HomeHL-9Καπραβέλος: Δέχεται απειλές από την Κρήτη για τον αγώνα του κατά του κορωνοϊού

Καπραβέλος: Δέχεται απειλές από την Κρήτη για τον αγώνα του κατά του κορωνοϊού

"Περιμένουμε μεγάλη έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απειλές ακόμα και για τη ζωή του δέχεται από την Κρήτη, ο διευθυντής της  ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ο ίδιος μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε ότι στον αγώνα που κάνει κατά του ιού, συναντάει εμπόδια και δεν έκρυψε την αγανάκτηση του γι’ αυτό.

Οι  απειλές φτάνουν στον ίδιο σε μορφή επιστολών και έχουν σφραγίδα….Κρήτης. «Ούτε στο μεσαίωνα δεν έχω δει τέτοιες περιπτώσεις. Δέχτηκα απειλή εναντίον της ζωής μου, για τον αγώνα που κάνω, ότι έχω παραπλανηθεί από τον σατανά και ότι προσπαθώ να κοροϊδέψω τον κόσμο για να εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος.

«Αγωνιούμε πολύ για το 4ο κύμα. Περιμένουμε ότι μετά τον Οκτώβριο όταν οι συνθήκες θα έχουν ευνοήσει τον κορωνοϊό, τα σχολεία, οι συνωστισμοί και τα ΜΜΜ θα κάνουν πάλι την ζημιά», τόνισε  την ίδια στιγμή μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο διευθυντής της  ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Όπως ανέφερε αναμένεται μεγάλη έξαρση και πίεση στο σύστημα υγεία μέχρι τα Χριστούγεννα και έκανε έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει γρήγορα.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η υπερμετάδοση του ιού φαίνεται ότι δεν γίνεται μόνο με τα σταγονίδια αλλά και αερογενώς και χρειάζεται απολύμανση των χώρων ενώ τόνισε ότι όλη η προσοχή πρέπει να στραφεί στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας καθώς αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο και νοσήσουν βαρύτερα. «Δεν βλέπουμε εμβολιασμένους σε βαριά κατάσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε πως άνθρωποι που νόσησαν επιμένουν να μην κάνουν το εμβόλιο.

Την ίδια εκτίμηση για τα Χριστούγεννα έκανε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μέσα από την μονάδα Covid του Νοσοκομείου Λαϊκό.

Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδια

Όπως ανέφερε μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό.  «Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοϊό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid.

Σημείωσε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει και τα παιδιά. «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά.

Τελεσίδικό ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα: Σε ένα μήνα επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι τελεσίδικό ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία

Φοβάμαι τους πενηντάρηδες

Ο κ. Σύψας τόνισε πως το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και πάνω και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ.

Το 85% στις ΜΕΘ ανεμβολίαστοι: Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί

Ο ίδιος ανέφερε πως ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στο νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη και είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, το 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι που είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους. Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε ότι σε κάποιους ασθενείς βλέπουν μακροχρόνια προβλήματα, δυσεπίλυτα όπως κόπωση. και χρόνιες πνευμονοπάθειες.

Το τείχος ανοσίας το πολύ 65%

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσία στην χώρα μας το οποίο προς στιγμή είναι γύρω στο 60% είπε πως ο ίδιος εκτιμά πως αυτό δεν θα ξεπεράσει το 65% και πως το δίλλημα είναι πως ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε

Το καλοκαίρι θα είμαστε χωρίς τον ιό

Σχετικά με το πότε θα τελειώσει η πανδημία, ο κ. Σύψας επεσήμανε πως το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί.  Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν 2 επιφυλάξεις: Μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη το οποίο δεν το πιστεύει και μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες όπως Αφρική που είναι το καυτό σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πρόσθεσε πως οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από 3 χρόνια, ότι θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα.

Ερωτηθείς για όσους λένε ότι τρομοκρατεί με τις δηλώσεις του ο ίδιος απαντά πως δεν έκανε ποτέ κάτι με πρόθεση, πως έχει μια γνώμη που την λέει είτε είναι ευχάριστη, είτε όχι και ότι ασχολείται μόνο με την πανδημία και το επιστημονικό κομμάτι και όχι με τα υπόλοιπα όπως πολιτικά κλπ που δεν είναι δική του δουλειά. «Καλύτερα να λέμε τα άσχημα νωρίς για να λαμβάνονται μέτρα», σημείωσε ενδεικτικά.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση