HomeHL-WorldΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο το ποσοστό δημοτικότητας του Τζο Μπάιντεν

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο το ποσοστό δημοτικότητας του Τζο Μπάιντεν

Τι αναφέρει η τελευταία δημοσκόπηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο της προεδρίας του, με τους Αμερικανούς να εμφανίζονται όλο και πιο επικριτικοί απέναντι στη στάση του στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε εθνικό επίπεδο, στο χρονικό διάστημα 15-16 Σεπτεμβρίου, έδειξε ότι το 44% των ενηλίκων Αμερικανών εγκρίνει την απόδοση του Μπάιντεν στο προεδρικό αξίωμα, ενώ το 50% την αποδοκιμάζει, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό δηλώνει αναποφάσιστο.

Η δημοτικότητα του Μπάιντεν μειώνεται από τα μέσα Αυγούστου από τότε που η αφγανική κυβέρνηση που έφερε τη στήριξη των ΗΠΑ κατέρρευσε και οι θάνατοι που σχετίζονται με την Covid-19 αυξάνονται σε όλη τη χώρα.

Ενώ η πλειοψηφία των Αμερικανών στηρίζει τα μέτρα υποχρεωτικού εμβολιασμού και χρήσης μασκών που πρόσφατα διέταξε ο Μπάιντεν για να επιβραδύνει την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν αυτό που κρίνουν ως υπερβολική αντίδραση από τον Λευκό Οίκο.

Η εβδομαδιαία δημοσκόπηση έδειξε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που ενέκρινε την απάντηση του Μπάιντεν στην πανδημία μειώθηκε κάτω από το 50% για πρώτη φορά: Περίπου το 48% εγκρίνει τις πολιτικές του προέδρου για την Covid-19, ενώ το 46% τις αποδοκιμάζει.

Την ίδια περίοδο της προεδρίας του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, περίπου το 38% των Αμερικανών ενέκρινε την απόδοσή του στο αξίωμα, ενώ το 57% την αποδοκίμαζε.

Η τελευταία διαδικτυακή δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos συγκέντρωσε απαντήσεις από 1.005 ενήλικους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 442 Δημοκρατικών και 360 Ρεπουμπλικανών σε όλες τις ΗΠΑ. Αυτή έχει περιθώριο σφάλματος περίπου 4 ποσοστιαίων μονάδων.

Σημειώνεται πως το σχέδιο της κυβέρνησής του Δημοκρατικού προβλέπει να γίνει υποχρεωτικό για περίπου εκατό εκατομμύρια υπαλλήλους μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων είτε να εμβολιαστούν, ή να υποβάλλονται σε τεστ σε εβδομαδιαία βάση.

Περίπου 4 εκατομμύρια λειτουργοί του ομοσπονδιακού κράτους και υπάλληλοι εταιρειών που εκτελούν δημόσιες συμβάσεις θα καταστεί επίσης υποχρεωτικό να εμβολιαστούν για την COVID-19.

«Βιώνουμε σκληρή περίοδο που μπορεί να διαρκέσει καιρό», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε δηλώσεις του, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και θα το κάνουμε» ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τα 2/3 των εργαζομένων

Το σχέδιο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αφορά συνολικά κάπου 100 εκατ. εργαζόμενους, περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου. Ενδέχεται να αντιμετωπίσει νομικές αμφισβητήσεις· ήδη καταδικάστηκε από αρκετούς Ρεπουμπλικάνους.

Οι εργαζόμενοι στο ομοσπονδιακό κράτος πλέον έχουν 75 ημέρες στη διάθεσή τους για να εμβολιαστούν, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν το φάσμα του τερματισμού της σύμβασής τους πλην λίγων εξαιρέσεων.

Παρότι η εκστρατεία ανοσοποίησης επιταχύνθηκε τον Αύγουστο σε κάποιες πολιτείες που πλήττονται σκληρά από την πανδημία η χώρα βρίσκεται σε φάση που θα αποτελέσει σταυροδρόμι, είπε ο Aμερικανός πρόεδρος προτού παροτρύνει για να νιοστή απευθυνόμενος στους συμπολίτες του «εμβολιαστείτε» κλείνοντας την ομιλία του.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC), παρά την εντατική προσπάθεια της κυβέρνησης μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως κάτι περισσότερο από το 53% των Αμερικανών.

Οι ΗΠΑ, που μετρούν πάνω από 654.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 40,63 καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 –πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς–, βλέπουν το τελευταίο διάστημα τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται και πάλι.

Cnn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση