HomeHL-9Γερμανικές εκλογές θρίλερ: Οι πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος δίνουν οριακό προβάδισμα για Σολτς

Γερμανικές εκλογές θρίλερ: Οι πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος δίνουν οριακό προβάδισμα για Σολτς

Θρίλερ τα αποτελέσματα των exit poll

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οριακό προβάδισμα για το SPD του Ολαφ Σολτς δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος στις γερμανικές εκλογές.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (20:59 ώρα Ελλάδος) από το ARD (ινστιτούτο infratest dimap) το SPD εξασφαλίζει 25,5%, τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU 24,5%, οι Πράσινοι 13,8%, οι Φιλελεύθεροι 11,7%, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,9%, το Αριστερό Die Linke 5%.

Το ZDF (21:13 ώρα Ελλάδος) δίνει 25,9% στο SPD, 24,5% σε CDU/CSU, 14,1% στους Πράσινους, 11,7% στους Φιλελεύθερους, 10,6% στο AfD και 5% στο αριστερό κόμμα. Πράγμα που σημαίνει ότι βάσει των εκτιμήσεων του ARD οι έδρες στη Μπούντεσταγκ κατανέμονται ως εξής: To SPD εξασφαλίζει 202, η κεντροδεξιά 197, οι Πράσινοι 110, οι Φιλελεύθεροι 93, το AfD 87, το Αριστερό die Linke 40 και η πλειοψηφία σε μια τέτοια περίπτωση βρίσκεται στα 366. Βάσει των εκτιμήσεων του ZDF οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφαλίζουν 209 έδρες, η κεντροδεξιά 198, οι Πράσινοι 114, οι Φιλελεύθεροι 94, το AfD 85 και το αριστερό κόμμα 40. Εν προκειμένω η πλειοψηφία απαιτεί 371 έδρες.

Και στις δύο περιπτώσεις τρεις συνασπισμοί εξασφαλίζουν πλειοψηφία: ένας μεγάλος συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών – Χριστιανοδημοκρατών, ένας συνασπισμός Τζαμάικα με CDU/CSU, Πράσινους και Φιλελεύθερους και ένας συνασπισμός «φανάρι» με SPD, Πράσινους και Φιλελεύθερους.

Σύμφωνα με το Forschungsgruppe Wahlen η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές έφθασε στο 77%, δηλαδή =0,8% σε σχέση με τις εκλογές του 2017.

Θρίλερ τα αποτελέσματα των exit poll

Σύμφωνα με το exit poll του πρώτου δικτύου της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, ΑRD

SPD (Όλαφ Σολτς) 25%
CDU / CSU (Άρμιν Λάσετ) 25%
Πράσινοι (Αναλένα Μπέρμποκ) 15%
FDP (Φιλελεύθεροι) 11%
Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 11%
Αριστερό Κόμμα (Die Linke) 5%

Ωστόσο, σύμφωνα με το exit poll του ZDF (δεύτερου δικτύου της κρατικής τηλεόρασης)

SPD 26%
CDU/CSU 24%
Πράσινοι 14,5%
Φιλελεύθεροι 12%
ΑfD 10%
Αριστερό Κόμμα (Die Linke) 5%

Ο Σολτς βλέπει εαυτόν ως τον επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας

Τα χειροκροτήματα και οι πανηγυρισμοί ήταν τόσο δυνατοί στο αρχηγείο του SPD στο Βερολίνο μόλις εμφανίστηκε ο Όλαφ Σολτς επί σκηνής, που χρειάστηκε να υψώσει τη φωνή του για να ακουστεί. Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε εξαιρετικά χαρούμενος για τη «μεγάλη επιτυχία» του κόμματός του. «Θα είναι μακρά εκλογική βραδιά, αυτό είναι σίγουρο», δήλωσε. «Αλλά είναι και κάτι άλλο σίγουρο, ότι πολλοί πολίτες ψήφισαν SPD επειδή θέλουν να υπάρξει αλλαγή στην κυβέρνηση. Αλλά και επειδή θέλουν ο επόμενος καγκελάριος αυτής χώρας να λέγεται Όλαφ Σολτς».

solts-spd

Ο Ολαφ Σολτς του SPD

Οι πρώτες δηλώσεις του Άρμιν Λάσετ
O υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ, δήλωσε ότι είναι σαφώς απογοητευμένος από τα exit poll, προβλέποντας πάντως ότι η νύχτα αναμένεται μακρά και το κόμμα του, που κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας μεταπολεμικά πιάνοντας πάντα ποσοστό άνω του 30%, διατηρεί ακόμη πιθανότητες σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού με πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ.

«Ήταν σαφές σε μας ότι θα είναι μια ανοικτή, σκληρή, αμφίρροπη εκλογική μάχη κι έτσι αποδείχθηκε», τόνισε ευχαριστώντας την Άνγκελα Μέρκελ για τη συμβολή της στην προεκλογική του καμπάνια. «Η αποψινή εκλογική βραδιά δεν έχει προηγούμενο. Θα είναι μακρά, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: με το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι», είπε τονίζοντας πάντως ότι θα διεκδικήσει το πόστο του καγκελαρίου και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία των CDU/CSU.

lacet-cdu

O υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ

Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά στο αρχηγείο της CDU, όπου μέλη και οπαδοί προσπαθούσαν να χωνέψουν τη χειρότερη εκλογική τους επίδοση μεταπολεμικά. Αρκετοί κάλυψαν τα στόματά τους αδυνατώντας να πιστέψουν τα exit poll κι η μόνη στιγμή που ανάσαναν με ανακούφιση ήταν όταν διαφάνηκε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν πλειοψηφία με τη συνδρομή του αριστερού Die Linke.

«Αυτό πόνεσε», παραδέχθηκε για το αποτέλεσμα ο ΓΓ της CDU Πάουλ Τσίμιακ, μιλώντας στο ARD. Η προσοχή θα στραφεί τώρα στις ανεπίσημες διαβουλεύσεις, πιθανώς με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, ενώ θα ακολουθήσουν πιο επίσημες διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση της κυβερνητικής συμμαχίας, που μπορεί να διαρκέσουν μήνες με την Μέρκελ να παραμένει υπηρεσιακή καγκελάριος όλο αυτό το διάστημα.

«Mea Culpa» από την Αναλένα Μπέρμποκ
Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ στα πρώτα σχόλιά της παραδέχθηκε ότι το κόμμα της δεν πέτυχε τους εκλογικούς του στόχους, αφού θα ήθελε να διαμορφώσει το μέλλον της χώρας ως ηγετική δύναμη. «Θέλαμε περισσότερα. Αυτό δεν το πετύχαμε και λόγω ορισμένων λαθών στην αρχή της προεκλογικής μάχης στην εκστρατεία, λαθώς και απο μένα. Αυτή τη φορά δεν πετύχαμε όσα θέλαμε, αλλά το κόμμα έχει μια αποστολή για το μέλλον. Η Γερμανία χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και μια κυβέρνηση που θα ενδιαφέρεται για το κλίμα», είπε.

Κρίσιμο το αποτέλεσμα για Γερμανία και Ευρώπη
Μετά την κεντρώα, ρεαλιστική διακυβέρνηση της Γερμανίας από τη Μέρκελ επί 16 συναπτά έτη, το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνον για τη χώρα, αλλά και την Ευρώπη και τη Δύση. Τα exit poll μπορεί να αποδειχθούν λιγότερο αξιόπιστα σε σύγκριση με προηγούμενες αναμετρήσεις λόγω του μεγάλου ποσοστού των επιστολικών ψήφων, καθώς θα συνεχίζεται ολονυκτίς η καταμέτρηση.

Λόγω του κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου θα χρειαστεί να συμπράξουν τρία κόμματα για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Οι προτιμητέοι εταίροι του SPD, Πράσινοι, αναμένεται να παίξουν ρόλο κλειδί μαζί με τους Φιλελεύθερους ενώ το αριστερό Κόμμα, με το 5% που λαμβάνει μέχρι στιγμής θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο σε συνασπισμό υπό το SPD, όχι όμως και η ακροδεξιά AfD, που θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Η αμφίρροπη αναμέτρηση υπογραμμίζει την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει η ατμομηχανή της ευρωζώνης, καθώς το γερμανικό βιομηχανικό μοντέλο απειλείται, ενώ ο εξαγωγικός της κλάδος κινδυνεύει να βρεθεί στα διασταυρούμενα πυρά των γεωπολιτικών εντάσεων ειδικά μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να καταπιαστεί με θέματα που παραμέληση η κυβέρνηση Μέρκελ, όπως οι γηρασμένες υποδομές και η έλλειψη επενδύσεων σε ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ το πιεστικότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες που καλούνται να εστιάσουν πλέον στην ηλεκτροκίνηση, καθώς και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, κι όλα αυτά χωρίς να αποσταθεροποιηθεί η γερμανική οικονομία.

Πανηγύρια στο SPD
Σε πανηγυρισμούς ξέσπασαν οι Σοσιαλδημοκράτες στο κατάμεστο αίθριο του αρχηγείου τους στο Βερολίνο μόλις δόθηκε στη δημοσιότητα το πρώτο exit poll με το κλείσιμο της κάλπης. Μόλις εμφανίστηκε ο ΓΓ του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ στη γιγαντοοθόνη ξέσπασαν ρυθμικά χειροκροτήματα. «Το SPD επέστρεψε», δήλωσε ο ίδιος περιχαρής. «Το ξέραμε ότι θα είναι αμφίρροπη η κούρσα», αλλά όπως είπε το κόμμα του εξασφάλισε τη λαϊκή εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Παγωμάρα στο CDU
Παγωμένα αντέδρασαν αντίθετα στο στρατηγείο της CDU, στο κτίριο Konrad Adenauer στο Βερολίνο, με την ανακοίνωση του πρώτου exit poll που φέρνει τα δύο κόμματα εξουσίας στήθος με στήθος, όπως το κατέγραψε η πολιτική συντάκτρια της Deutsche Welle, Μιχαέλα Κιούφνερ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση