HomeHL-TOPΣτο Ηράκλειο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Ξενάγηση στη Βικελαία Βιβλιοθήκη

Στο Ηράκλειο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Ξενάγηση στη Βικελαία Βιβλιοθήκη

Αύριο θα βρεθεί στη Βιάννο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Ηράκλειο επισκέφτηκε σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την συμμετοχή στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 78η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Σακελλαροπούλου αφίχθη το μεσημέρι στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», όπου την υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γρηγόρης Πασπάτης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και αναπληρώτρια Δημάρχου Αριστέα Πλεύρη, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και αναπληρωτής Δημάρχου Γιώργος Καραντινός και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης.

Εν συνεχεία, παρουσία του κ. Πασπάτη και της κ. Πλεύρη, η Πρόεδρος ξεναγήθηκε στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου ενημερώθηκε για τις πολύ ενδιαφέρουσες συλλογές που φιλοξενεί (όπως το αρχείο του Γιώργου Σεφέρη) καθώς και για την διαδικασία συντήρησης των πολύτιμων παλαιτύπων τα οποία διαθέτει.

Ακολούθως επισκέφθηκε το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, ενώ το πρόγραμμά της περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στις Αρχάνες.

Το βράδυ ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός παραθέτει ανεπίσημο δείπνο προς τιμήν της στο Café Marina.

Aύριο στη Βιάννο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί την Κυριακή στη Βιάννο για να παραστεί στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 78η επέτειο του ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας.

Το oλοκαύτωμα της Βιάννου αναφέρεται στις μαζικές εκτελέσεις κατοίκων και καταστροφές πάνω από 20 χωριών στις περιοχές της Βιάννου και της Ιεράπετρας στο νησί της Κρήτης από Γερμανούς Ναζί κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εκτελέσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους καταγεγραμμένα 461 άτομα και που συνέβησαν από μονάδες της Βερμάχτ στις 14 έως 16 Σεπτεμβρίου του 1943.

Επίσης, ο συνολικός αριθμός των νεκρών θεωρείται ότι ξεπερνά τους 500.

Τα χωριά λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν οι σοδειές, επίσης πολλά κάηκαν.

Οι εκτελέσεις διατάχτηκαν από τον στρατηγό Φρίντριχ-Βίλχελμ Μύλλερ, που έμεινε γνωστός και ως ο σφαγέας της Κρήτης, σαν αντίποινα για δράσεις της Κρητικής αντίστασης.

Το ολοκαύτωμα της Βιάννου θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας μετά αυτό των Καλαβρύτων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση