«Προς την καρδιά της ποίησης του Γιώργου Σεφέρη» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου
Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου
Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του Γιώργου Σεφέρη (ημερ. θαν. 20.9.1971), το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου διοργανώνει μια παράσταση – αφιέρωμα στον νομπελίστα ποιητή μας, διαγράφοντας την τροχιά «προς την καρδιά της ποίησής» του. Μια παράσταση στην οποία ανθρώπινη φωνή και ήχοι πιάνου διαμεσολαβούν για να μεταφέρουν στους θεατές τις ψυχικές εικόνες του Σεφέρη και, τελικά, να τους κατευθύνουν στο ορατό μαζί και μυστικό τοπίο της ενεργειακής υπόστασης του λόγου του ποιητή.
Η παράσταση ‘’Προς την καρδιά της ποίησης του Γιώργου Σεφέρη’’ εκκινεί από την ανάγνωση ποιημάτων του Σεφέρη, στην οποία «εισβάλλει» και επενεργεί η μουσική αφήγηση, προτρέποντας σε ένα διάλογο μεταξύ ποίησης και μουσικής και διανοίγοντας την προοπτική στον θεατή να βλέπει τις δύο μυθοπλασίες τη μία μέσα στην άλλη και διά της άλλης. Μια παράσταση την οποία συνθέτουν ποιήματα του Σεφέρη, επιλεγμένα από τις ποιητικές συλλογές Γυμνοπαιδία, Ημερολόγια καταστρώματος Β΄ και Γ΄ και Τρία κρυφά ποιήματα που επενδύονται με τους ήχους του Erik Satie, των Radiohead, του Henri Mancini και του Στάθη Άννινου. Ο λόγος του ποιητή διαβιβάζεται στο κοινό μέσα από τη φωνή του ηρακλειώτη ηθοποιού Κωνσταντίνου Μεταξάκη δημιουργώντας μια συνεκτική ποιητική ατμόσφαιρα και ο μουσικός και συνθέτης Στάθης Άννινος είναι έτοιμος να αυτοσχεδιάσει επί σκηνής και να αλληλεπιδράσει καίρια με τις ποιότητες, την αισθητική και τον χώρο του ποιητή.
Κι όπως ο ίδιος ο Σεφέρης έγραφε στις Δοκιμές του ότι «για να εκφράσει τη συγκίνησή του ένας ποιητής πρέπει να βρει μια σκηνοθεσία καταστάσεων, ένα πλαίσιο γεγονότων, ένα μορφικό τύπο, που θα είναι όπως το πλαίσιο ενός στοχάστρου∙ όταν οι αισθήσεις κοιτάξουν το στόχαστρο, θα βρουν τη συγκίνηση», και αυτό και έπραττε, έτσι και οι δημιουργοί της παράστασης επενδύουν στη συνεχή διολίσθηση της ομιλούσας φωνής στα μουσικά επίπεδα με εξωποιητικούς, μουσικούς ήχους και ηχοτοπία, και τανάπαλιν, για να πολλαπλασιάσουν τη συγκίνηση του ποιητή και να τη διοχετεύσουν στο κοινό με τρόπο μυσταγωγικό.
Απαγγελία: Κωνσταντίνος Μεταξάκης
Μουσική επιμέλεια / Πιάνο: Στάθης Άννινος
Επιλογή των «κυπριακών» ποιημάτων: Μιχάλης Πιερρής
Σύλληψη ιδέας: Γιώργος Παλαμιώτης – Φένια Παπαδόδημα (Ελαιώνας Festival)
Προπώληση εισιτηρίων
Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 12 και 10 € (γενική είσοδος) και 8 € (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) ξεκίνησε και γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:
Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 – 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00)
Το viva.gr, από εδώ: https://bit.ly/2Z1OsV3
Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη της εκδήλωσης
Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου ενημερώνει το κοινό ότι όλες οι κλειστές του Αίθουσες λειτουργούν ως αμιγείς χώροι, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, στο 85% της πληρότητάς τους. Για την είσοδο στις παραστάσεις, οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον COVID-19 (ΦΕΚ 4206/12-09-2021 τεύχος Β΄).
Πρόγραμμα
Ποιητική συλλογή Γυμνοπαιδία
Γυμνοπαιδία
Erik Satie, Gymnopaidia no3
Οδηγός της Ελλάδος, Α΄ Σαντορίνη
Στάθη Άννινου, Prelude of Sadness
Ποιητική συλλογή Ημερολόγιο καταστρώματος Β΄
Ο τελευταίος σταθμός
Erik Satie, Véritables préludes flasques pour un chien – 2. Seul à la maison
Ποιητική συλλογή Κύπρον ου μ’ εθέσπισεν – Ημερολόγιο καταστρώματος Γ΄
Ελένη
Στάθη Άννινου, Openness
Έγκωµη
Radiohead, Exit music (for a film)
Σαλαµίνα της Κύπρος
Στάθη Άννινου, Nebula
Όνειρο
Εις τα περίχωρα της Κερύνειας
Ποιητική συλλογή Τρία κρυφά ποιήματα
Θερινό ηλιοστάσι Η΄
Radiohead, Creep
Θερινό ηλιοστάσι Θ΄
Henri Mancini, Moon river
Επί σκηνής ΣΤ΄
Radiohead, Street Spirit
Βιογραφικά συντελεστών
Κωνσταντίνος Μεταξάκης | ηθοποιός
Ο Κωνσταντίνος Μεταξάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1974 και είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη (1996).
Με το Θέατρο Μορφές και σε σκηνοθεσία της Γ. Κεφάλα συμμετείχε στις παραστάσεις: Ο μάγος του Οζ του Φ. Μπάουμ, Όρνιθες του Αριστοφάνη, Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω του Ντ. Φο, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ, Μαλλιά κουβάρια του Ν. Λάσκαρη, Φωνάζει ο κλέφτης του Δ. Ψαθά, Ειρήνη του Αριστοφάνη. Επίσης συμμετείχε στις παραστάσεις: Οι ιστορίες του παππού Αριστοφάνη του Δ. Ποταμίτη (θίασος Βιτσέντζος Κορνάρος, σκην. Γ. Ξανθογιώργης), Οι γίγαντες του βουνού του Λ. Πιραντέλλο (θέατρο Όμμα Στούντιο, σκην. Α. Διαμαντής), Zoo story του Έντ. Άλμπυ (ομάδα Τεχνοχώρος, σκην. Π. Μαυροματίδης). Με το Σχήμα 7 συμμετείχε στις παραστάσεις: Υπηρέτης δυο αφεντάδων του Κ. Γκολντόνι, Δωδέκατη νύχτα του Σαίξπηρ, Ο επόμενος παρακαλώ του Ντ. Μπένφιλντ, Της κολάσεως του Δ. Μάτσικα, Ο συλλέκτης του M. Healey, Η γυναίκα με τα μαύρα του Στ. Μαλατράτ, Οι αγνοούμενοι του Β. Κατσικονούρη (σκην. Σ. Δερμιτζάκη), Μένγκελε του Θ. Τριαρίδη, Δέρμα στις φλόγες του Γκ. Κλούα, Αντιγόνη του Σοφοκλή Θ.Ε.Σ.Η. και Stravaganti Nuovi (σκην. Σ. Δερμιτζάκη), Ερωτόκριτος του Β. Κορνάρου (Θέατρο των Vivi, σκην. Τ. Μουδατσάκης), Ορέστης του Ευριπίδη (σκην. Α. Περαντωνάκης) κ.ά.
Σκηνοθέτησε τις παραστάσεις: με την ομάδα Τ.Α.Δ.Ε.: Χοντροί άντρες με φούστες του Ν. Σίλβερ, Κοίτα τους του Μ. Ποντίκα, Οι καλοκαιρινές διακοπές της Betty του Chr. Durang, Είμαι άσχημη των S. Belbel – J. Sanchez, απ-ART-ια∙ με το Θέατρο Κρήτης: Ο βάλτος είναι πάντα εκεί του Γ. Ταϊπλιάδη και Δυόμιση φόνοι κι ένα μπουλντόγκ των Ρέππα – Παπαθανασίου∙ με το Σχήμα 7: Υπηρέτης δυο αφεντάδων του Κ. Γκολντόνι, Δωδέκατη νύχτα του Σαίξπηρ, Ο επόμενος παρακαλώ του Ντ. Μπένφιλντ, Της κολάσεως του Δ. Μάτσικα, Η γυναίκα με τα μαύρα του Στ. Μαλατράτ, Ο τυχερός στρατιώτης της Ξ. Καλογεροπούλου, Το μυστήριο της πολιτείας Χάμελιν του Θ. Μοσχόπουλου, Η εξερεύνηση της Στ. Κουφάκη, Καθρέφτη καθρεφτάκι μου της Ν. Δάφνου και Ο κύκλος και η κούκλα της Ν. Δάφνου κ.ά.
Παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής και κινησιολογίας με τον Γ. Μπινιάρη, στο θέατρο ODIN της Δανίας κλπ.
Υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός στον Star FM και στον Υπέρηχο. Στην τηλεόραση συμμετείχε στις σειρές Ελλάς το μεγαλείο σου και Το νησί. Έχει λάβει μέρος σε παρουσιάσεις βιβλίων και βραδιές ποίησης σαν αφηγητής, όπως στο μυθιστόρημα της Ά. Ανδριανού Για πάντα, του Στ. Μάινα Τα φαινόμενα απατούν, στην ποιητική συλλογή της Ρ. Πετροπούλου κ.ά. Είναι μέλος του ΣΕΗ από το 1996.
Στάθης Άννινος | πιάνο
Ο Στάθης Άννινος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πιανίστας, δάσκαλος μουσικής και συνθέτης. Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου και είναι κάτοχος διπλώματος Κλασικού πιάνου και πτυχίου Φούγκας. Μετά την αποφοίτησή του, συνέχισε τις σπουδές του στο πιάνο δίπλα στον Τ. Φαραζή. Ως ενεργό μέλος έπαιξε σε σεμινάρια των D. Carter, Sh. Maestro, Γ. Χατζηνίκου κ.ά. και ως μουσικό μέλος συμμετείχε σε σεμινάριο του Γ. Κιουρτσόγλου.
Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ και χώρους ανά την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό όπως Jeunesses musicales (Παρίσι), Petit Paris d’ Athènes, Beer Festival – Θέατρο Βράχων, Ελαιώνας Festival, Unexpected Art Festival (Τήνος), Fougaro Jazz Fest, 3ο Πρόγραμμα ΕΡΑ, Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού, Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο Λευκωσίας, Επίδαυρο, Ηρώδειο, Καλλιμάρμαρο κ.α.
Έχει συνεργαστεί με έλληνες καλλιτέχνες, όπως Δ. Σαββόπουλο, N. Ξυδάκη, Ν. Κυπουργό, Λ. Νικολακοπούλου, Ε. Βιτάλη, Μ. Φαραντούρη, Λ. Μαχαιρίτσα, Δ. Γαλάνη, Φ. Δεληβοριά, Δ. Μυστακίδη, Α. Τουμπανάκη, Κ. Πολέμη, Θ. Βουτσικάκη κ.ά. Έχει παίξει με καταξιωμένους μουσικούς, όπως D. Lynch, Γ. Κιουρτσόγλου, Γ. Καλούδη, X. Λαμπράκη, B. Καρίπη, Β. Ρακόπουλο κ.ά., και έχει συμπράξει με την Ορχήστρα των Κυκλάδων (Ν. Κυπουργός) και του Polis Enseble. Μέσα από θεατρικές παραγωγές και μουσικοαφηγηματικές παραστάσεις έχει συνεργαστεί με ηθοποιούς, όπως Γ. Κέντρο, Α. Μουτούση, Χρ. Λούλη, Ν. Ψαρρά κ.ά.
Το 1998, μαθητής του Μουσικού Σχολείου Ιλίου, μαζί με τους συμμαθητές του δημιούργησαν το πρώτο τους άλμπουμ, με τίτλο Όνειρα του κόσμου (εκδ. Syrtos), με μελοποιήσεις του πάνω σε ποιήματα του Μ. Χατζιδάκι από τον κύκλο Μυθολογία. Έχει παρουσιαστεί μουσική του για πιάνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ενώ το 2018 συνέθεσε τη μουσική για την ταινία μικρού μήκους No one του Ν. Κουρού.
Διδάσκει στα τμήματα πιάνου και στο εργαστήρι ελεύθερου αυτοσχεδιασμού & μουσικής θεωρίας του Music Ηub Αθηνών και είναι δημιουργός του σεμιναρίου Μετάβαση από την κλασική μουσική στον αυτοσχεδιασμό (Musiclass.gr [2021], διαθέσιμο online).