστημα γιατί είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα για να έχουμε μια καθαρή εικόνα για την επίδραση των σχολείων, στην πανδημική εικόνα”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Τζανάκης.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πτώση της θερμοκρασίας, όποτε κι αν αυτή συμβεί. Αλλά ακόμη και μετά τα τέλη του Οκτώβρη, “δεν αποκλείω καθόλου την περίπτωση να πάμε σε μια ελεγχόμενη κατάσταση”, καταλήγει ο Καθηγητής.

iatropedia.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση