HomeHL1-Economy«Πρώτο ένσημο» με ρήτρα μη απολύσεων

«Πρώτο ένσημο» με ρήτρα μη απολύσεων

Το μέτρο του "πρώτου ενσήμου" θα αφορά 35.000 νέους αρχικά και θα έχει και ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, αντίστοιχη με αυτή άλλων προγραμμάτων που ισχύουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η κυβέρνηση δεν ξεχνά τις δεσμεύσεις της για τον κατώτατο μισθό, για διπλάσια αύξηση από τον ρυθμό ανάπτυξης, όμως το 2% δόθηκε με δεδομένη ύφεση 8%.» Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων αρμοδιότητάς του που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα αύξησης του κατώτατου μισθού. Σημείωσε, δε, ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να φύγει μπροστά η οικονομία και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων.

Σε σχέση με το με το «πρώτο ένσημο» ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι μέτρο θα έχει και ρήτρα ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, αντίστοιχη με αυτή άλλων προγραμμάτων που ισχύουν.

Όπως τόνισε η επιδότηση των 1.200 ευρώ αφορά εργαζόμενους που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά εργασία και είναι ηλικίας 18-29 ετών. Τα 600 ευρώ θα λαμβάνει ο νέος και τα 600 ο εργοδότης. Θα τεθεί σε ισχύ 1/1/2022 και θα έρθει σύντομα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, ενώ την ευθύνη για το πρόγραμμα θα την έχει το υπουργείο Εργασίας.

Θα προβλέπεται, μάλιστα, επιδότηση και για θέσεις μερικής απασχόλησης καθώς και φοιτητές ενώ στην την περίπτωση αυτό το συνολικό ποσό θα «κόβεται» κατά 50% (600 ευρώ).

Επίσης ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογιστεί σε 28 εκατ. ευρώ για το 2022 και 14 εκατ. ευρώ για το 2023. Μπορούν να «καλυφθούν» 35.000 νέοι. Αν υπάρξει επιπλέον ενδιαφέρον, θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός.

Όπως μάλιστα ανέφερε θα «τρέξει» παράλληλα άλλα προγράμματα, όπως αυτό της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100%, που αφορά σε 100.000 άτομα και επεκτείνεται στις 150.000, καθώς και με άλλα προγράμματα.

news247.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση