HomeΚΡΗΤΗΠεριφέρεια Κρήτης: Συμμετοχή σε συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου “ADRISEISMIC”

Περιφέρεια Κρήτης: Συμμετοχή σε συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου “ADRISEISMIC”

Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και κατανόηση των κύριων κατασκευαστικών χαρακτηριστικών και οικοδομικών τεχνικών στην τοπική πολιτιστική κληρονομιά καθώς και τον εκσυγχρονισμό τεχνικών για τη μείωση σεισμικής τρωτότητας του ιστορικού οικοδομικού περιβάλλοντος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Στα πλαίσια του προγράμματος Interreg – ADRION του έργου “ADRISEISMIC” στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης ως εταίρος, πραγματοποιήθηκε διά ζώσης η παρουσίαση της μελέτης περίπτωσης στην Μπολόνια της Ιταλίας.

Το έργο ξεκίνησε το Μάρτιο 2020 με διάρκεια 30 μήνες και αφορά την αντισεισμική προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των ιστορικών μνημείων και κτιρίων που αποτελούν σύμβολα της τοπικής, πολιτιστικής ταυτότητας και πυρήνες κοινωνικο-οικονομικού ιστού των περιοχών της Αδριατικής.

Στόχος της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και κατανόηση των κύριων κατασκευαστικών χαρακτηριστικών και οικοδομικών τεχνικών στην τοπική πολιτιστική κληρονομιά καθώς και τον εκσυγχρονισμό τεχνικών για τη μείωση σεισμικής τρωτότητας του ιστορικού οικοδομικού περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιείχε ιστορική ανασκόπηση της αρχιτεκτονικής των κτιρίων του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, πληροφορίες για τη σεισμική τρωτότητα του αστικού σχεδιασμού μέσω μελέτης περίπτωσης της Περιφέρειας Emilia-Romagna, παραδείγματα ανακατασκευών και τεχνικών προστασίας στα ιστορικά τοπικά κτίρια, παρουσίαση των κτιρίων από τον Μεσαίωνα στον 12ο αιώνα καθώς και λεπτομερή περιγραφή κατασκευαστικών λύσεων στα κτίρια αυτά. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με δύο ξεναγήσεις, στην πλατεία στην οποία βρίσκονται τα κτίρια προς διερεύνηση καθώς και στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από 8 διαφορετικούς φορείς των χωρών που συμμετέχουν στο έργο, η Ιταλία με τον επικεφαλής του έργου, τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης IIPLE, η Κροατία με το Δημοτικό Τμήμα Κοινής Ωφελείας της πόλης Καστέλα, η Αλβανία με το Δήμο Αργυρόκαστρου, η Ελλάδα με την Περιφέρεια Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ διαδικτυακά, λόγω περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, παρακολούθησαν η Σλοβενία με το Ινστιτούτο Μηχανικής και Δημόσιων Κτιρίων και η Σερβία με το Περιφερειακό Πρακτορείο Ανάπτυξης της πόλης Backa. Επίσης στην Ιταλία ταξίδεψαν και εξωτερικοί ενδιαφερόμενοι από κάθε χώρα, που συνδέονται με τα παραγόμενα αποτελέσματα του προγράμματος προκειμένου να ενημερωθούν, συνεισφέρουν και ανταλλάξουν πρακτικές και τεχνικές εφαρμογές για τη μείωση της σεισμικής τρωτότητας στα ιστορικά κτίρια.

Από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν από την ομάδα έργου ο κ. Βότσογλου Νίκος, συντονιστής του προγράμματος, η κα Κοραχάη Άννα, οικονομικά υπεύθυνη, και ως εξωτερικοί εταίροι η Διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου κα Τζιγκουνάκη Αναστασία και ο αρχαιολόγος κ. Γιαπιτζόγλου Κωνσταντίνος.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση