HomeHL1-CultureΝτοκιμαντέρ: Εκτελέσεις εθνομαρτύρων στα Σκούρβουλα

Ντοκιμαντέρ: Εκτελέσεις εθνομαρτύρων στα Σκούρβουλα

Το τέταρτο ιστορικό ντοκουμέντο των δημοσιογράφων Κανελλάκη και Παντινάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο Γερμανοί στρατιώτες πέφτουν νεκροί από πυρά ανταρτών. Ως αντίποινα, οι δυνάμεις Κατοχής συγκεντρώνουν 36 πολίτες, από αυτούς 22 γυναίκες, στην ίδια θέση που έπεσαν νεκροί οι δύο ναζί, και τους εκτελούν εν ψυχρώ.

Τα τραγικά γεγονότα της 14ης Αυγούστου του 1944, παραμονή της Παναγιάς, που πότισαν με αίμα – κι εξακολουθούν να ποτίζουν με ποταμό δακρύων τους κατοίκους στη ρίζα του Ψηλορείτη,  έντυσαν στα μαύρα τα Σκούρβουλα κι άλλα φιλόξενα και περήφανα χωριά στη Μεσαρά, αναβιώνουν στο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Κανελλάκης και Μανόλης Παντινάκης.

Είναι το τέταρτο στη σειρά ιστορικό ντοκουμέντο των δύο συμπαραγωγών, σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπιρσίμ.

Το μνημείο των Σκουρβούλων με το εξαιρετικό γλυπτό της Ασπασίας Παπαδοπετράκη "Η γυναίκα στην Αντίσταση"
Το μνημείο των Σκουρβούλων με το εξαιρετικό γλυπτό της Ασπασίας Παπαδοπετράκη «Η γυναίκα στην Αντίσταση»

Δεκάδες παιδιά μεγάλωσαν στην πείνα και στην ορφάνια, μια ολόκληρη περιοχή βυθίστηκε στον μαρασμό. Άγνωστες κι απόκρυφες (στο ευρύ κοινό) φρικαλεότητες, απ’ τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σαν κι αυτές στην Καλή Συκιά, όπου πυρπολήθηκαν 12 γυναίκες κι ένας ηλικιωμένος άνδρας.

Τα γυρίσματα άρχισαν από το συνεργείο του έμπειρου οπερατέρ Παναγιώτη Δελαμάνη και θα συνεχιστούν τον επόμενη μήνα.

Οι απόγονοι των θυμάτων υποστηρίζουν με θέρμη το όλο εγχείρημα, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό μια μέχρι σήμερα σημαντική σελίδα της ιστορίας, που τείνει να σκεπαστεί από τη λήθη, να αποκαλυφθεί στην πραγματική της διάσταση.

Η Ειρήνη Σταματάκη με τη φωτογραφία των γονιών της, Μανόλη και Αγάπης, που έφυγαν αντάμα στον θάνατο
Η Ειρήνη Σταματάκη με τη φωτογραφία των γονιών της, Μανόλη και Αγάπης, που έφυγαν αντάμα στον θάνατο

Πρόκειται για ένα λαμπρό παράδειγμα θυσίας, στον Αγώνα των Κρητικών για την Λευτεριά, που πρέπει να φωτίζει τις νεότερες γενιές.

«Πρέπει επιτέλους το κράτος να σκύψει με ζήλο σε μια ξεχασμένη γωνιά της Κρήτης και να αποδώσει τις πραγματικές τιμές στη μνήμη αυτών των ανθρώπων» τονίζουν κάτοικοι των Σκουρβούλων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση