HomeHL-TOPΕπίτιμη δημότης Βιάννου η Κ. Σακελλαροπούλου – Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα

Επίτιμη δημότης Βιάννου η Κ. Σακελλαροπούλου – Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα

Συγκινημένη η πρόεδρος της Δημοκρατίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με εμφανή συγκίνηση η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε σήμερα επίτιμη δημότης Βιάννου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα.

Η ίδια στην αντιφώνησή της επεσήμανε πως νιώθει ιδιαίτερη τιμή για την ανακήρυξή της σε επίτιμη δημότης λέγοντας πως «πλέον θα συνδέομαι με την ιστορία αυτού του τόπου, του ένδοξου και μαρτυρικού. Δικαίως τα χωριά της περιοχής περιβάλλονται με την αχλή του μύθου. Ορμητήρια ανταρτών τα βουνά της, θύλακοι αντίστασης τα σπίτια της. Όλος ο πληθυσμός συστρατευμένος στον αγώνα κατά του κατακτητή. Όμως το Ολοκαύτωμα της Βιάννου ξεπερνάει τις αναμενόμενες απώλειες ενός τέτοιου αγώνα. Ο απολογισμός της καταστροφής που έπληξε την επαρχία τον Σεπτέμβριο του 1943 υπήρξε συγκλονιστικός. Σχεδόν 500 κάτοικοι σφαγιασμένοι, κοντά χίλια σπίτια καμένα, δέκα χωριά ολοσχερώς κατεστραμμένα».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις γυναίκες της εποχής που ήταν παράδειγμα υπομονής και εγκαρτέρησης, πρότυπα ζωής «που μας καλούν να μην ξεχάσουμε, να μην εφησυχάσουμε, να εναντιωθούμε σε κάθε απόπειρα επανεμφάνισης τέτοιων αποτρόπαιων φαινομένων».

Τέλος, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε μία μικρή αναφορά στις επανορθώσεις που οφείλει η Γερμανία για τις θηριωδίες των Ναζί.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ολοκαύτωμα της Ελλάδος

Το oλοκαύτωμα της Βιάννου αναφέρεται στις μαζικές εκτελέσεις κατοίκων και καταστροφές πάνω από 20 χωριών στις περιοχές της Βιάννου και της Ιεράπετρας στο νησί της Κρήτης από Γερμανούς Ναζί κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εκτελέσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους καταγεγραμμένα 461 άτομα και που συνέβησαν από μονάδες της Βερμάχτ στις 14 έως 16 Σεπτεμβρίου του 1943.

Επίσης, ο συνολικός αριθμός των νεκρών θεωρείται ότι ξεπερνά τους 500.

Τα χωριά λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν οι σοδειές, επίσης πολλά κάηκαν.

Οι εκτελέσεις διατάχτηκαν από τον στρατηγό Φρίντριχ-Βίλχελμ Μύλλερ, που έμεινε γνωστός και ως ο σφαγέας της Κρήτης, σαν αντίποινα για δράσεις της Κρητικής αντίστασης.

Το ολοκαύτωμα της Βιάννου θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας μετά αυτό των Καλαβρύτων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Πανδημοτικό Ηρώο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

10:00 μμ:  Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα.

10:30 μμ: Τελετή στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών.

Επιμνημόσυνη δέηση, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα

Ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα

Προσκλητήριο Νεκρών

Απόδοση του Ύμνου της Βιάννου από τη Μικτή Χορωδία της Π.Ε. Ηρακλείου, υπό την διεύθυνση της Μαέστρου, Λένας Χατζηγεωργίου.

Βουβός Πεντοζάλης του Πένθους από τη σχολή χορού του Χριστόφορου Μπριντάκη

Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

14.30 μμ: Εκδήλωση στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου με τη συμμετοχή των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων όλης της Ελλάδας.

Δευτέρα 20.9.2021,  Ηράκλειο, Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης

21.00 μμ: Συναυλία με τον Μάνο Παπαδάκη και το συγκρότημά του αφιερωμένη στην ηρωίδα γυναίκα της επαρχίας Βιάννου. Συμμετέχει η Νατάσα Παπαδοπούλου – Τζαβέλλα.

Σε Βικελαία, Ιστορικό Μουσείο και Αρχάνες

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία έφτασε χθες στο νησί. Μάλιστα, η κ. Σακελλαροπούλου κατά την επίσκεψή της στο Ηράκλειο ξεναγήθηκε στη Βικελαία Βιβλιοθήκη και στο Ιστορικό Μουσείο ενώ επισκέφτηκε και τις Αρχάνες.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση