HomeΕΛΛΑΔΑΕπίθεση με βιτριόλι: «Η Ιωάννα θα βρίσκεται κάθε μέρα στη δίκη»

Επίθεση με βιτριόλι: «Η Ιωάννα θα βρίσκεται κάθε μέρα στη δίκη»

Τι λέει o δικηγόρος της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Πέμπτη  30 Σεπτεμβρίου θα συνέλθει ξανά το μικτό ορκωτό δικαστήριο Αθηνών, προκειμένου να συνεχιστεί η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Αυτή τη φορά στην σύνθεση της έδρας θα βρίσκονται 4 άνδρες ένορκοι, καθώς η υπεράσπιση της δράστιδος ζήτησε εξαίρεση των γυναικών από την κλήρωση.

Άνθρωποι που έχουν γνώση του δικαστικού γίγνεσθαι θεωρούν ότι το σκεπτικό της υπεράσπισης εδράζεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες ένορκοι θα ταυτίζονταν με μεγαλύτερη ευκολία με το θύμα, κάτι που θα δυσκόλευε τη νομική υποστήριξη της 36χρονης που προκάλεσε με την πράξη της εγκαύματα στο 93% του προσώπου της Ιωάννας.

Από την άλλη, «και ένας γονιός μιας νεαρής κοπέλας ή σύζυγος ή αδερφός μπορεί να ευαισθητοποιηθεί, όμως σίγουρα η ταύτιση μιας γυναίκας, κάθε γυναίκας ενόρκου με το θύμα είναι το πιο πιθανό σενάριο» ανέφερε γυναίκα δικαστικός λειτουργός.

Το enikos.gr επικοινώνησε με τον Νίκο Αλεξανδρή, έναν εκ των συνηγόρων της Ιωάννας που αναφέρει: «Είχαμε προετοιμάσει την Ιωάννα ότι θα είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, ότι θα χρειαστούν αρκετές συνεδριάσεις του δικαστηρίου κι ότι θα αποτελεί ταλαιπωρία για την ίδια. Περίμενε επίσης την μικρή καθυστέρηση για την αλλαγή της σειράς κατάθεσης, καθώς αυτή θα είναι η πρώτη που θα καταθέσει».

Σχετικά με το αίτημα που διατυπώθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης για αλλαγή του κατηγορητηρίου από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη ο κ. Αλεξανδρής είναι σαφής:

«Η θέση μας από την πρώτη στιγμή ήταν ότι πρόκειται για απόπειρα δολοφονίας. Εμμένουμε στην θέση μας αυτή και θεωρούμε ότι το κατηγορητήριο πρέπει να μείνει ως έχει».

Για τη συγκινητική υποδοχή που επεφύλασσε ο κόσμος στην Ιωάννα στο δικαστήριο αλλά και για το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία, ιδίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: «Είναι συγκινητικό αυτό που συμβαίνει και η ίδια συγκινήθηκε το πρωί. Αυτή η στήριξη αναδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο το δίκαιο του αιτήματος της Ιωάννας για απονομή δικαιοσύνης».

Τέλος, ερωτηθείς αν η Ιωάννα θα συνεχίσει να παρίσταται στην δικαστική διαδικασία, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ξεκαθάρισε: «Η Ιωάννα θα βρίσκεται κάθε μέρα στη δίκη».

Απαντήσεις για συνεργούς στην επίθεση με το βιτριόλι και το μεγάλο γιατί

Η διαδικασία, έπειτα από αυτή τη μικρή παράταση για να αλλάξει η σειρά των μαρτύρων καθώς πρέπει να καταθέσει πρώτη η Ιωάννα αλλά και να ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες υποθέσεις ώστε οι δικαστές να αφοσιωθούν σ’ αυτήν, θα ξεκινήσει με σκοπό να αποδοθεί δικαιοσύνη και να υπάρξουν απαντήσεις σε δυο καίρια ερωτήματα.

Το πρώτο αφορά στο κίνητρο, γιατί δηλαδή η 36χρονη δράστις προχώρησε σε αυτή την αποτρόπαια πράξη. Είναι ερώτημα που θέτει από την πρώτη στιγμή και η ίδια η Ιωάννα. Το δεύτερο είναι να διαπιστωθεί αν η 36χρονη είχε συνεργό ή συνεργούς, που είτε τη βοήθησαν να προμηθευτεί το καυστικό υγρό, είτε, μετά την επίθεση, γνώριζαν όσα συνέβησαν και δεν ανέφεραν τίποτα.

Η δικαστική διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά. Το δικαίωμα στην υπεράσπιση της δράστιδος είναι ιερό και αντιστοίχως ιερή είναι και η αλήθεια των γεγονότων. Οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι θα πρέπει να αποδώσουν δικαιοσύνη για ένα έγκλημα το οποίο έχει καταγραφεί στα πιο ειδεχθή της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου έχει ταλαιπωρηθεί και πονέσει –σωματικά και ψυχικά- πολύ από τις 20 Μαΐου 2020, όταν η 36χρονη καθ’ ομολογίαν δράστις, της επιτέθηκε με το καυστικό υγρό.

Έχει κάνει δεκάδες επεμβάσεις και θα χρειαστεί να κάνει κι άλλες στο μέλλον. Η στιγμή κατά την οποία, στις 09.02 το πρωί της Τετάρτης ανοίγει η πόρτα του μαύρου τζιπ και στέκεται όρθια, έξω από την Μικτό ορκωτό δικαστήριο Αθηνών, ντυμένη στα λευκά, με το λευκό της καπέλο και τη λευκή φαρμακευτική μάσκα, καταγράφεται ως μια ιστορική στιγμή στα χρονικά και η Ιωάννα Παλιοσπύρου ορίζεται εκ των πράξεων και λόγων της σύμβολο Θάρρους και Δύναμης.

Enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση