HomeΕΛΛΑΔΑΤι ισχύει με τα rapid test για τους εμβολιασμένους συνοδούς ασθενών

Τι ισχύει με τα rapid test για τους εμβολιασμένους συνοδούς ασθενών

Πόσο κοστίζουν τα μοριακά και τα rapid test

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι εμβολιασμένοι συνοδοί ασθενών δεν οφείλουν να προσκομίσουν αρνητικό rapid test κατά την επίσκεψη τους σε ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα αλλά και οδοντιατρεία.

Αυτό αναφέρει ο Θάνος Πλεύρης, σε διευκρινιστική δήλωσή του με αφορμή σχετική παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχε ζητήσει την τροποποίηση των κανονιστικών διατάξεων, που αφορούσαν την υποχρεωτική διενέργεια rapid test των πλήρως εμβολιασμένων συνοδών ασθενών εντός 48 ωρών, πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.

Πόσο κοστίζουν τα μοριακά και τα rapid test

Σημειώνεται από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου άλλαξαν οι τιμές στα μοριακά τεστ και rapid test στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή για τα rapid test έως τώρα ήταν στα 20 ευρώ ωστόσο από Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου η τιμή αλλάζει και διαμορφώνεται στα 10 ευρώ. Eπίσης επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει έως τώρα η κυβέρνηση θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα τα εξής:

– Ένα εργαστηριακό τεστ (rapid test κάθε εβδομάδα στην τιμή των 10 ευρώ θα πρέπει να κάνουν από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
– Υποχρεωτικά δύο rapid test την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.
-Οι ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές. Όσον αφορά στους μαθητές είναι υποχρεωτικά τα δύο self test (δωρεάν). Για τους φοιτητές θα ισχύει το εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα με οικονομική επιβάρυνση του φοιτητή.

Τι αναφέρει αναλυτικά η απόφαση για τα test ανίχνευσης κορωνοϊού

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση :
1) Για το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου Real Time – PCR:
α) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των 40 ευρώ και
β) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των 20 ευρώ.
2) Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των 10 ευρώ .
3) Οι ανώτατες τιμές που προβλέπονται στις περ. 1β) και 2 δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.
4) Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές.
Τα πρόστιμα
-Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στις περ. 1 και 2, επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.
-Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στην περ. 4, επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση