HomePost It«Το Υπουργείο Εργασίας κωλυσιεργεί στην κήρυξη συλλογικών συμβάσεων ως υποχρεωτικές, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους»

«Το Υπουργείο Εργασίας κωλυσιεργεί στην κήρυξη συλλογικών συμβάσεων ως υποχρεωτικές, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους»

Επίκαιρη ερώτηση Σωκράτη Βαρδάκη την Παρασκευή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων θα κληθεί την ερχόμενη Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, να απαντήσει από το βήμα της Βουλής, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, σχετικά με την κήρυξη της υποχρεωτικότητας της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Τοπική Σ.Σ.Ε.), για τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους Ηρακλείου και της Σ.Σ.Ε. για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης.

Σημειώνεται ότι το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, έχει υποβάλει από τις 5/5/21 επίσημα αίτημα κήρυξης της σύμβασης, ως γενικώς υποχρεωτικής, τόσο προς το Υπουργείο Εργασίας, όσο και προς την αρμόδια Γενική Γραμματεία. Ομοίως και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, έχουν υποβάλλει αίτημα από τις 29/6/21, ζητώντας την κήρυξη της Σ.Σ.Ε. που υπέγραψαν με την εργοδοτική πλευρά στις 25/5/21, ως γενικώς υποχρεωτικής για όλους τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Κρήτη. Τα ανωτέρω αιτήματα, μάλιστα, συνοδεύονται από τεκμηρίωση των επιπτώσεων της επέκτασης της Σ.Σ.Ε. στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση.

«Είτε η μη ύπαρξη Σ.Σ.Ε., είτε η μη επέκτασή της, έχει πολλές αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, κυρίως υπονομεύονται και παραβιάζονται θεμελιακά εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους που δεν προστατεύονται από Σ.Σ.Ε. Η ανυπαρξία των ΣΣΕ ή η μη επέκτασή τους, αυξάνουν την ανισότητα μεταξύ μισθών και εισοδημάτων, την εργασιακή επισφάλεια, την αβεβαιότητα και οδηγούν την αγορά εργασίας σε κατακερματισμό.

Καλούμε τον Υπουργό, να αποσαφηνίσει αν προτίθεται να κηρύξει τις δύο αυτές Σ.Σ.Ε., ως γενικώς υποχρεωτικές.», αναφέρει ο κ. Βαρδάκης στην ερώτησή του.

Διαφήμιση
Διαφήμιση