HomeHL-9Η Κρήτη στο πλευρό της Αμάλ- Αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες

Η Κρήτη στο πλευρό της Αμάλ- Αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες

Ο δήμος Χερσονήσου ο μοναδικός δήμος του νησιού που συμμετείχε σε αυτό το "ταξίδι"- Δείτε το συγκινητικό βίντεο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία διασχίζοντας την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

«Το Ταξίδι» είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

242082649_4519524344758032_6331222068959389670_n

Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους.

Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Γι’ αυτό χρειάζεται ευαισθητοποίηση, ενημέρωση, ενασχόληση, ιδέες, και δράσεις. Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Η περιπλάνησή του κοριτσιού στις οχτώ χώρες ξεπερνάει τα σύνορα, τη γλώσσα και τις πολιτικές πεποιθήσεις και ο μοναδικός σκοπός της είναι να ενώσει τον κόσμο με την καθαρή και απλή έννοια του ανθρωπισμού. Πρόκειται για μία μοναδική διοργάνωση για την οποία συνεργάζονται πολλοί άνθρωποι, καλλιτέχνες, εργαστήρια, ομάδες, οργανώσεις και οργανισμοί σε πολλά και διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, για να προσφέρουν χαρά, υποστήριξη και ελπίδα.

Σε αυτό το ταξίδι  ευαισθητοποίησης, συμμετείχε ο Δήμος Χερσονήσου. Ήταν ο μοναδικός δήμος της Κρήτης μάλιστα που συμμετείχε στο Ταξίδι της Αμάλ.

242082649_4519524344758032_6331222068959389670_n

 Τι αναφέρει ο Δήμος Χερσονήσου:

Στη σημερινή πραγματικότητα, το προσφυγικό ζήτημα εξακολουθεί να αγγίζει ευαίσθητες χορδές μας ως λαός, ενώ η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και δυσκολίες στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενώ την ίδια στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση το θέμα έχει υποχωρήσει πολύ από την κορυφή της ατζέντας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πρόκειται για ένα πολυσύνθετο ζήτημα που μας απασχολεί ως κράτος και ως πολίτες.

Πριν λίγες ημέρες πέρασε από την Ελλάδα και συνέχισε το ταξίδι της στην Ευρώπη, η Αμάλ, η ξύλινη ύψους 3,5 μέτρων κούκλα που συμβολίζει το ταξίδι όλων των εκτοπισμένων προσφυγόπουλων που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους.

Η 9χρονη Αμάλ, μεταφέρει το μήνυμα «Μη μας ξεχνάτε» και ξεκίνησε το ταξίδι της τον Απρίλιο του 2021 από τη Συρία. Συνολικά το ταξίδι των 8.000 χιλιόμετρων, συμεριλαμβάνει χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ελβετία, τ=η Γερμανία, η Γαλλία καταλήγοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε αναζήτηση της μητέρας της.

Στο πρωτότυπο αυτό ταξιδιωτικό φεστιβάλ ευαισθητοποίησης, «Το Ταξίδι» της Αμάλ, ο Δήμος Χερσονήσου με βαθιά ευαισθησία σε θέματα που αφορούν στα παιδιά και θέλοντας να συμβάλει στην προάσπιση και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, συμμετείχε στο καλωσόρισμα, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητά του, στοχεύοντας στην μετάδοση του ηχηρού μηνύματος για την προστασία κάθε εκτοπισμένου παιδιού, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, το σεβασμό της ανθρώπινης ύπαρξης.

241976837_4519524218091378_6454017951776108890_n

Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών θεμάτων και Παιδείας, Κώστας Ζαχαριουδάκης παρέδωσε σε εκδήλωση στην Αθήνα το «κουτί της ανοιχτής αγκαλιάς» του δήμου Χερσονήσου, το οποίο περιείχε καρτ ποστάλ από τις περιοχές διαμονής των μαθητών και μαντινάδες που οι μαθητές δημιούργησαν, προκειμένου να επικοινωνήσουν το μήνυμα «Μην μας ξεχνάτε» μέσω της μουσικής (μαντινάδες) και της φιλοξενίας. Στη συνέχεια το κουτί παραδόθηκε στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο / Hellenic Children’s Museum ενόψει της διαδραστικής έκθεσης «Ένα Βήμα Μπροστά».

241957671_4519524018091398_5882791357895080273_n

Στο κουτί προστέθηκε επίσης ένα από τα μεγαλύτερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας, ο Ερωτόκριτος του Βιτζέντζου Κορνάρου, σε διασκευή για τα παιδιά για να τονιστεί το δικαίωμα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση, αλλά και μία μπάλα για παιδιά με οπτικές αναπηρίες, προβάλλοντας τη σημασία της ενσωμάτωσης, της συμμετοχής και του δικαιώματος των παιδιών στο παιχνίδι.

Τα σχολεία του Δήμου Χερσονήσου που συμμετείχαν είναι:

Νηπιαγωγείο Ελιάς
Νηπιαγωγείο Επισκοπής
Νηπιαγωγείο Ανάληψης
Νηπιαγωγείο Κοκκίνη Χάνι
Α ΄και ΣΤ΄ Τάξη δημοτικού Σχολείου Γουρνών
Δ΄, Ε΄ Τάξη Δημοτικού Σχολείου Ανάληψης
Α΄, Δ΄, Ε΄, και ΣΤ΄ Τάξη Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής
Γυμνάσιο Μαλίων
Μουσικό Σχολείο Γουρνών

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας, αλλά και όσους εργάστηκαν για να μεταφέρουν το μήνυμα της ελπίδας για κάθε εκτοπισμένο παιδί. Να μην τα ξεχνάμε, ειδικά τώρα που είναι πιο ευάλωτα από ποτέ, εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και το εξαιρετικό βίντεο με τη δουλειά των παιδιών:

Διαφήμιση
Διαφήμιση