HomeHL-9Δικαστική έρευνα στο δήμο Γόρτυνας

Δικαστική έρευνα στο δήμο Γόρτυνας

Μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δικαστική έρευνα έχει ξεκινήσει μετά τις βαρύτατες καταγγελίες της αντιπολίτευσης του Δήμου Γόρτυνας, σε βάρος του έκπτωτου Δημάρχου Μ. Κοκολάκη για αντιποίηση Αρχής αλλά και του Δημάρχου Λ.Κοκολάκη, για σωρεία πράξεων που προκάλεσαν οικονομική βλάβη στο δημοτικό ταμείο.

Την ίδια στιγμή με εντολή του υπουργείου Εσωτερικών ξεκινά διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος του Δήμου για το 2020. Η αντιπολίτευση περιγράφει στο κείμενό της, ένα γαϊτανάκι απευθείας αναθέσεων, παράνομων κατατμήσεων έργων και την πληρωμή δαπανών χωρίς την έγκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Οι εξελίξεις αυτές δίνουν μια νέα τροπή στη δημοτική πραγματικότητα της περιοχής, που φλέγεται μέσα σε ένα κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων και σφοδρών συγκρούσεων, που δεν έχουν τέλος.

Οι πρώτες καταθέσεις

Την πόρτα του πταισματοδίκη πέρασαν οι επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας Γόρτυνας, Νικόλαος Σχοιναράκης και Σταύρος Ξυλούρης και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Αρτέμης Βεϊσάκης (μετά τη διαγραφή του από την πλειοψηφούσα παράταξη της «Μεγάλης Γόρτυνας» ) οι οποίοι συνέταξαν το κείμενο της καταγγελίας, το οποίο περιγράφει χωρίς υπερβολή ότι γίνονται «σημεία και τέρατα» σε ότι αφορά στη διαχείριση του Δήμου Γόρτυνας.

Παράλληλα έχουν καταθέσει και άλλοι τέσσερις μάρτυρες και η δικαστική έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί και με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

Οι καταγγελίες των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης συνοδεύτηκαν από έντυπο και οπτικο-ακουστικό υλικό από δημοσιεύματα, και μια σειρά από στοιχεία τα οποία επικαλέστηκαν για να τεκμηριώσουν τις καταγγελίες τους τις οποίες έχει στα χέρια της εδώ και έξι μήνες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αντίστοιχα έχουν αποσταλεί και στο Ελεγκτικό Συνέδριο το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημοσίων Έργων.

Τι λέει η καταγγελία για τον Μ. Κοκολάκη

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο Μιχάλης Κοκολάκης ενώ είναι έκπτωτος Δήμαρχος, συμπεριφέρεται σαν να μην το έχει λάβει υπόψη του, αφού έχει καθημερινή παρουσία στο Δήμο όπου διατηρεί προσωπικό γραφείο στον A όροφο του Δημοτικού καταστήματος στην έδρα του Δήμου, και πραγματοποιεί συναντήσεις με προμηθευτές-εργολάβους, με αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, με διοικητικούς υπαλλήλους του Δήμου αλλά και με θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους Αρχών, είτε μόνος του αποκλειστικά, είτε παρουσία του νόμιμου Δημάρχου Γόρτυνας, Λευτέρη Κοκολάκη. Οι εκπρόσωποι της  ντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι ο Μιχάλης Κοκολάκης ενώ δεν έχει θεσμικό ρόλο ως αιρετός, αγνοεί προκλητικά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου και 547/2020 του ΣτΕ που τον κήρυξαν τελεσίδικα έκπτωτο του αξιώματος του Δημάρχου.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την αντιπολίτευση έχει επιβάλλει ένα καθεστώς στο οποίο η δημοτική αρχή Γόρτυνας εμφανίζεται, παρίσταται και εκπροσωπείται ταυτόχρονα με δύο διαφορετικά πρόσωπα, έναν επίσημο Δήμαρχο και έναν άτυπο ή ανεπίσημο, ο οποίος εμφανίζεται δήθεν με την ιδιότητα του «επικεφαλής της Μεγάλης Γόρτυνας» (η οποία επίσης αμφισβητείται από τους καταγγέλλοντες).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην καταγγελία τους «ο κ. Μιχάλης Κοκολάκης σκόπιμα και με ίδιο όφελος παραπλανά και εξαπατά τους δημότες της Γόρτυνας και όχι μόνο «παριστάνοντας» τον Δήμαρχο. Με τη στάση του προκαλεί το κοινό αίσθημα και δημιουργεί αμφιβολίες για το ποιος είναι ο Δήμαρχος και ποιος ασκεί τη νόμιμη εξουσία.

Επιπλέον παρίσταται σε όλες τις επίσημες συναντήσεις και συσκέψεις με θεσμικά όργανα όπως (Περιφέρεια, Δημόσιες Αρχές, Υπουργούς, Βουλευτές κλπ) συζητώντας και συναποφασίζοντας για θέματα που αφορούν τον Δήμο της Γόρτυνας. Διατηρεί κλειδιά και εισέρχεται στο Δήμο και στα γραφεία των υπαλλήλων ακόμα και εκτός ωραρίου λειτουργίας της υπηρεσίας».

Οι καταγγελίες για τον δήμαρχο Γόρτυνας

Δεκατρείς καταγγελίες – «φωτιά» περιλαμβάνει το κείμενο των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης που στρέφονται και κατά του νυν Δημάρχου Γόρτυνας, Λευτέρη Κοκολάκην στον οποίο εκτός από την αποδοχή της αντιποίησης Αρχής, του αποδίδουν βαρύτατες ευθύνες για μεγάλη οικονομική ζημιά που έχει υποστεί ο Δήμος λόγω των δικών τους χειρισμών.

Ειδικότερα στον νόμιμο Δήμαρχο, Λευτέρη Κοκολάκη, αποδίδουν ευθύνες για τη σύναψη ενός μεγάλου αριθμού συμβάσεων (πάνω από 100) προμηθειών, έργων και υπηρεσιών, προϋπολογισμού άνω των 2 εκατ. ευρώ με απευθείας ανάθεση (άλλες φορές νόμιμη και άλλες φορές παράνομη) και με μηδενική έκπτωση ή με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και με πολύ χαμηλό ποσοστό έκπτωσης της τάξης του 3%, όταν αντίστοιχα έργα που είχαν δοθεί με δημόσιο διαγωνισμό είχαν λάβει εκπτώσεις που ξεκινούσαν από 30% και έφθαναν μέχρι και 60%.

Τον κατηγορούν για παράνομες κατατμήσεις και παράνομες απευθείας αναθέσεις για ομοειδείς προμήθειες 200.000 ευρώ περίπου (οκτώ συμβάσεις ασφαλτομίγματος-πισσοσκυροστρώματος) που σύμφωνα με τον νόμο σε αυτές τις περιπτώσεις ομοειδούς αντικειμένου δεν επιτρέπεται η κατάτμηση του έργου ή της προμήθειας αλλά ενοποιείται σε έναν κωδικό και ως ενιαίο έργο ή προμήθεια δίνεται σε διαγωνισμό. Επίσης τον κατηγορούν για την έκδοση ψευδούς βεβαίωσης οφειλής για δαπάνες που ναι μεν έχουν παραληφθεί-αναγνωριστεί από τον Δήμο Γόρτυνας, ωστόσο δεν έχουν εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (απαραίτητη προϋπόθεση) και έχουν παραγραφεί λόγω παρέλευσης τριετίας ή πενταετίας.

Εφημερίδα «Πατρίς»

Διαφήμιση
Διαφήμιση