HomeHL-9Kαλοκαιρινός σήμερα ο καιρός στην Κρήτη

Kαλοκαιρινός σήμερα ο καιρός στην Κρήτη

Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καλοκαιρινός θα είναι και σήμερα ο καιρός, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς αναμένεται γενικά αίθριος, με παροδικές αραιές νεφώσεις στα κεντρικά και τα βόρεια.

Οι άνεμοι στα ηπειρωτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και το απόγευμα τοπικά έως 5 μποφόρ, στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. H μέγιστη θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 29 με 32 και στα νησιά τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην Κρήτη

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 και στην Κρήτη έως 29 βαθμούς Κελσίου.

«Εβδομάδα με… τρεις εποχές»

Εν τω μεταξύ, περίεργος αναμένεται να είναι ο καιρός την τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο Facebook, αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη αποτελεί η βαρομετρική διάταξη που απεικονίζεται στον χάρτη μας, όπου προς τα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά τμήματα της Ευρώπης κυριαρχούν οι υψηλές πιέσεις, ενώ προς τα βορειοδυτικά και κεντρικά οι χαμηλές.

Συνεπώς, αυτό έχει σαν συνέπεια να συναντούμε ταυτόχρονα τρεις εποχές στη Γηραιά ήπειρο τον Χειμώνα, το Καλοκαίρι αλλά και το Φθινόπωρο όπως σημειώνονται και στον χάρτη μας.

«Μάχη» ψυχρών και θερμών αερίων μαζών

Όπως αναφέρει, το πεδίο υψηλών πιέσεων στα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης (γράμμα Υ στον χάρτη μας), τροφοδοτεί με ψυχρές και ξηρές αέριες μάζες περιοχές προς τα κεντροανατολικά – νοτιοανατολικά τμήματα. Στον αντίποδα το πεδίο υψηλών πιέσεων στα νοτιοδυτικά τμήματα της Ευρώπης ή αλλιώς αντικυκλώνας των Αζορών, τροφοδοτεί με θερμές αέριες μάζες από την Αφρική τμήματα της νότιας Ευρώπης. Τέλος οι χαμηλές πιέσεις (γράμμα Χ στον χάρτη μας) στα βορειοδυτικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου φέρνουν κακοκαιρίες με πολλές και ισχυρές βροχές που φτάνουν μέχρι και την κεντρική Ευρώπη, κεντρική – βόρεια Ιταλία, κεντρική – βόρεια Ισπανία.

Αυτά τα συστήματα κακοκαιρίας προσπαθούν να φτάσουν και στη χώρα μας, συναντούν όμως αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό υψηλών πιέσεων προς τα βορειοανατολικά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν ή αν φτάσουν να φτάνουν εξασθενημένα και στην πορεία να διαλύονται στα νότια θαλάσσια τμήματα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση