HomeΕΛΛΑΔΑ#MeΤoo στη Δικαιοσύνη: Γυναίκα δικαστής κατηγορεί εφέτη για βιασµό

#MeΤoo στη Δικαιοσύνη: Γυναίκα δικαστής κατηγορεί εφέτη για βιασµό

Στο µικροσκόπιο της Εισαγγελίας οι καταγγελίες και άλλων γυναικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι αλλεπάλληλες καταγγελίες γυναικών για απόπειρες βιασμών, σωρεία σεξουαλικών παρενοχλήσων και επιθέσεων, εκβιασμών, εξευτελιστικών συμπεριφορών και όχι μόνο, αλλά και για ένα βιασμό εν ενεργεία πρωτοδίκου που είδαν το φως της δημοσιότητας οδήγησαν σε παραίτηση τον πρόεδρο της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) και πρώην πρόεδρο Εφετών των Διοικητικών Δικαστηρίων Φώτιο Κατσίγιαννη. Η παραίτησή του είναι η πρώτη στο δικαστικό #metoo.

Ηδη, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει επιληφθεί της προκαταρκτικής έρευνας η εισαγγελέας Χάιδω Ζουγρή και έχουν ξεκινήσει οι καταθέσεις. Η κυρία Ζουγρή, την οποία οι συνάδελφοί της αποκαλούν «Ντι Πιέτρο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών», έχει ήδη καλέσει μερικά από τα πρόσωπα που αναφέρονται στις καταγγελίες των γυναικών και φερόμενων θυμάτων του πρώην προέδρου Εφετών, τα οποία και κατέθεσαν. Από τις καταθέσεις αυτές ανοίγει ο κύκλος των προσώπων τα οποία θα κληθούν για καταθέσεις.

Παράλληλα, επειδή οι καταγγελίες των γυναικών είναι ανώνυμες, η εισαγγελική λειτουργός επιχειρεί τον εντοπισμό των θιγομένων που συνέταξαν τις καταγγελίες, ενώ παράλληλα εκτιμάται πως κάποιες από αυτές θα προσέλθουν αυτοβούλως στο γραφείο της εισαγγελέως. Καταρχάς, η κυρία Ζουγρή ερευνά εάν τυχόν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις και συνθήκες έχουν διαπραχθεί τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα του βιασμού, της απόπειρας βιασμού και της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός θα ερευνήσει εάν έχουν διαπραχθεί και άλλα αδικήματα, καθώς ο παραιτηθείς πρόεδρος της ΑΕΠΠ καταγγέλλεται για απειλές κατά της ζωής γυναικών, εκβιάσεις, δωροδοκίες, εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό, μαύρο χρήμα, διαφθορά, χρηματισμούς, συνεργασίες κάτω από το τραπέζι με δικηγορικές εταιρείες και επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, για την ύπαρξη διαμερίσματος στην Αθήνα «με αποκλειστική χρήση ως κέντρο αποθήκευσης, φύλαξης και διανομής μετρητών, που διακινεί για τις περίεργες δοσοληψίες στις οποίες συμμετέχει», κατοχή πορνογραφικού υλικού κ.λπ. Oι καταγγέλλουσες δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι έχει βίλα στη Δροσιά, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του παραιτηθέντος

Κατά τη δικαστική του πορεία ο πρώην πρόεδρος Εφετών είχε εμπλακεί σε πειθαρχικές έρευνες σε βάρος του, αλλά σε όλες κατάφερε και βγήκε «καθαρός». Το 2017 στην ΑΕΠΠ πρόεδρος ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Φιλοκτήμων (Φίλης) Αρναούτογλου, ο οποίος παραιτήθηκε. Αμέσως, και ενώ στην εξουσία ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ζήτησε από τον πρώην πρόεδρο Εφετών να παραιτηθεί λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή του προκειμένου να αναλάβει πρόεδρος της ΑΕΠΠ. Πράγματι παραιτήθηκε και ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του.

Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν, είχε περάσει από τη Βουλή τροπολογία με την οποία δινόταν η δυνατότητα να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Αρχής και συνταξιούχος πρόεδρος Εφετών, ενώ μέχρι τότε προβλεπόταν ότι μόνο όσοι κατείχαν τον βαθμό του πρώην αντιπρόεδρου και πρόεδρου μπορούσαν να αναλάβουν καθήκοντα προέδρου της ΑΕΠΠ.

Πάντως, τον περασμένο Δεκέμβριο δεν πέρασε από τη Βουλή η ανανέωση της θητείας του, ενώ την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα. Στην επιστολή επικαλείται ότι παραιτήθηκε για να μπορεί απερίσπαστος από τα καθήκοντά του στην Αρχή να υπερασπιστεί τον εαυτό του για όσα αβάσιμα καταγγέλλονται εις βάρος του. Παράλληλα, επισημαίνει στην επιστολή του ότι όσα του καταλογίζονται είναι κατασκευασμένα με σκοπό να πλήξουν την προσωπικότητα και το κύρος του, ενώ έκανε λόγο για άγνωστα κέντρα που διακινούν ανυπόστατες καταγγελίες. Πάντως, από το περιβάλλον του έγινε γνωστό ότι ο ίδιος θεωρεί συκοφαντίες τα όσα καταγγέλλονται σε βάρος του, οι οποίες σκηνοθετήθηκαν από πρόσωπα των οποίων δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις για παράνομη επαγγελματική αναρρίχηση.

Ο ίδιος, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τόνιζε ότι έχει σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα των δύο μεγάλων κομμάτων και για τον λόγο αυτό του παρέχουν ασυλία. Ακόμη, ισχυριζόταν ότι έχει σχέσεις με δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι τον «εξυπηρετούν», αλλά και με καθηγητή πανεπιστημίου κ.λπ. Ακόμη, φέρεται να διόριζε στην Αρχή πρόσωπα που ανήκαν στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, οι καταγγέλλουσες σημειώνουν ότι έχουν τα απαιτούμενα στοιχεία για να αποδείξουν τα λεγόμενά τους.

Τους τελευταίους μήνες το «protothema.gr» αποκάλυψε μια σειρά καταγγελιών γυναικών (μία μάλιστα εξ αυτών ήταν ομαδική από νυν και πρώην εργαζόμενες στην ΑΕΠΠ), οι οποίες συνεργάστηκαν με τον παραιτηθέντα πρόεδρο, αλλά και από γυναίκες εκτός της Αρχής οι οποίες δέχθηκαν, όπως υποστηρίζουν, επανειλημμένες σεξουαλικές παρενοχλήσεις, εξευτελιστικές πιέσεις, σεξουαλικές προτάσεις, απειλές, εκβιάσεις, μεθοδεύσεις, απόπειρες βιασμού κ.λπ., προκειμένου να ενδώσουν στις ερωτικές επιθυμίες του. Το διαρκές bullying, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις του, αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του σε πολλές περιπτώσεις οδήγησαν απασχολούμενες στην ΑΕΠΠ σε παραίτηση.

Υπάρχουν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, γυναίκες-στελέχη της ΑΕΠΠ που «αναγκάστηκαν να ενδώσουν στις σεξουαλικές προσεγγίσεις του τέως δικαστικού είτε από φόβο και υπό απειλή, είτε για τα ανταλλάγματα και τις εξυπηρετήσεις που επεφύλασσε για τις ερωμένες του». Οποια όμως «τόλμαγε να σταματήσει τη μεταξύ τους σχέση ή να του βάλει όρια, δεχόταν πρωτοφανή επίθεση και πίεση να εγκαταλείψει την ΑΕΠΠ».

Πάντως, η Αρχή είχε στελεχωθεί κατά κανόνα από γυναίκες υπαλλήλους και νομικούς, δημιουργώντας έτσι «ένα πειθήνιο χαρέμι», όπως υποστηρίζουν οι καταγγέλλουσες. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο της Αρχής ήταν η κίνηση της εν ενεργεία πρωτοδίκου των Διοικητικών Δικαστηρίων, η οποία με οκτασέλιδη επιστολή κατήγγειλε ότι βιάστηκε από τον παραιτηθέντα πρόεδρο της ΑΕΠΠ σε ξενοδοχείο των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της πρωτοδίκου, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις ξεκίνησαν όταν ήταν ακόμα στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ) και εκείνος ήταν αρχικά μέλος της εξεταστικής επιτροπής του εισαγωγικού διαγωνισμού και στη συνέχεια είχε εκπαιδευτική δραστηριότητα στη Σχολή.

Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική που κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, ο παραιτηθείς πρόεδρος τηλεφώνησε στην πρωτοδίκη ζητώντας πορνογραφικό υλικό και φωτογραφίες, όπως η ίδια αναφέρει στην επιστολή της.

Στο τηλεφώνημα αυτό διαπληκτίστηκαν και η πρωτοδίκης τον ρώτησε πώς μπορεί να συνεχίζει να την παρενοχλεί, ενώ υπάρχουν πρόσφατες καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, απόπειρες βιασμών κ.λπ. «Μου απάντησε θρασύτατα ότι δεν φοβάται τίποτα και δεν τον πειράζει κανείς. Συγκεκριμένα έχει λάβει εγγυήσεις ισχυρής πολιτικής κάλυψης και συνιστά η παραμονή στη θέση του, αντικείμενο συμφωνίας συγκεκριμένων υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών με το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Στη συνέχεια, αναφέρει η πρωτοδίκης, εκείνος είπε «με υπερηφάνεια» ότι οι σε βάρος του καταγγελίες όχι μόνο δεν του δημιούργησαν πρόβλημα, αλλά αντίθετα «δεν του χαλάνε χατίρι πλέον», και μάλιστα έγιναν δεκτές επιθυμίες του για «προνομιακές μεταθέσεις δικαστικών του κύκλου του» και ότι παράλληλα πέτυχε τον διορισμό συγκεκριμένων γυναικών στην ΑΕΠΠ, με τις οποίες «φημολογείται και καταγγέλθηκε ότι διατηρούν ερωτικές σχέσεις».

Η ημέρα του βιασμού

Η εν ενεργεία δικαστική λειτουργός ανέφερε ότι ο βιασμός της έγινε όταν ήταν ακόμη στην ΕΣΔΙ και κατά συνέπεια το αδίκημα δεν έχει υποπέσει σε παραγραφή, καθώς είναι σε βαθμό κακουργήματος. Σημειώνει μάλιστα ότι επειδή πρόβαλε αντίσταση προκειμένου να μην ολοκληρώσει ο πρώην πρόεδρος τις ερωτικές επιθυμίες του εντός του ξενοδοχείου, εκείνος αντέδρασε επειδή θα έληγε η ισχύς του βοηθητικού φαρμάκου σεξουαλικής διέγερσης που είχε λάβει για να καταφέρει να ολοκληρώσει αυτό που ήδη είχε προγραμματίσει.

Η πρωτοδίκης περιγράφει ως εξής τις τραγικές στιγμές του βιασμού της: «Συναντήθηκα μαζί του για γεύμα μία φορά μεσημέρι και αναγκάστηκα μία ακόμη φορά να δεχθώ πρόσκλησή του σε δείπνο, στην Εκάλη, και συγκεκριμένα κοντά στα σπίτια και των δυο μας. Σε όλη τη διάρκεια του δείπνου ήταν πολύ αποθρασυμένος, επέμενε να μου βάζει να πίνω συνέχεια, με κοιτούσε σαν σεξουαλικό αρπακτικό, κάνοντάς με να νιώθω άσχημα και στο τέλος ήρθε μόνος του και έκατσε κολλητά δίπλα μου.

Μετά από λίγο παρακάλεσα να φύγουμε και βγαίνοντας μου ζήτησε να τον συνοδεύσω σε ένα ξενοδοχείο δίπλα. Τον ρώτησα γιατί μένει σε ξενοδοχείο αφού το σπίτι του είναι πολύ κοντά και μου απάντησε, ψευδώς, ότι πηγαίνει πού και πού να ηρεμεί γιατί έχει εντάσεις σπίτι του με την κόρη του και τη γυναίκα του.

Οταν φτάσαμε στο ξενοδοχείο, που ήταν τελικά ξενοδοχείο ημιδιαμονής, προσπάθησα να φύγω, αλλά με ψυχραιμία επέμενε ότι επέλεξε το ξενοδοχείο γιατί ήταν κοντά, ότι δεν πρέπει να φοβάμαι, ότι θέλει μόνο για λίγα λεπτά παρέα και θέλει μόνο να κουβεντιάσει για τα οικογενειακά του προβλήματα, γιατί ένιωθε άσχημα να τα πει αλλού και αν αισθανόμουν άβολα θα φεύγαμε αμέσως.

Μπήκα με δισταγμό στο δωμάτιό του και χωρίς να αφήσει δευτερόλεπτο, αντίθετα σε ό,τι μου είχε υποσχεθεί, μου επιτέθηκε σεξουαλικά. Τον παρακαλούσα συνεχώς να σταματήσει και του κατέβαζα τα χέρια, ενώ με έγδυνε και έφραζε με το σώμα του τον δρόμο για την πόρτα. Ζήτησα να πάω στο μπάνιο, για να γλιτώσω προσωρινά και δεν με άφηνε. Αρχισα να τον απωθώ και να κλαίω και του είπα ότι δεν θέλω.

Αυτός όμως με κάθισε στο κρεβάτι με το ζόρι πιάνοντάς με από τους ώμους και λέγοντάς μου να ηρεμήσω και ότι θα είναι ωραία, ξεκούμπωσε το παντελόνι του και με πίεζε με τα χέρια του σε ασελγή πράξη. Του είπα ότι είναι παράλογο και ότι είναι παντρεμένος με κόρη στην ηλικία μου και μου είπε γελώντας ότι είναι δικός του λογαριασμός και ότι η σύζυγος και η κόρη του δεν έχουν πρόβλημα και είναι οικονομικά εξαρτημένες από αυτόν.
Θύμωσε μάλιστα κάποια στιγμή, γιατί τον καθυστερούσα και τον νευρίαζε η “γκρίνια” μου, όπως χαρακτήρισε τις αρνήσεις και τα παρακάλια μου, ενώ είχε λάβει χάπι σεξουαλικής διέγερσης, όπως μου είπε. Σιχαινόμουν πια και τον ίδιο και τον εαυτό μου, αλλά δεν σταμάτησε εκεί όπως ήλπιζα.

Με ξανασταμάτησε από το να σηκωθώ, με ώθησε ανάσκελα και με πίεσε με το βάρος του ξαπλώνοντας πάνω μου. Οταν προσπάθησε να διεισδύσει, τον παρακάλεσα ξανά να συνέλθει και να μην το κάνει αυτό. Επανέλαβα ότι δεν θέλω και αυτός σαν τρελαμένος μου κράτησε τα χέρια λέγοντας μόνο να μην κάνω τη δύσκολη και επαναλαμβάνοντας με αλλοιωμένη φωνή “λίγο, άσε με λίγο”. Δεν είχε καμία επαφή ούτε πρόθεση να σταματήσει και είχα πνιγεί από φόβο και ντροπή χωρίς να ξέρω τι πρέπει να κάνω.

Δεν θυμάμαι καν πόσο κράτησε. Αλλά όταν ολοκλήρωσε και έφυγε από πάνω μου, συνειδητοποίησα ότι είχα βιαστεί. Είχα μείνει άφωνη και μάζεψα αμέσως τα ρούχα μου να φύγω σπαράζοντας. Ηθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Το κτήνος με πλήρη αδιαφορία μού είπε ότι και οι δύο το θέλαμε, ότι ήταν κοινό μυστικό μας και θα φρόντιζε να μην το πει σε κανέναν, δημιουργώντας μου χειριστικά ενοχές και αίσθημα δικής μου ευθύνης για το περιστατικό. Ούτε θυμάμαι πώς βρέθηκα σπίτι μου». Την ίδια στιγμή, «μυθεύματα και φαντασιώσεις» χαρακτηρίζονται από το περιβάλλον του τα όσα καταγγέλλει η πρωτοδίκης περί βιασμού της, ενώ ο ίδιος αρνείται μετά βδελυγμίας το επίμαχο περιστατικό.

Ζητούσε νέες συνευρέσεις και νέες γνωριμίες

Μετά τον βιασμό, όπως υπογραμμίζει η πρωτοδίκης, την πίεζε για νέες συνευρέσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Με διάφορα τεχνάσματα κατάφερα να αποφύγω δεύτερη συνουσία με το κτήν… αυτό. Είχε τέτοια διαστροφή, ώστε μου ζητούσε να μεσολαβήσω σε άλλες σπουδάστριες και δόκιμες δικαστικούς, για να συνάψει σεξουαλική σχέση μαζί τους. Μου παραδέχθηκε ότι είχε σεξουαλική επαφή με άλλη μια τότε σπουδάστρια της Ε.Σ.Δ.Ι., ισχυριζόμενος ότι είχε βοηθήσει και στον εισαγωγικό διαγωνισμό και ότι είχε βοηθήσει να εισαχθεί στην Ε.Σ.Δ.Ι. και άλλη υποψήφια που δουλεύει σε δικηγορικό γραφείο με το οποίο είχε παράνομες δοσοληψίες.

Αλλες φορές ζητούσε να του στείλω φωτογραφίες με εσώρουχα και κυρίως με μαγιό και σε άσεμνες πόζες, απειλώντας ότι θα διαρρεύσει στην Ε.Σ.Δ.Ι. τη συνεύρεσή μας, ώστε να με εκθέσει αν δεν στείλω. Μου είχε εκμυστηρευτεί ότι διατηρεί αρχείο με πορνογραφικό υλικό, προφανώς υπονοώντας ότι ενδέχεται να το χρησιμοποιήσει αν η εκάστοτε γυναίκα δεν είναι βολική μαζί του. Του ζήτησα επανειλημμένα να διαγράψει οτιδήποτε με αφορούσε και αρνήθηκε. Ερχόταν απροειδοποίητα σε χώρους εκπαίδευσης και στην οικία μου, ζητώντας να φύγουμε μαζί και να πάμε σε ξενοδοχείο».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση