HomeHL-9Υπουργείο Εξωτερικών: Έντονο διάβημα στην Άγκυρα για τις προκλήσεις στην Κρήτη

Υπουργείο Εξωτερικών: Έντονο διάβημα στην Άγκυρα για τις προκλήσεις στην Κρήτη

Η Αθήνα διαμαρτύρεται για την παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να εμποδίσει τις έρευνες του πλοίου Nautical Geo επιχειρεί η Άγκυρα με την αποστολή φρεγάτας ανοιχτά της Κρήτης. Έντονη ήταν η αντίδραση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα.

«Κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Δένδιας: Παντελώς απαράδεκτη στάση

Σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφέρει: «Έδωσα οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης Navtex. Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη».

Σκηνικό έντασης στήνει η Άγκυρα

Νέο σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκιά στα ανοιχτά της Κρήτης με αφορμή τη παρουσία του ερευνητικού πλοίου, Nautical Geo, το οποίο χαρτογραφεί την περιοχή για την πιθανή πορεία του αγωγού East Med. Σε απόσταση από ερευνητικό πλέει τουρκική φρεγάτα ενώ στη περιοχή έχουν κατάπλευση ελληνική φρεγάτα και σε απόσταση βρίσκονται και άλλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού. Ο πρωθυπουργός κάλεσε χθες την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις τις οποίες καταδίκασαν στη διακήρυξη τους και οι υπάλληλοι ηγέτες.

Οργισμένη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τους EUMED9

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ σχετικά με τη EUMED9 καταδικάζει τα αποτελέσματα της συνόδου και κατηγορεί την ΕΕ για άλλη μια φορά ότι «παρασύρεται» από Ελλάδα και Κύπρο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Τα αποσπάσματα στην κοινή δήλωση για την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την παράτυπη μετανάστευση, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν μετά το τέλος της συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 από τα εννέα μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Κύπρος, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία , Σλοβενία, Ελλάδα) είναι μεροληπτικά, στερούνται οράματος και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση