HomeHL-9Εργαζόμενοι θετικοί στον κορωνοϊό δεν τους επιτρέπεται να πάρουν αναρρωτική

Εργαζόμενοι θετικοί στον κορωνοϊό δεν τους επιτρέπεται να πάρουν αναρρωτική

Τι αναφέρουν καταγγελίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία σειρά καταγγελιών έχει στα «χέρια» του το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου από εργαζόμενους που είναι θετικοί στον κορωνοϊό και δεν τους επιτρέπεται να λάβουν αναρρωτική άδεια.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, πρόκειται για τεχνικούς αλλά και εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα που οι υγειονομικές επιτροπές απορρίπτουν την χορήγηση αναρρωτικής ασθένειας.

Όπως αναφέρεται, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλούνται να μπουν σε καραντίνα 10 με 15 ημέρες και θα λαμβάνουν το μισθό τους από τον εργοδότη, ωστόσο βάσει του νόμου τα μισά μεροκάματα πρέπει να καλυφθούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους ως υπερωρίες – απλήρωτες και εκτός 8ωρου!

Δείτε αναλυτικά την καταγγελία του Σωματείου:

Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στο σωματείο μας καταγγελίες ότι, τουλάχιστον στην πόλη του Ηρακλείου, οι υγειονομικές επιτροπές απορρίπτουν την χορήγηση αναρρωτικής σε ασθενείς COVID-19 παρόλο που είχαν εκδοθεί ιατρικές γνωματεύσεις  και έχουν αναγγελθεί στο σχετικό σύστημα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων. Τα σχετικά περιστατικά αφορούν τόσο συναδέλφους τεχνικούς όσο και εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις περιπτώσεις είναι η αναγραφή του ιδιώτη γιατρού ότι « ο ασθενής παρουσιάζει ελαφρά συμπτώματα» χωρίς να ληφθεί στοιχειωδώς υπόψη το γεγονός ότι όταν οι εργαζόμενοι διαγνωστούν θετικοί μπαίνουν σε καραντίνα υπό απειλή υπέρογκου προστίμου και συνεπακόλουθα δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα για δεύτερο έλεγχο και γνωμάτευση από δημόσια δομή.

Αντί να δοθεί στους εργαζομένους που νοσούν η αναρρωτική άδεια που δικαιούνται, σύμφωνα με τις «άνωθεν εντολές» προς τις υγειονομικές επιτροπές, όπως μας αναφέρθηκε,  οι εργαζόμενοι πρέπει να μπουν σε καραντίνα  10-15 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα λαμβάνουν τον μισθό τους από τον εργοδότη αλλά βάσει του (αντεργατικού) νόμου τα μισά μεροκάματα πρέπει έπειτα να καλυφθούν από τους εργαζόμενους ως υπερωρίες- απλήρωτες και εκτός 8ώρου! Η δικαιολογία που προβάλλεται για αυτή την άθλια αντεργατική μεθόδευση της κυβέρνησης να διαχωρίζει τους ασθενείς COVID βάση βαρύτητας συμπτωμάτων είναι τουλάχιστον επικίνδυνη!

Αλήθεια, από πότε ένας εργαζόμενος με θετικό rapid test πρέπει να αποδείξει βαριά νόσηση για να δικαιολογηθεί η άδεια του, την ίδια στιγμή που η νόσηση, ακόμα και με ελαφρά συμπτώματα, θεωρείται αρκετά επικίνδυνη ώστε να «δικαιολογεί» την απειλή με πρόστιμο χιλιάδων ευρώ όποιον παραβιάσει την καραντίνα; Ποιος έχει δώσει την παραπάνω εντολή στις υγειονομικές υπηρεσίες; 

Η “προστασία” που πουλάει ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στους εργαζόμενους δεν αντέχεται άλλο! Μαζέψτε τώρα τους “λαγούς” σας!

Οι παραπάνω αποφάσεις των συγκεκριμένων υγειονομικών επιτροπών, εκτός από την σαφή επίθεση με «άνωθεν εντολές» στα εργασιακά δικαιώματα, δεν έχει απολύτως καμία άλλη λογική.

Από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση προσπαθεί με επιμονή να πετάξει από πάνω της και από την εργοδοσία κάθε ευθύνη, με την ρητορική περί «ατομικής ευθύνης», ενώ επί της ουσίας άνοιξε το δρόμο σε όλους τους εργοδότες να αυθαιρετούν και να εκβιάζουν τους εργαζόμενους όχι για να προστατέψουν την υγεία τους αλλά για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της κερδοφορίας τους. Βρίσκει την πανδημία ευκαιρία για να περάσει πληθώρα ρυθμίσεων που τσακίζουν εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, σύμφωνα πάντα με τις αντεργατικές επιταγές της ΕΕ ενώ γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι δεν δίνουν δεκάρα για την προστασία της ζωή και της υγείας μας.

Καλούμε τους συναδέλφους να επικοινωνήσουν άμεσα με το σωματείο και να προχωρήσουν σε καταγγελία αν δεν εγκριθεί η αναρρωτική τους!

Καλούμε τους υπεύθυνους για το “ατυχές συμβάν” να φροντίσουν να εγκριθούν άμεσα οι αναρρωτικές όλων των εργαζομένων που έχουν θετικό τεστ και χωρίς την ανάγκη ενστάσεων από πλευράς εργαζομένων!

Καταγγέλλουμε στο σωματείο μας κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, κάθε απειλή ή απόπειρα περιορισμού των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Δεν συναινούμε σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Παλεύουμε συλλογικά με το σωματείο και τους συναδέλφους μας!

Διαφήμιση
Διαφήμιση