HomeHL-TOPΑνοιχτά σχολεία με… 250 κενά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία στο Ηράκλειο

Ανοιχτά σχολεία με… 250 κενά σε δημοτικά και νηπιαγωγεία στο Ηράκλειο

Μαρκάκης: Πάνω από το 80% οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί – Τα προβλήματα με τις σχολικές καθαρίστριες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία «χτύπησε» την περασμένη Δευτέρα με σύσσωμους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και τους μαθητές να ελπίζουν για μία ασφαλή νέα σχολική χρονιά.

Ευχή όλων είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και να μην επιστρέψει η τηλεκπαίδευση τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μαζί όμως με το άνοιγμα των σχολείων υπήρξαν και τα πρώτα… προβλήματα. Ένα από τα μεγαλύτερα θεωρούνται τα κενά από εκπαιδευτικούς, που μπορεί να μην είναι τόσα όσα τις προηγούμενες χρονιές, ωστόσο υπάρχουν εκατοντάδες θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί.

«Δεν έχουμε τα κενά που υπήρξαν σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο, αυτήν την ώρα έχουμε 250 κενά σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχουμε κλειστά τα τμήματα ένταξης, δεν έγινε καμία πρόληψη στον τομέα της υποδοχής ενώ τα περισσότερα κενά εντοπίζονται στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και παράλληλης στήριξης. Παράλληλα, υπάρχουν κάποια μεμονωμένα κενά στα πρωινά τμήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, o πρόεδρος του Συλλόγου ΠΕ «Δ. Θεοτοκόπουλος», Γιώργος Μακράκης.

Προβλήματα με τις σχολικές καθαρίστριες

Ένα ακόμα μείζον πρόβλημα που εντοπίστηκε κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι το ζήτημα με τις σχολικές καθαρίστριες.

Η κυβέρνηση μπορεί να προχώρησε σε περισσότερες προσλήψεις σχολικών καθαριστριών για φέτος ωστόσο μείωσε την σύμβασή τους σε τρίωρη γεγονός που προκαλεί τεράστιο πρόβλημα.

«Ήδη καταγράφονται τα πρώτα προβλήματα με τις σχολικές καθαρίστριες. Δεν επαρκούν οι καθαρίστριες. Αύξησαν τα άτομα αλλά μείωσαν τις συμβάσεις. Δηλαδή τις έκαναν τρίωρες που αυτό προκαλεί αρκετά προβλήματα καθώς μία καθαρίστρια θα πρέπει εντός του τριώρου να καθαρίσει δύο και τρία σχολεία. Μέσα σ’ αυτό το τρίωρο όμως εντάσσονται και οι μετακινήσεις γεγονός που πρακτικά δεν προλαβαίνουν», τόνισε σχετικά ο κ. Μακράκης.

Rapid test για όλους θέλουν οι εκπαιδευτικοί

Πρώτο μέλημα των εκπαιδευτικών του Ηρακλείου είναι να παραμείνουν τα σχολεία ασφαλή και ανοιχτά.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Μακράκης, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση δεν επαρκούν.

«Για εμάς κύριο ζητούμενο είναι να υπάρξει καθολικός δειγματοληπτικής προληπτικός έλεγχος μέσω rapid test, με ευθύνη της Πολιτείας. Εμπειρικά έχει αποδειχθεί ότι ένας εμβολιασμένος μπορεί και να νοσήσει και να μεταδώσει. Ασχέτως που αυτό που υπογραμμίζουμε είναι ότι ο εμβολιασμένος έχει δείκτη προστασίας αν νοσήσει, αυτό όμως είναι ατομικό μέτρο προστασίας. Διασπορά του ιού μπορεί να προκαλέσει», υπογράμμισε ο κ. Μακράκης ενώ τόνισε παράλληλα πως και τα πληθωρικά τμήματα που καταγράφονται στα σχολεία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ως προς την διασπορά του κορωνοϊού.

Εμβολιασμένοι οι περισσότεροι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί

Ο εμβολιασμός στους εκπαιδευτικούς δεν είναι υποχρεωτικός ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν το εμβόλιο ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Μάλιστα, σε επίπεδο Ηρακλείου φαίνεται ότι το ποσοστό εμβολιασμένων εκπαιδευτικών είναι αρκετά υψηλό.

«Με βάσει τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας συνολικά έχουν εμβολιαστεί το 80% των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση πανελλαδικά. Σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου οι εμβολιασμένοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί έχουν ξεπεράσει το 80%», επεσήμανε σχετικά ο κ. Μακράκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση