HomeHL1-EconomyΔωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια: Σχέδιο για νέα μέτρα στήριξης

Δωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια: Σχέδιο για νέα μέτρα στήριξης

Ποια τα επιπλέον μέτρα που εξετάζονται

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περιθώριο για νέα ευνοϊκά μέτρα υπέρ των πολιτών αφήνει η κυβέρνηση, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και στο προσκήνιο έρχονται η μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η δωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα επιπλέον μέτρα που εξετάζονται είναι:

Η μόνιμη πλέον κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Όχι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και για τον δημόσιο τομέα, με ευνοημένους τους συνταξιούχους και εργαζόμενους στο δημόσιο με αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ ετησίως.

Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτή τη στιγμή οι εισφορές είναι μειωμένες κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 μέχρι σήμερα και ο στόχος είναι η μείωση να φτάσει στις πέντε μονάδες σε δύο δόσεις με την πρώτη να τοποθετείται χρονικά στα μέσα του 2022.

Ένα νέο πακέτο μόνιμων μέτρων στήριξης της οικογένειας, των νέων και των γυναικών. Το πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα στήριξης για την εύρεση εργασίας ακόμη και για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών. Μάλιστα στο τραπέζι επανήλθε μία πρόταση που είχε ακουστεί στην αρχή της θητείας της κυβέρνησης και προέβλεπε δωρεάν στέγη σε νέα ζευγάρια, μέτρο που αποσκοπεί στο να αρχίσει να αυξάνεται και πάλι ο αριθμός των γεννήσεων.

Σταϊκούρας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το ενδεχόμενο πρόσθετων ευνοϊκών παρεμβάσεων για τους πολίτες, αν και εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης υπερβεί το 5,9% φέτος, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ετοιμότητα της κυβέρνησης για νέες παρεμβάσεις αντιμετώπισης του εισαγόμενου πληθωρισμού, εφόσον αυτός επεκταθεί ή προεκταθεί και το 2022.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, μέσα από τους χώρους της 85ης ΔΕΘ, ο υπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι η βούληση και η πολιτική της κυβέρνησης για το 2022, είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας να πληρώσει μικρότερο ΕΝΦΙΑ, ενώ πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο και του Ταμείου Ανάκαμψης, οι πολίτες στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα μπορούν να νιώθουν ασφαλείς ότι «στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ‘τρέξουν’ πολύ-πολύ περισσότερα έργα στην περιοχή».

Για το ενδεχόμενο πρόσθετων φοροελαφρύνσεων

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς αν οι πολίτες θα πρέπει να αναμένουν περισσότερες φοροελαφρύνσεις σε περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 ξεπεράσει το αναθεωρημένο 5,9% (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%), ο κ.Σταϊκούρας απάντησε: «Είναι πρόδηλο ότι όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, τόσο δημιουργούνται μεσομακροπρόθεσμα δημοσιονομικά περιθώρια για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις (…) Εύχομαι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης να είναι ακόμα υψηλότερος (από το 5,9%), ώστε να έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο, για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την ελληνική κοινωνία».

Για τον ΕΝΦΙΑ

Σε ερώτημα σχετικό με τα περιθώρια μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Οικονομίας επιβεβαίωσε ότι «η βούληση και η πολιτική της κυβέρνησης το 2022 θα είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας να πληρώσει μικρότερο ΕΝΦΙΑ», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα ήταν «πάρα πολύ πρόωρο» να γίνουν εκτιμήσεις ως προς τα περιθώρια μείωσής του, προτού ολοκληρωθεί η άσκηση της ενσωμάτωσης των αντικειμενικών αξιών στους νέους συντελεστές του φόρου. «Δεν κρύβω κάτι, απλά πρέπει να ολοκληρωθεί η άσκηση, για να προκύψουν νέοι συντελεστές, για να προκύψει ο νέος ΕΝΦΙΑ, για να δούμε τι περιθώρια έχουμε για να τον μειώσουμε. Αν δεν έχουμε το αποτέλεσμα της άσκησης, είναι πάρα πολύ πρόωρο (να πούμε περισσότερα)».

Για το αν είναι παροδικό το φαινόμενο του εισαγόμενου πληθωρισμού

«Υπάρχει όντως ένα εξωγενές πρόβλημα (με τον εισαγόμενο πληθωρισμό), που φαίνεται να είναι παροδικό, κι απαιτούνται λύσεις από την Πολιτεία, όπου μπορούμε να παρέμβουμε. Ο πρώτος άξονας (όπου μπορούμε να παρέμβουμε) είναι να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και με τις πολιτικές που ανακοινώθηκαν, τα χρήματα που περισσεύουν στο πορτοφόλι είναι υψηλότερα από ό,τι ήταν. Ο δεύτερος άξονας είναι να γίνονται αυστηροί έλεγχοι και το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει και θα κάνει ακόμα πιο εντατικούς ελέγχους με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο τρίτος άξονας είναι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, καταρχήν μέχρι το τέλος τους έτους, για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά» είπε, αναφέροντας ενδεικτικά την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%, αλλά και λοιπές παρεμβάσεις, όπως αυτή για τον μηδενισμό της όποιας αύξησης κόστους στα πορτοφόλια των πολιτών, που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας. «Είμαστε επίσης έτοιμοι, αν επεκταθεί ή προεκταθεί (το φαινόμενο του εισαγόμενου πληθωρισμού) και το 2022, να παρέμβουμε» τόνισε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση