HomeHL-EconomyΤι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης

Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης

Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην αύξηση του ποσού του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% χωρίς να μεταβληθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθώς και ο αριθμός των δικαιούχων, προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να περιορίσει τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά που προκαλεί η αύξηση τις τιμής του πετρελαίου και τους φυσικού αερίου.

Από το περυσινό έτος το επίδομα θέρμανσης λαμβάνουν οι καταναλωτές φυσικού αερίου, καταναλωτές καυσόξυλων, βιομάζας και υγραερίου και φυσικά πετρελαίου θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα κριτήρια.

Το ύψος του επιδόματος από 220 ευρώ (ποσό βάσης) θα φθάσει την τρέχουσα σεζόν στα 260 ευρώ. Το ποσό αυτό πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία οδηγεί στο επίδομα θέρμανσης που λαμβάνουν τα νοικοκυριά. Επί της ουσίας το ελάχιστο ποσό των 80 ευρώ που δίνεται σήμερα θα φθάσει στα 96 ευρώ και το μέγιστο ποσό των 650 ευρώ σήμερα στα 780 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου  θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι 20% υψηλότερη από πέρυσι και προβλέπεται  να κυμανθεί στο 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο 1,10 ευρώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και γύρω στο 1,20 – 1,25 ευρώ το λίτρο στα νησιά. Το φυσικό αέριο προβλέπεται ότι θα είναι ακριβότερο ακόμα και κατά 50% σε σχέση με πέρυσι λόγω του άλματος των διεθνών τιμών.

Δικαιούχοι είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Με βάση τα περυσινά στοιχεία συνολικά δόθηκαν 75,5 εκατ. ευρώ σε 688.880 δικαιούχους. Από τους ανωτέρω οι 555.436 που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης έλαβαν 66,45 εκατ. ευρώ, ενώ 133.444 που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή καυσόξυλα, βιομάζα και υγραέριο έλαβαν περί τα 9 εκατ. ευρώ.

Capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση